ORHAN TİMURHAN, KOCAER ÇELİK'İN İŞ GÜNDEMİNE İLİŞKİN KONUŞTU ORHAN TİMURHAN, KOCAER ÇELİK'İN İŞ GÜNDEMİNE İLİŞKİN KONUŞTU

Çimento sektörünün çatı birliği TÜRKÇİMENTO, 2021 yılına ilişkin üretim ve satış rakamlarını paylaştı. Buna göre, sektörün yüzde 94 ile büyük bir bölümünü temsil eden birliğin üyeleri 2020'ye kıyasla 2021 yılında çimento üretimini yüzde 9,2 oranında artırarak 78,9 milyon tona çıkardı. 

İç satışlar yüzde 8,2'lik bir artışla 60,2 milyon tona yükselirken, dış satım ise yüzde 22,5 olarak kaydedildi.

"ERTELENMİŞ TALEP BÜYÜMEYE KATKI SAĞLADI"

Söz konusu performans hakkında değerlendirmelerde bulunan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, "Çimento sektörü olarak, yaklaşık yüzde 23 büyüme yaşadığımız 2020 yılından sonra faaliyetlerimizi 2021 yılında zorlu koşullar altında sürdürdük. Sektörün daralma yaşadığı 2018, 2019 yılları ve 2020 yılının ilk yarısında ertelenmiş olan talep, uygun piyasa koşullarının da etkisiyle devreye girerek hem 2020 yılı ikinci yarısı hem de 2021 yılında büyüme yaşanmasına katkıda bulundu." dedi.

2021 YILINA AİT GÜNCEL VERİLER NASIL ŞEKİLLENDİ?

Yücelik, geçen yıla ilişkin güncel verileri ise şu şekilde özetledi:

  • Doğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerde iç satışlarda artış görüldü. 
  • Birlik üyelerinin toplam yüzde 71 kapasite kullanım oranıyla ürettiği çimentonun yüzde 77,5’i iç piyasada tüketilirken, iç satışlar 4,6 milyon ton artış gösterdi. Üretimdeki artış iç piyasa talebi kaynaklı olurken, sektörün toplam ihracatında ise düşüş yaşandı.  
  • Sektörün toplam dış satım miktarı yüzde 1,9 oranında düşüşle 30,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu dış satımın 18,3 milyon tonu çimento, 12,5 milyon tonu klinkerden meydana geldi.
  • Geçen yıl sektörün toplam ihracatı, değer bazında yüzde 12,7 oranında artarak 1 milyar 256 milyon dolara ulaştı. Sektörün toplam ihracat miktarı ise, yüzde 1,9 oranında düşüşle 30,8 milyon ton olarak kaydedildi.
  • Veriler ışığında Türkiye, 2021 yılında dünyanın ikinci en büyük çimento ihracatçısı konumunu sürdürdü. 100’den fazla ülkeye gerçekleştirilen ihracatta en önemli pazarlarımız; ABD, Gana, Fildişi Sahili ve İsrail oldu.
  • Birlik üyesi olmayan tesislerin öngörülen verileriyle beraber, bir önceki sene yaklaşık 59,2 milyon ton olan iç pazar tüketimi, geçtiğimiz sene yüzde 5,9 artışla 62,7 milyon tona yükseldi.

"SAVAŞIN ETKİLERİNİ AĞIR VE HIZLI ŞEKİLDE GÖRMEYE BAŞLADIK"

Covid-19 ile başlayan süreçte bilhassa enerji maliyetlerinde yaşanan artışlarla sektörün geçtiğimiz sene zor günler yaşadığının altını çizen Yücelik, sektör olarak Rusya-Ukrayna krizinin etkilerini çok ağır ve hızlı şekilde görmeye başladıklarına dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna savaşı konusunda Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş ile gerçekleştirdikleri toplantının oldukça verimli ve yapıcı bir atmosferde geçtiğini söyleyen Yücelik, "Gelecek dönemde bu krizin devam etmesi durumunda dahi Sayın Bakanın çözüm odaklı yaklaşımı, toplantı süresince verdiği talimatlar ve alınacak tedbirlerle ilgili açıklamaları sektörümüzü umutlandırdı. Gündeme getirilen sorunlara ilişkin önlemlerin alınmasına yönelik koordinasyonu Ticaret Bakanlığı üstlendi. Bu konuda gündem takibimiz sürüyor." şeklinde konuştu.

Yücelik, Bakan Muş'un verdiği talimatlarla söz konusu krizin atlatılacağı konusunda sektör olarak umutlarını muhafaza ettiklerini dile getirdi.

"YÜZDE 4 ORANINDA BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Sektörün 2022 yılı ile ilgili beklentilerini de paylaşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, 2023 yılındaki seçim öncesi belirsizlikler, küresel salgının etkilerinin azaldığı dönemin başlangıcı olması ve yeni yatırımlarının bu yılın ikinci yarısından itibaren başlayacağı varsayımının, iç pazardaki satışların artması noktasında kendilerine umut verdğini belirtti.

Bu sene ekonomik büyüme hedefiyle bağlantılı olarak sektörde yüzde 4 oranında bir büyüme öngördüklerini ifade eden Yücelik, söz konusu büyümeye karşın daralmanın başladığı 2017 sonundaki 75 milyon ton iç satış düzeyine gelmesini beklemediklerini de sözlerine ekledi.