Tedbir sağlayıcı onarım çalışmalarında, artık mekanik ve elektriksel sistemlerin ya da üretim proseslerinin takibi için termografinin önemi kanıtlanmıştır. Bu noktada termografi modeli, malzemelerdeki düzen bozukluklarının belirlenmesini sağlar. Elektriksel bakımdaki hedeflerin başında, enerji üretimini en iyi seviyeye taşımak, enerji kayıplarını en aza indirgemek ve elektrik sebepli yangın olanağını en aza indirmek bulunuyor.

Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği'nca gerçekleştirilen araştırmada ortaya çıktığı üzre yangınların %22,8’lik bölümü elektrik kaynaklı olmuştur. Bu noktada yangınların çıkış nedenleri olarak; direkt enerji taşıyan iletken hatların teması veya yanlış tasarımı, sistemden tahmin edilenden çok akımın çekilmesi ve kabloların erimesi ya da kısa devre haline geçişini sayabiliriz. Bu riskleri göz ardı edebilmek için yerleşim alanlarındaki her türlü tesisin elektriksel bakım ve onarım ihtiyacı vardır. Erteleme ya da aksatmalar yapılmamalıdır. Unutmayın, can güvenliğinden daha önemli bir şey yoktur.

ANINDA HATA TESPİTİ

Olası tüm kötü senaryoların önüne geçebilmek için Testo termal kameralardan yararlanabilirsiniz. Termal kameralar sayesinde elektriksel sistemlerde yer alan problemler tek bir bakışta tespit edilebiliyor. Elektrik akımı, elektriksel ekipmanlar üstünde yüklemelere sebep olur. Malzemelerin kendi iç dirençlerinin yanında bağlantı yerlerindeki transfer dirençleri de bulunur. Yaşlanmalar, yanlış montaj, mekanik gerilmeler veya hasarlar, bu dirençlerin önemli miktarda artmasına sebebiyet verir. Böylece elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşür. Sonunda oluşan sıcaklık, termal kameralar ile basit bir şekilde belirlenebilir.

BEŞ ANA TESTO KAMERASI

Testo elektriksel ölçüm aletleri beş ana kategoride elektriksel bakım ve onarımda sizlerin en büyük destekçisi olmaya aday.

• Soket ataması sayesinde ölçüm parametrelerini otomatik tespit eden, geleneksel çevirmeli düğme yerine işlevsel tuşları ile oldukça güvenlikli kullanım olanağı sağlayan üç farklı tasarımı olan dijital multimetre,

• Karmaşık ve dar bölgelerde yer alan kabloların basit bir şekilde kavranabilmesi için eşsiz kavrama özelliği ile üç modeli bulunan pens ampermetre,

• Yeni gerilim test cihazı özelliklerine uyumlu, karışıklık durumu olmadan ölçüm parametrelerini otomatik seçen iki akım-gerilim test aleti,

• Yer fark etmeksizin kolaylıkla okunabilir LED ekrana sahip üç gerilim test cihazı,

• Yüksek-frekanslı paraziti filtreleyen temassız kontrol kalemi.

NEDEN ÖLÇÜM YAPILMALIDIR?

Yıkım ve hasarların önüne geçmek, imalattaki kesintileri en aza indirgemek, arıza süresini minimuma indirip sistemin performasını yükseltmek, onarım ssüreleri ve giderleri düşürmek, enerji kayıplarını düşürmek ve tabii ki elektrikten dolayı yangın tehlikesini ortadan kaldırmaktır.