TÜRKÇİMENTO, üyelerinin yılın ilk iki ayına ait verilerini paylaştı. Buna göre, Birlik üyelerinin toplam çimento üretimi 2021'in benzer dönemine kıyasla yüzde 8,2'lik düşüşle 9,1 milyon tona geriledi. İç satışlar ise iki aylık dönemde yüzde 15,7 azalarak 6,1 milyon tona indi. Senenin ilk ayında üretimi yapılan çimentonun yüzde 31,6'sı da ihracata konu oldu. Dış satım yüzde 23,6’lık artışla 2,9 milyon tona yükseldi.

"ÜRETİMİMİZ DURMA NOKTASINA GELEBİLİR"

Sektörün ilk iki aylık performanslarını değerlendiren TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, 2021'de yaklaşık yüzde 6 büyüme yaşayan sektörün yılın ilk ayına üretim ve iç satışlarda düşüşle giriş yaptığını anımsattı.

Varlık, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı global emtia fiyatlarındaki artışların getirdiği negatif havanın etkilerinin devam edeceğini ve gerilemenin yaşanacağını öngördüklerini ve bunun da doğru çıktığını söyledi. 

Olumsuz havanın etkilerini ilerleyen aylarda da görmeyi sürdüreceklerini ifade eden Varlık, "Krizin daha devam etmesi halinde ve alternatif enerji kaynaklarının acilen devreye alınmaması durumunda ise sektör olarak üretimimiz durma noktasına gelecektir." uyarısında bulundu. 

İHRACATTA YÜZDE 30,4'LÜK ARTIŞ YAŞANDI

İhracatçı Birlikleri’nin geçici verilerine göre de Ocak-Nisan 2022 döneminde sektörün toplam dış satımı değer bazında 2021'in benzer dönemiyle karşılaştırıldığında, yüzde 30,4 artışla 514 milyon dolara ulaştı.

Toplam ihracat miktarı ise, yüzde 1.8’lik artışla 10,2 milyon ton olarak kaydedildi. Dış satımın 6,4 milyon tonunu çimento oluştururken, 3,8  milyon tonunu klinker meydana getirdi.

TÜDÖKSAD’IN 24. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ TÜDÖKSAD’IN 24. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ