TÜDÖKSAD’IN 24. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ TÜDÖKSAD’IN 24. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ

TEMSA Üst Yöneticisi olan (CEO) Tolga Kaan Doğancıoğlu, tüm küresel zorluklara ve TEMSA'nın son yıllarda yaşadığı zorlu süreçlere karşın 2021'in, TEMSA'nın parlak günlerine geri dönüşünü başlattıkları başarılı ve sembolik bir sene olduğuna dikkat çekerek, "Gerek yenilikçi ürünlerimiz gerekse güçlendirdiğimiz bayi ağımızla ihracatımızı da yine adetsel bazda yüzde 144 artırdık ve 18 farklı ülkeye araç satışı yaptık. TEMSA'nın toplam satış adedi de geçtiğimiz yıla göre yüzde 122 yükseldi." şeklinde konuştu.

Doğancıoğlu, TEMSA'nın 2021 iş sonuçları ve 2022 beklentilerine ilişkin gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, salgının ve aşı çalışmalarının gölgesinde geçen bir seneyi geride bıraktıklarını anımsattı.

Dünyada salgının direkt etkisini en yoğun şekilde hisseden sektörlerin başında turizm ve taşımacılığın geldiğinin altını çizden Doğancıoğlu, yurt dışında ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi öncelikli pazarlarda Kovid-19 kaynaklı endişelerin yanında, sosyal ve siyasi anlamda da çok sayıda olağanüstü gelişmelere tanıklık ettiklerini dile getirdi.

Doğancıoğlu, "Tüm bunlara ve TEMSA'nın son yıllarda yaşadığı zorlu süreçlere rağmen 2021; yeniden yükselişe geçtiğimiz, TEMSA'nın parlak günlerine geri dönüşünü başlattığımız başarılı ve sembolik bir yıl oldu. Sabancı Holding'in yanı sıra kardeş şirketimiz Skoda Transportation'ın bilgi birikimi ve teknolojik gücüyle önümüzdeki dönemde bu başarıları çok daha üst seviyelere taşıyacağız." şeklinde konuştu.

Skoda Transportation'ın kendilerine yeni ihracat kapıları araladığını ve bu anlamda güç kattığını vurgulayan  Doğancıoğlu, Skoda Transportation ile raylı ulaşım araçlarıyla ilgili Adana'da üretim faaliyetlerinin hayata geçmesi konusunda da bir çalışma yapabileceklerini, 2023 senesinden başlayarak fabrikada otobüslerin yanında başka ürünleri de gösterebilir hale geleceklerini dile getirdi.

İHRACATTA YÜZDE 144 ARTIŞ

2021 sonuçlarına ilişkin detayları paylaşan Doğancıoğlu, otobüs, midibüs ve hafif kamyon segmentinde yaklaşık 2 bin adetlik araç satışı gerçekleştirdiklerini ve kendileri için geçen senenin en büyük başarılarından birinin ihracattaki güçlü konumlarını pekiştirmek olduğunu söyledi.

Doğancıoğlu, "Gerek yenilikçi ürünlerimiz gerekse güçlendirdiğimiz bayi ağımızla ihracatımızı da yine adetsel bazda yüzde 144 artırdık ve 18 farklı ülkeye araç satışı yaptık. TEMSA'nın toplam satış adedi de geçtiğimiz yıla göre yüzde 122 yükseldi." Şeklinde konuştu.

İLKLERİN YAŞANDIIĞ BİR YIL GERİDE KALDI

Tolga Kaan Doğancıoğlu, 2021'in özellikle elektrikli araçlar konusunda yaşanan gelişmelerle TEMSA tarihine geçtiğini hatırlatarak,  şöyle devam etti:

"TEMSA'nın uzun yıllara dayanan elektrikli araç yolculuğunun ilk meyvesini geçtiğimiz yıl içinde aldık ve TEMSA tarihinin ilk elektrikli araç teslimatını geçtiğimiz yıl içinde İsveç'e gerçekleştirdik. Diğer yandan, kardeş şirketimiz Skoda'nın logolarını taşıyan ilk elektrikli araçlarımızı da Adana'daki fabrikamızda üreterek Prag'a teslim ettik. Yine Romanya, Sırbistan, Buzau, Arad, Druskininkai ile yaptığımız anlaşmalarla TEMSA'nın elektrikli araçları bu ülkelerde de yollarda olacak. Ayrıca, şehirler arası yolculuk için tasarladığımız elektrikli aracımız bugün ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, dünya teknoloji devlerine ev sahipliği yapan Silikon Vadisi'nde pilot uygulamalarına devam ediyor. Yurt dışında bunları yaparken, yurt içinde de ASELSAN ile birlikte geliştirdiğimiz Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsünün yollara çıkması için Samsun Büyükşehir Belediyemiz ile imzaları attık." (AA)