Yeni yapılacak santral için yer tespit etmenin belli başlı araştırmalar sonucunda meydana geleceğini belirten Bakan Dönmez, bunun için pek çok kriteri inceleyip üzerinde çalıştıklarını söyledi. Fakat elektrik gereksiniminin daha çok olduğu alanların sanayi bölgelerine yakın olması sebebiyle söz konusu santralin Çinlilerle birlikte Trakya'da yapılmasının düşünüldüğünü kaydetti.

30 MİLYAR DOLAR TASARRUF HEDEFLENİYOR

Enerji sektörünün en mühim noktalarından birisi verimlilik konusudur. Konu ile ilgili görüşlerini,"Verimlilik konusunda 2023 senesine kadar 10 milyar dolar yatırım yapabilirsek, bunun 2033'e kadar sağlayacağı tasarruf 30 milyar doları bulur. Yani bu alanda bir koyarak üç almak mümkündür." sözleriyle aktaran Fatih Dönmez, maden sektörünün çok daha iyi seviyelerde olması gerektiğini söylüyor. Özellikle bor madeninin işlenmesinin savunma sanayi başta olmak üzere ülke ekonomisine de katkıda bulunacağını belirtiyor.

MERSİN-AKKUYU SANTRALİNDEN SON HABERLER

Ülkemizin ABD ile yaşadığı ekonomik sorunlar sırasında Rusya ile iş birliğine giderek kurduğu Mersin-Akkuyu nükleer santralinde de yeni gelişmeler yaşanıyor. Birinci aşamasının 2023'te bitmesi planlanan santral için Rusya, bin 200 megavatlik ikinci ünite için lisans başvurusunu yaptı. Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından incelenen başvurunun kısa bir zaman sonra açıklanması bekleniyor. Bilindiği gibi inşasına Nisan ayında başlanan Akkuyu nükleer santrali, Rus Rosatom tarafından her biri bin 200 megavatlik 4 üniteden meydana gelecek.

Hali hazırda şu an Akkuyu'da ilk ünitenin inşası yapılıyor. Diğer yandan Rusya'da ise nükleer santralin önemli parçaları üretiliyor. Bu ünitenin bitirilmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümüne denk getirilmek isteniyor. Bittiğinde ise santral ülkemizin elektrik gereksiniminin neredeyse %10'unu karşılayabilecek.

NÜKLEER SANTRALDE ÇİN DÖNEMİ

Rusya'nın yanı sıra nükleer santral alanında Çin'le de iletişim devam ediyor. Ülkemize yapılacak üçüncü nükleer santralin Çin tarafından Trakya- İğneada lokasyonunda yapılması planlanıyor. Çin Nükleer Teknik Şirketi (SNPTC)'nin projesinin üstleneceği santralin kurulu gücü, toplam 4 bin 800 megavat seviyesinde olacak. Projenin bitimi ile Türkiye ve Çin arasında imzalanacak elektrik alım garantili anlaşmasıyla faaliyete geçirilecek.