İSTANBUL (AA) - TEMSA Ulaşım Araçları AŞ'den, yatırım, üretim ve ihracatlarını hızla sürdürdüklerini, tüm faaliyetlerine devam etme arzusu içinde oldukları dile getirerek "Ancak bankaların kredilerini vadesinden önce, erken çağırması ve uygulanan hacizler nedeni ile şirketimiz faaliyetlerini mecburen durdurmak zorunda kalmıştır." şeklinde konuştu.

TEMSA tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, 50 seneyi aşkın bir süredir Türk mühendisleri ve çalışanlarıyla geliştirdiği Türkiye'ye ait ilk ve tek yolcu otobüsünün üretimini gerçekleştiren, Kuzey Amerika başta olmak üzere Avrupa'ya ihracatıyla dünya markası olmuş, Türkiye'nin pazar lideri şirketi TEMSA Ulaşım Araçları AŞ hakkında son zamanlarda basında gerçekle uyumlu olmayan bir kısım haberlere yer verildiği bildirildi.

Bu amaçla kamuoyunu aydınlatmak gereksinimi duyulduğu belirtilen açıklamada, şirketin, Türk markası olarak kendine ait satış, servis ve satış sonrası hizmetlerini kurarak, otomotivin beşiği ABD'de ilk 4 marka arasında olduğu, ihracat ağına Kanada'yı da dahil ettiği belirtildi.

Geçen ay itibarıyla şirketin, Fransa'da kendi satış, servis ve satış sonrası ağını kurarak 5 bine yakın TEMSA markalı otobüsü yollarda koştuğu pazarda konumunu sağlamlaştırdığı dile getirilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Şirketimiz, 2018 yılında gerçekleştirdiği 125 milyon dolar ihracatıyla Türkiye'nin en büyük 123. ihracatçı şirketi olarak ülkemizin istihdam gücünü artırmış, cari açığın kapatılmasına net katkı sağlamıştır. 2019 yılında da direk 1.300 kişi ve sadece Adana'daki yan sanayisiyle birlikte 3 bin kişiye yakın istihdam gücü ile ihracat hamlesini artırarak devam etmektedir. TEMSA yine kendi Ar-Ge birimleri tarafından yüzde 100 yerli olarak gerçekleştirilen yüksek teknoloji ürünü elektrikli otobüsü ile dünyada ses getirmiş ve ilk ihracat bağlantısını İsveç'e yapmıştır. Yeni elektrikli modelleri ise ABD yollarına çıkmıştır."

Açıklamada, TEMSA'nın hisselerinin 30 Mayıs 2019 itibariyle Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ ile Sabancı Ailesinden, True Value Capital Partners S.A. şirketine hukuka uygun olarak devredildiği ve devirden sonra da tüm faaliyetlerin artarak sürdüğü bildirildi.

Geçen ay sonu itibarıyla 11 aylık ihracatın toplam  104 milyon dolara ulaştığı aktarılan açıklamada, bu süreçte şirketin bankalara olan borçlarını da kısmen ödenmeyi sürdürdüğü ve 2020 senesinde ödeme vadesi gelecek krediler için de yeniden yapılandırma talebinde bulunulduğu dile getirildi.