Maden Sanayi konulu kapak konumuz kapsamında çözüm ve hizmetleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduğumuz Troya Proses markası Genel Müdürü Davut Özlen dijitalleşen dünya ve Troya Proses çözümleri için şu açıklamada bulunuyor: “ Dünya hızla dijitalleşmektedir. Ülkemiz de bu konuda gelişmiş ülkelerle aynı hızda olmasa bile dünyaya ayak uydurmaya çalışmaktadır. IoT (internet of things / nesnelerin interneti) sayesinde artık yüzlerce binlerce ekipman birbiriyle haberleşmekte eskiden insanlar eliyle yürütülen birçok şey otomatik hale gelmektedir. Önceleri otomasyonla sadece izleme yapılırken günümüzde kontrol de otomasyona bağlanmış hatta karar verme süreci de makinelerin eline geçmeye başlamıştır. Bu gelişmenin nerede duracağını da kimse tahmin edememektedir. Biz de Troya Proses olarak bu dijitalleşen dünyada yerimizi alıyoruz ve ürünlerimizle birlikte smart (akıllı) çözümler sunuyoruz. Bunun yanında direkt olarak akıllı ürünler de tedarik ediyoruz.”

Hangi mineraller için zenginleştirme çözümleri sunuyorsunuz? Bu çözümleri tanıyabilir miyiz?

Troya Proses olarak herhangi bir mineral ayrımı olmaksızın bütün cevher zenginleştirme tesislerine, kömür yıkama tesislerine, yerüstü ve yeraltı ocaklarına dönük çözümlerimiz vardır. Ürünlerimiz arasında vana ve pompalar, filtreler, filtre bezleri, santrifüj elekleri, dekantör santrifüjler, seperatörler, kurutucular, online element analizörleri, maden filo yönetim sistemleri sayılabilir.

Makina ve ekipmanlarınızın teknik özelliklerini, hitap ettikleri sektörleri tanıyabilir miyiz?

Ürünlerimiz dünyanın kendi alanlarında dünyanın en önde gelen firmaları tarafından üretilmekte olup bunların tamamı Avrupa firmasıdır. Ürünlerimizin tamamının en önemli özelliği çok yüksek standartlarda ve kalitede olmasıdır. Temin ettiğimiz makine, ekipman ve çözümlerin dünyanın en ucuz malları olduğunu söyleyemem ama müşterilerimiz için dünyanın en ekonomik çözümleri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Firmamız sadece madencilik sektörüne değil kimya, çevre, gıda, metalürji gibi diğer sektörlere de makine ve ekipman sağlamaktadır. Bugün birçok makine ve ekipmanımız atık su arıtma tesislerinde, kimya fabrikalarında, gıda fabrikalarında, metalürjik tesislerde başarıyla kullanılmaktadır.

Troya Proses’i pazarda bir adım öne taşıyan Proje Tasarım, Temel ve Detay mühendislik gibi danışmanlık ve mühendislik hizmetleriniz nelerdir?

Troya Proses, sahip olduğu 20 yıldan fazla bilgi birikimiyle cevher zenginleştirme ve madencilik endüstrisine danışmanlık yapmaktadır. Firmamız, önde gelen üniversitelerle de iş birliği yaparak tesis projeleri hazırlamakta aynı zamanda bu tesislere devreye alma hizmeti sunmaktadır.

Proses Ekipmanlarınızın tasarım çalışmalarını nasıl yürütüyorsunuz? Tasarım sürecini paylaşabilir misiniz bizlerle?

Temin ettiğimiz ekipman ve çözümlerimizin tasarımları tamamen yurtdışındaki çözüm ortaklarımızın uzman personeli tarafından yapılmaktadır. Bizler burada müşterilerimizle görüşerek onların ihtiyaçlarını tam olarak anlamaya çalışıp çeşitli alternatiflerimiz arasında kendileri için en uygun olanı belirleyip yurt dışına iletiyoruz. Daha sonra tedarikçilerimizle karşılıklı görüşmeler sonucu sunulacak çözüm kesinleştirilip tasarım işlerini onlara bırakıyoruz.

Pilot ve laboratuvar test ekipmanlarınız ile nasıl bir avantaj sağlamış oluyorsunuz?

Müşterilerimizin çözüm aradıkları yerlerde onlardan temin ettiğimiz numunelerle önce yurtiçinde veya yurtdışında laboratuvar çalışması yapıyoruz. Eğer bu çalışmaların sonucu umut verici olursa o zaman müşterilerimizin olurları doğrultusunda pilot test çalışması yapıyoruz. Pilot testler yine duruma göre müşterimizin tesislerinde veya yurt dışında yapılabiliyor. Bu testler sonucu ekipman ve çözümlerimizin müşterimizin ürününe uygun olup olmadığına karar veriyoruz. Uygun olmayan bir ürünü her ne olursa olsun teklif etmiyoruz. Bu süreçler sonunda teklif edilen bir ekipmanımız varsa bu ekipmanın performansı tamamen garantimiz altında oluyor.

Birlikte çalıştığınız markalarla hangi alanlar ve sektörler için ne tür iş birliktelikleriniz bulunuyor? Bu markalar pazarda size projeleriniz için hız veya ürün skalası gibi konularda ne tür avantajlar sağlıyor?

Birlikte çalıştığımız markalar daha önce de belirttiğim gibi tamamen Avrupa orijinlidir. Madencilik, kimya, çevre, gıda, metalürji, petrol endüstrilerine dönük çözümlerimiz var. En ucuz veya en hızlı tedarikçi değiliz ama çözüm odaklı ve en kaliteli, en ekonomik çözümler sunduğumuzu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Faaliyet alanınızla ilgili olarak bu markaların ekipmanları için günümüzde ne tür bakım onarım taleplerinden bahsedebiliyoruz? Sizin bu gelişen bakım hizmetleri hakkında çalışmalarınız nelerdir?

Tabii ki müşteri satın aldığı ürün için hızlı, güvenilir ve ekonomik satış sonrası hizmet beklemektedir. Uzun yıllar, masanın diğer tarafında oturmuş üretimden gelen bir mühendis olarak diyebilirim ki, makine ve ekipman kullanıcılarının Türkiye’ deki en önemli sorunu budur. Maalesef yurdumuzda güvenilir bir satış sonrası hizmet anlayışı gelişmemiştir. Yapısal sorunlarımız olan köşe dönmecilik ve kısa yoldan para kazanma anlayışı buna neden olan en önemli şeydir diye düşünüyorum. Gelişmiş ülkelerdeki yüz yıllık şirketlerin temelinde de bu konuya verdikleri önem yatmaktadır. Biz de Troya Proses olarak, müşterilerimizin satın aldıkları her ürün ve çözümde sadece o ürünü satana kadar değil her zaman onlarla birlikte olduğumuz düşüncesini yerleştirmeye çalışıyoruz. Tabii ki son söz değerli müşterilerimizindir ama kanımca bu konuda oldukça iyi bir pozisyondayız.

Geri kazanım ve /veya verimlilik konusunda örnek projeleriniz nelerdir?

Çözümlerimiz arasında geri kazanım sektörüne dönük ürünlerimiz bulunmaktadır. Tahmin ediyorum ki, önümüzdeki on yıllarda Türkiye’de en hızlı büyüyecek sektörler yenilenebilir enerji ve geri kazanım olacaktır.

Enstrümantasyon, otomasyon konusunda çalışmalarınız nelerdir? Bu konuda bakım ve servis hizmetlerinizi tanıyabilir miyiz?

Dünya hızla dijitalleşmektedir. Ülkemiz de bu konuda gelişmiş ülkelerle aynı hızda olmasa bile dünyaya ayak uydurmaya çalışmaktadır. IoT (internet of things / nesnelerin interneti) sayesinde artık yüzlerce binlerce ekipman birbiriyle haberleşmekte eskiden insanlar eliyle yürütülen birçok şey otomatik hale gelmektedir. Önceleri otomasyonla sadece izleme yapılırken günümüzde kontrol de otomasyona bağlanmış hatta karar verme süreci de makinelerin eline geçmeye başlamıştır. Bu gelişmenin nerede duracağını da kimse tahmin edememektedir. Biz de Troya Proses olarak bu dijitalleşen dünyada yerimizi alıyoruz ve ürünlerimizle birlikte smart (akıllı) çözümler sunuyoruz. Bunun yanında direkt olarak akıllı ürünler de tedarik ediyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Troya Proses olarak temel ilkemiz yüksek kar değil yüksek müşteri memnuniyetidir. Bütün gelecek planımızı bu ilkeye göre yapmaktayız. Yeni potansiyel tedarikçilerle elbette görüşmelerimiz devam ediyor. Bu görüşmeleri yeni ürünlerin son kullanıcıya artı değer yaratacağına emin oluncaya kadar kılı kırk yararak sürdürüyoruz. Sektörde tesis ettiğimiz güveni daha uzun yıllar arttırarak sürdürme niyet ve gayretindeyiz.