Türkiye’nin global demir-çelik üreticisi Tosyalı Holding, yurtiçi ve yurtdışından gelen yüzlerce iş ortağının katılımıyla Tosyalı İş Ortakları Buluşması’nı, 16-18 Aralık 2022 tarihlerinde Antakya Museum Otel’ de gerçekleştirdi. 

“Yeşil Çeliğin Yarını, Geleceğin Yatırımı” mottosuyla gerçekleştirilen buluşmada, Türkiye’de ve dünyada sektörünün en önemli yatırımlarından birisi olan Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi hakkında en güncel bilgiler paylaşıldı. Ayrıca Tosyalı Holding’in 2022 yılı boyunca yaptığı diğer birçok yatırım hakkında da değerlendirmelerde bulunuldu.

TOSYALI DEMİR ÇELİK SARISEKİ TESİSİ'NDE QUANTUM ARK OCAKLARI KULLANILDI

Tosyalı İş Ortakları Buluşması’nda konuşma gerçekleştiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: 

250 MİLYON TON DEMİR CEVHERİ ÜRETİMİ İÇİN GERİ SAYIM 250 MİLYON TON DEMİR CEVHERİ ÜRETİMİ İÇİN GERİ SAYIM

“Türkiye’nin yürüyen en büyük sanayi yatırımı olan Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi'nde yassı çelik başta olmak üzere nitelikli çelik üretimini odağımıza alacağız. Bu tesisimiz 450.000 metrekare alanda 4 milyon ton üretimiyle, sadece Türkiye değil dünyanın da en kompakt tesisi olacak. En gelişmiş teknolojileri kullanacağımız, Endüstri 4.0 uyumu ile bizi küresel rekabette öne geçirecek bu tesisimizde daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Ark ocakları kullandık. Bu teknolojinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Tosyalı Holding olarak biz olacağız. Sarıseki Tesisi, 2 tane dev kuantum teknolojili çelikhanesi ve iki limanıyla yaklaşık 4 milyon ton yassı çeliğin ithal ikamesine katkıda bulunacak. Ayrıca katma değerli üretim ve ihracatta da Türkiye’nin örnek tesislerinden birisi olacak. 2,5 milyar dolar değerindeki bu yatırımımızı 2023 döneminde devreye aldığımızda, Tosyalı Holding olarak 10 milyon ton üretim hacmine ulaşmış olacağız. Bölgedeki ekonominin canlanmasına ciddi bir katkı sağlarken, 1500 kişilik de bir ilave istihdam sağlayacağız”

SARISEKİ TESİSİ YEŞİL ÇELİĞİN TÜRKİYE'DEKİ TESİSİ OLACAK

Sarıseki'de gerçekleştirecekleri yatırımın, Tosyalı Holding’in üretim hacmini ciddi oranda artırmasının yanı sıra AB Yeşil Mutabakatı ile karbon vergileriyle karşı karşıya kalınacak bir dönemde sürdürülebilirlik odaklı yatırımıyla rekabet avantajı yaratacaklarını dile getiren Fuat Tosyalı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sarıseki tesisi ile kapasitenin de ötesinde çok önemli bir başarıya imza atacağız. Burada kullandığımız yüksek teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarımız ile bu tesisimiz yeşil çeliğin Türkiye’deki merkezi olacak. Kullanacağımız teknolojiler ile tesisimiz, %15 daha az doğalgaz tüketirken %30 daha az elektrik enerjisi kullanacak. Yenilenebilir enerji kaynakları ve daha verimli hurda kullanımı sayesinde geleneksel ark ocaklarına göre %20, yüksek fırınlara göre %70 daha düşük karbon ayak izimiz olacak. Güneş ve hidrojen gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapacağımız yeni yatırımlar ile bu tüketimler çok daha aşağı inecekler. Tüm tesislerimizde başlattığımız, 215 MW kurulu güce ulaşacak projemiz ile Tosyalı olarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirket olacağız. Tosyalı olarak konsolide yenilenebilir enerji hedefimiz uzun dönemde 2 GW kurulu güç. Uzun dönemde ise fosil yakıtların hiç kullanılmadığı, kendi kendimize yeterliliğimizin en üst seviyede olduğu bir üretim yapısı oluşturmak hedefindeyiz. Gerçekleştirdiğimiz tüm bu yatırımlar Tosyalı olarak bizi lider yeşil çelik üreticisi haline getirirken, iş ortaklarımızın da işlerini dönüştürmelerine katkı sağlayarak yaptıkları işin kalitesini, değerini ve kazancını artıracak.”

TOSYALI HOLDİNG YATIRIMIYLA OTOMOTİV VE BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ BİR OYUNCU OLACAK

Tosyalı Holding daha geniş bobin üretimi sayesinde,  otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerde de önemli bir oyuncu olacak. 650.000 ton filmaşin kapasitesine sahip olan bir tesisi de içinde bulunduran bu yatırımıyla Tosyalı Holding’in filmaşin ürün yelpazesi daha da genişlemiş olacak. Şirketin Türkiye’deki toplam filmaşin kapasitesi ise 1.3 milyon tona ulaşarak, bu kapasite ile Türkiye’nin en büyük filmaşin üreticisi olacak.

Tosyalı Holding’den 2022 yılında öne çıkan diğer yatırımlar:

•    Tosçelik ERW Osmaniye Tesisi'nde, yaklaşık 250 bin ton ek kapasite getirecek 3 yeni boru hattı yatırımı süreci başladı

•    Tosçelik Dilovası Tesisi'nde tamamlanan yatırımlar ile 245 bin ton kapasite artışı sağlandı

•    Yurt dışındaki büyük ve stratejik projelerin ana tedarikçisi Tosçelik Sprial’de 2. tesis yatırımı ile 100 bin tonluk ek kapasite yaratıldı

•    Tosyalı Toyo’da 2022 yılında başlatılan 200 milyon dolarlık yatırım ile teneke üretim kapasitesi 2 kat artırılarak 650 bin ton seviyesine çıkarılacak

•    TOSYALI CEZAYİR’de 4. etap yatırımıyla birlikte en yüksek teknolojiye sahip, 2.5 milyon ton kapasiteli yeni bir DRI tesisi ve onun önünde yılda 4 milyon ton üretim kapasiteli yassı çelik tesis yatırımı hızla devam ediyor. Yatırım tamamlandığında Tosyalı Algerie sadece Akdeniz’in ve Afrika’nın değil, Avrupa’nın da en büyük çelik üretim kompleksi olacak. Projenin en önemli noktası ise, bu tesis hidrojenle çalışma kabiliyetine sahip olacağı için dünyada hidrojen ile çalışan böyle bir teknolojiye yatırım yapan ilk Türk şirketi de Tosyalı olacak.