ADANA (AA) - Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı olan  Zeki Kıvanç, TEMSA'nın faaliyetlerini durdurmasıyla ilgili olarak "Hiçbir ülke, TEMSA gibi önemli bir ismi, değeri kaybetmek istemez. Hükümetimizin TEMSA’nın yeniden faaliyete geçmesi noktasında gereken katkıyı sağlayacağına olan inancımız tamdır."  şeklinde konuştu.

Adana'da belediye ve odalar adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Kıvanç, yanlızca Adana’nın değil tüm Türkiye’nin global anlamda en önde gelen markalarından biri olan TEMSA’nın son dönemde karşı karşıya kaldığı durum sebebiyle toplandıklarını belirtti.

TEMSA’nın son dönemde karşı karşıya kaldığı durumun kendilerini derinden sarstığını dile getiren Kıvanç, "ABD'de ilk 4’te, Avrupa’da ilk 8’de yer alan, sadece Adana'nın değil Türkiye’nin önemli bir değeri olan TEMSA’nın içinde bulunduğu durumun kabul edilemeyeceğini" şeklinde konuştu.

TEMSA'nın senede 11 bin 500 araç üreten, toplam 66 ülkeye tamamiyle Türk mühendislerinin geliştirdiği otobüsler ihraç eden, elektrikli otobüste dünyada önde gelen üreticilerden biri durumunda  olduğuna dikkat çeken Kıvanç, şöyle devam etti:

"TEMSA, yerli otomobilin konuşulduğu dönemde, Türkiye’de otomotiv alanında sahip olduğumuz en önemli ve milli değerlerden biridir. TEMSA, yine kendi Ar-Ge birimleri tarafından yüzde 100 yerli olarak gerçekleştirilen, yüksek teknoloji ürünü elektrikli otobüsü ile dünyada ses getirmiş ve ABD’de Silikon Vadisinde elektrikli otobüsleriyle hizmet vermeyi başarmıştır. 2018 yılında gerçekleştirdiği 125 milyon dolar ihracatıyla Türkiye’nin en büyük 123. ihracatçı şirketi olarak ülkemizin ve bölgemizin istihdam gücünü artırmış ve cari açığın kapatılmasına da önemli katkı sağlamıştır."

TEMSA'nın Adana ve Türkiye’nin diğer şehirlerindeki tedarikçileriyle beraber yaklaşık 15 bin kişinin evine ekmek götürmesine aracı olduğunu aktaran Kıvanç, şöyle dedi:

"TEMSA içinde bulunduğu sıkıntılı süreci atlatarak bir an önce yeniden üretime devam etmesi gerekiyor. Süreçte hangi hatalar yapılmış olursa olsun, önümüzdeki dönemde ilgili tüm tarafların, TEMSA’nın çalışması noktasında gereken özveriyi göstermesi bölgemiz ve ülkemizin ekonomik menfaatleri açısından önemli bir gerekliliktir. Hiçbir ülke, TEMSA gibi önemli bir ismi, değeri kaybetmek istemez. Hükümetimizin TEMSA’nın yeniden faaliyete geçmesi noktasında gereken katkıyı sağlayacağına olan inancımız tamdır.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da konuyla ilgili bazı görüşmeler yaptıklarını aktararak, TEMSA yetkililerinin kendisine "durumun o kadar da kötü olmadığını" ilettiğini dile getirdi.

Karalar, "Bana, 'ufak bir anlaşmazlık nedeniyle bankaların kredilerini erken çağırmasından kaynaklandığını' ifade ettiler. Çözülemeyecek bir durum yok. Olaya odalar ve Adana'nın diğer dinamikleri de el attığına göre, Ankara da bu işi ciddiye alıp kısa sürede çözecektir inancındayız ve çözülmelidir." şeklinde konuştu.

TEMSA'dan 13 Aralık tarihinde yapılan açıklamada, "Yatırım, üretim ve ihracata hızla devam ederken ve tüm faaliyetleri sürdürme arzusundayken, bankaların kredilerini vadesinden önce çağırması ve uygulanan hacizler nedeniyle şirketimiz faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştır."  şeklinde konuştu.