Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER)'nin, Farkındalık Artırımı ve Deneyim Paylaşımı Yoluyla Güvenli Mermer Ocak İşletmeciliği (TÜMMER Projesi) açılış toplantısı gerçekleştirildi.

İSG KÜLTÜRÜNÜN OLUŞTURULMASI AMAÇLANIYOR

Madencilik gibi çok riskli kategoride yer alan sektörlerde, iş yerlerinde insan odaklı çalışma ortamının sağlanması ve iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kültürünün oluşturulması amacıyla, Çalışma Bakanlığı’nca başlatılan hibe programı kapsamındaki TÜMMER Projesi’nin açılış toplantısı gerçekleştirildi. 

TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ev sahipliğinde çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıya, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, TOBB, sanayi odaları, birlikler, sektörün sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve çok sayıda sektör profesyoneli katıldı.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR MADENCİLİĞİ ÖNEMSİYORUZ"

Toplantının açılışında konuşan TMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, madenciliğin en zorlu mesleklerden biri olduğunu, ancak mesleğe gönül vermiş kişilerce yapılabileceğini ifade ederek "Bu faaliyeti doğru yönetmek için iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel riskler anlamında iş verenden yöneticiye, çalışanlardan kamuya herkesin ortak bilinçle hareket etmesi gerekiyor. Sürdürülebilir ve sorumlu madenciliği önemsiyoruz. Bunun en önemli kriteri olarak da iş sağlığı ve güvenliğini görüyoruz." dedi.

Dernek olarak öncelikle insan dediklerini vurgulayan Emiroğlu, insanı, toplumu ve çevreyi öncelikli kılan bir madencilik anlayışıyla üretimin sürdürülmesini desteklediklerini söyledi.

"ÜÇÜNCÜLÜK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye’nin mermer ve doğal taş açısından zengin renk ve desen çeşitliliğine sahip olduğuna dikkat çeken TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ise, “1985 yılında yürürlüğe giren Maden Kanunu, yatırımcıların mermer ve doğal taşa ilgisini artırdı. Sektörümüz 90’lı yıllarda canlanmaya başladı.” diye konuştu.

Dünyadaki toplam mermer ve doğal taş üretiminin yüzde 90’ının 10 ülke tarafından gerçekleştirildiği bilgisini paylaşan Alimoğlu, Türkiye'nin Çin ve Hindistan'ın ardından üçüncü olmak amacıyla Brezilya, İran ve İspanya gibi ülkelerle rekabet içerisinde olduğunu söyledi.

Alimoğlu, Türkiye'nin yıllık 2 milyar dolar olan ihracatının 1 milyar doları blok, 1 milyar dolarının ise işlenmiş mermerden sağlandığını dile getirdi.

PROJE İLE NELER HEDEFLENİYOR?

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen TÜMMER Projesi kapsamında, Sivas ve Muğla’da faaliyet gösteren 50 mermer üretim işletmesinde 360 çalışan, 50 çalışan yakını 50 işveren/yöneticiden oluşan bireylere eğitimler ve seminerler yoluyla iş güvenliği, farkındalık ve bilincin artırılmasına yönelik etkinlikler düzenlenecek.

Ayrıca proje kapsamında, mermer üretici dernekleri aracılığıyla İSG’ye yönelik Ankara’da bir eğitim merkezi kurulması da hedefleniyor.