Tüpraş’ın 59. Genel Kurul Toplantısı Körfez Kocaeli’ndeki şirket merkezlerinde düzenlendi. Şirketin 2018 mali tablolarının onaylandığı toplantıda yönetim kurulu da ibra edildi. 2020’de düzenlenecek olan 60. Genel Kurul Toplantısı’na değin yönetim kadrosunda görev alacak isimlerin belirlendiği toplantıda Ali Y. Koç, Ömer M. Koç ve Rahmi M. Koç, Semahat Sevim Arsel, Yağız Eyüboğlu, Levent Çakıroğlu ile Erol Memioğlu bağımsız yönetim kurulu üyeliklerine atandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Temsilcisi olarak Ayşe Canan Ediboğlu, Muharrem Hilmi Kayhan ve Kamil Ömer Bozer’in belirlendiği toplantıda, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak ise Zafer Sönmez seçildi.

Toplantıda yapılan seçim ve 2018 yılı Tüpraş mali tablolarını değerlendiren Koç Holding ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Tüpraş’ın risk politikaları çerçevesindeki operasyonlarını başarıyla yönettiğini söyledi. Koç, ağır ve yüksek kükürtlü ham petrol işleme kabiliyetinin, daimi olarak genişletilen ham petrol tedarik havuzunun desteğiyle, en uygun şarj kompozisyonu oluşturabilecek tarzda 12 ülkeden 20 farklı çeşitte ham petrol alımının yapılmış olduğu bilgisini de verdi. İzmir Rafinerisi’nin ham petrol ünitesinde sürdürülen modernizasyon çalışmasının ve İzmit Rafinerisi ile Kırıkkale Rafinerisi’nde bitirilen planlı bakım duruşlarına karşın, 2018’de yüzde 95,9’luk bir kapasite kullanımıyla 25,7 milyon ton üretim yapılmış olduğunun da altını çizen Koç, özellikle motorin ve jet ürünlerinde süregelen güçlü talep ve ulaşılan rekor satış miktarlarının, Tüpraş’ın yurt içi satışlarını 25,6 milyon ton, toplam satışlarını ise 29,8 milyon tona çıkarttığını söyledi. Tüpraş’ın toplam cirosunun 88,6 milyar TL’ye ulaştığının da altını çizen Koç, önemli operasyonel ve finansal risklerin yaşandığı 2018’de şirketlerinin, güçlü risk politikaları çerçevesinde operasyonlarını başarıyla yöneterek işletme sermayesini ve güçlü bilançosunu koruduğunu, bu sayede de 3,8 milyar TL vergi sonrası kâr elde ettiğini sözlerine ekledi.

13 YILDA 6 MİLYAR ABD DOLARI YATIRIM

Ömer M. Koç, Tüpraş’ın 59. Genel Kurul toplantısının açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında, 2018 yılında şirketlerinin işletme sermayelerini ve güçlü bilançosunu koruduğunu belirtti. Sürdürülebilirlik adına yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerinin de altını çizen Koç, şirketlerinin son 13 yılda rafinaj için yaptığı yatırımların bugün 6 milyar ABD dolarını geçtiğini ifade etti.
Endüstri 4.0 kavramı hakkında da şirketlerinin çalışmalarını anlatan Koç, rafineri süreçlerini önemli bir oranda iyileştiren Endüstri 4.0 projelerini de hayata geçirmeye başladıklarını kaydetti. 2018’de ODTÜ ve İTÜ Teknokentleri’nde açılan Veri Analitiği Merkezlerinin, Endüstri 4.0 kapsamında kazandığı deneyim ve bilgiyle diğer şirketlere de analitik hizmetleri vermeye başladıklarını kaydeden Koç, Tüpraş’ın 2018’de de üretimiyle Türkiye’ye ekonomik katma değer sağlarken, bir yandan da Türkiye’nin ihtiyacı olan kültür, sanat ve eğitim alanlarındaki toplumsal çalışmaları da hassasiyetle yürütmeye devam ettiklerinin altını çizdi.