İSTANBUL (AA) - Ekonomistler, Haziran ayında beklentilerin üzerinde artarak pozitif bölgeye geçen sanayi üretiminin, Temmuz ayından sonra ağustosta da güçlü yükselerek olumlu seyrini sürdürdüğüne dikkat çekerek, üçüncü çeyrek verilerinin ekonomide belirgin toparlanmaya işaret ettiğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos ayı amış sanayi üretim endeksi senelik bazda yüzde 16, takvim etkisinden arındırılmış endeks ise yüzde 10,4'e ulaştı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi endeksindeki yükseliş Ocak 2018'den bu yana en güçlü yükseliş şeklinde kayıtlara geçti.

Sanayi üretim endeksi ağustosta aylık bazda ise yüzde 3,4 artış kaydederek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonra hızlı toparlanmanın devam ettiğine işaret etti.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Gelecek dönem görünümünü ele aldığımızda; ilk sinyaller milli gelir büyümesinin 2020 senesinde üçüncü çeyreğinde belirgin toparlandığına işaret etmektedir." şeklinde konuştu.

Mart ayından itibaren Kovid-19 etkisiyle sanayi üretiminde gözlemlenen gerileme sonrası dipten dönüşün mayısta ayında başladığını ve toparlanmanın belirgin güç kazandığını dile getiren Bürümcekçi, ikinci çeyrekteki yüzde 20'lik güç kaybından sonra üçüncü çeyreğin ilk iki ayında yüzde 29'luk güçlü bir artışın göze çarptığını söyledi.

Bürümcekçi, eylülde bazı öncü göstergelerin kısmi güç kaybına işaret etmesine karşılık üçüncü çeyrekte sanayi üretiminin senelik artışının yüzde 6-7 aralığında olmasının kesinleşmiş gibi göründüğünü belirtti.

Güncel verilerin kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte haziranda yakalanan ivmenin üçüncü çeyrekte büyüme verilerine olumlu yansıdığını gösterdiğine i anımsatan Bürümcekçi, şöyle devam etti.

"Dış talebin ılımlı güçlendiğine dair işaretler alınmakta, ancak başta turizm olmak üzere hizmet sektörlerinin benzer ölçüde toparlanma göstermediği izlenmektedir. Eylül ayı öncü göstergeleri ekonomik aktivite ve iç talepte yavaşlamanın henüz sınırlı olduğunu yansıtmaktadır. Bu bağlamda, üçüncü çeyrekten itibaren belirgin toparlanma öngörümüzün beklentilerimizden de güçlü gerçekleşmesi nedeniyle önceki büyüme tahminimize (yüzde 0 civarı) geri dönüş yapıyoruz. Buna karşılık, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yakın vadede para politikasında ilave sıkılaşmayı daha belirgin yapması durumunda olası ivme kaybının 2021 büyümesi üzerinde daha fazla etkili olabileceğini düşünüyoruz."

VERİLER BÜYÜMEYE İŞARET EDİYOR

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da sanayi üretiminin ağustosta hızlı toparlanmaya işaret ettiği değerlendirmesini yaptı.

Sanayi üretiminin, mayıstan bu yana kesintisiz toparlandığının altını çizen Erkan, "Böylece sanayi üretim endekslerinin Kovid-19 öncesi seviyelerinin üzerine yükseldiğini görüyoruz."  dedi.

Erkan, mMayıs ayından beri gerçekleşen hızlı toparlanmada, bir yandan kısmi kapanmaların gevşetilerek ekonomik faaliyetin artırılmasının, bir yandan da alınan ekonomik tedbirlerin etkili olduğunu aktardı.

Üçüncü çeyrekte para politikasının ekonomik büyümeyi destekleyici şekilde gevşek tutulması ve regülasyonlar kredi büyümesinin hızlanmasının sağlandığından bahseden Erkan, "Uygulanan devlet teşvikleri ile firma faaliyetlerinin toparlanması desteklenmiştir. Temmuz ve ağustos döneminde gelen sanayi üretimi verileri, üçüncü çeyrekte güçlü bir toparlanmaya işaret edeceğini göstermektedir." dedi..

Erkan, imalat sanayinin aylık bazda yüzde 3,6, senelik bazda ise yüzde 11,4 büyüdüğüneü hatırlatarak, temmuz ve ağustostaki güçlü verilerin, üçüncü çeyrekte güçlü bir ekonomik büyümeye de işaret ettiğini söyledi.

Eylül ayı ile beraber yavaşlamanın ilk işaretlerinin görülmeye başlayabileceğini aktaran Erkan, "Ağustos ayından sonra para politikasında sıkılaştırıcı tedbirler, artan faizlerle ve uygulanan yeni politikalarla beraber kredilerde frene basılmasının etkilerini göreceğiz. Dolayısıyla, üçüncü çeyrekte hızlı bir toparlanma gerçekleştiyse de, dördüncü çeyrekte bunun bir miktar yavaşlamasını izleyebiliriz." şeklinde konuştu.