Çimento sektörünün çatı kuruluşu TÜRKÇİMENTO, yılın ilk ayına dair üretim ve satış rakamlarını paylaştı. Sektörün yüzde 94'ünü temsil eden birlik üyelerinin Ocak 2022'de üretimi 2021'e göre yüzde 14,5 düşüşle 5,1 milyon tondan 4,4 milyon tona indi.

ÇİMENTO İHRACATINDA YÜZDE 13 ARTIŞ YAŞANDI

Sektörde iç satışlar da senenin ilk ayında yüzde 22,2 oranında azalarak, 3,5 milyon tondan 2,8 milyon tona geriledi. Ocak ayında üretimi yapılan çimentonun yüzde 31,3'ü ihraç edilirken, çimento dış satımı yüzde 13 artışla 1 milyon 369 bin ton olarak kayıtlara geçti.

"SEKTÖRDEKİ OLUMSUZ HAVANIN SÜRECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Sektörde yılın ilk ayına ilişkin sonuçlarla ilgili konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, sektörün yüzde 6 civarında büyüme elde ettiği geçen yılın ardından bu yıla iç piyasada düşüş ve ihracatta artış ile başladığını belirtti.

24 Şubat'tan beri devam eden Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle global emtia fiyatlarında yaşanan artışların neticesinde sektördeki olumsuz havanın gelecek aylarda da devam etmesini öngördüklerini ifade eden Yücelik, bölgesel bazda ise Ege hariç bütün iç satışlarda düşüş yaşandığına dikkat çekti.

"KRİZ SÜRERSE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI DEVREYE ALINMALI"

Covid-19 ile başlayan süreçte bilhassa enerji maliyetlerinde yaşanan artışlarla sektörün geçen sene zor günler yaşadığını anımsatan Yücelik, yılın ilerleyen aylarında ise Rusya-Ukrayna krizinin yansımalarının çok daha ağır ve hızlı bir biçimde görüleceğini dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl sektörde faaliyette bulunan tüm fabrikaların kömür ithalatının 5,3 milyon ton seviyesinde olduğu bilgisini veren Yücelik, söz konusu rakamın yüzde 80-90 civarının Rusya'da karşılandığını, bunun da 4,5 milyon tona karşılık geldiğini söyledi. 

Fatih Yücelik, bu anlamda sektörün kömür alımında büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı olduğunu vurgulayarak "Krizin daha uzun sürmesi durumunda ve alternatif enerji kaynaklarının acilen devreye alınmaması halinde üretimimiz durma noktasına gelecektir." dedi.

TOPLAM İHRACAT 352 MİLYON DOLARA ULAŞTI

İhracatçı Birlikleri’nin geçici verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde çimento sektörünün toplam ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,5 artışla 352 milyon dolara yükseldi.

Toplam dış satım miktarı da yüzde 2,2’lik artışla 7,1 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Dış satımın 4,5 milyon tonu çimento, 2,6 milyon tonu ise klinker olarak gerçekleşti.

TREYLER ÜRETİM VE İHRACATINDA REKOR KIRILDI TREYLER ÜRETİM VE İHRACATINDA REKOR KIRILDI