“Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı” listesine girmeyi başaran TÜDOKSAD üyelerinden Döktaş Dökümcülük 98., Erkunt Sanayi 263., Nemak İzmir Döküm 281., Atik Metal 352., Çukurova İnşaat 372., Çelikel Alüminyum 375., Akdaş Döküm 398., Kırpart Otomotiv 412., Eku Fren ve Döküm 476., Trakya Döküm 483. sırada yer aldı. 

Ayrıca Ferro Döküm 543., Hisar Çelik 650., Aslar Pres 686., As Çelik 720., Demisaş Döküm 851., İstikamet Döküm 857., Süperpar Otomotiv 881., Mita Kalıp 890., Dirinler Döküm 887. ve Hekimoğlu Döküm 909. oldu.

İHRACATLARINI ARTIRDILAR

Konuya ilişkin TÜDOKSAD’dan yapılan açıklamada, global otomotiv OEM’lerine yüksek serilerde döküm parça tedarik eden dökümhanelerin otomotiv sanayinde geçtiğimiz yıl görülen durgun seyirden etkilenmiş durumda olduğu, bu karşın e-mobilite ve otomotivdeki dönüşümün dikkatle takip edildiği belirtildi.

Bu nedenle sıralamalardaki küçük gerilemeler olduğu, ancak bazı TÜDOKSAD üye firmaların kapasite yatırımlarını tamamlayarak ihracatlarını artırdıkları ifade edildi.

İSTİKAMET VE DİRİNLER LİSTEYE GİRDİ

İş makinaları, enerji ve madencilik sektörlerine çelik döküm parça tedarik eden Akdaş, Çukurova İnşaat, Hisar Çelik, As Çelik gibi üyeler pozisyonlarını korurken, listeye yeni dahil olan İstikamet Döküm ve Dirinler Döküm’ün farklı alanlardaki atılımlarıyla öne çıktığı dikkat çekildi.

İstikamet Döküm’ün inşaat sektörüne tedarik ettiği rögar kapağı ve ızgara dökümlerle büyük ivme yakaladığı ve yeni sektörlere döküm tedariki yapabileceği, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile desteklenmeye hak kazanan ve tesis yatırımına başlayan Dirinler Döküm’ün ise, yenilenebilir enerji/rüzgar enerjisi alanına kompleks ve dökümü oldukça zor parçaları başarıyla üreterek son yıllarda büyük bir çıkış yaptığına değinildi.