ST Endüstri Medya'nın sorularını cevaplandıran Tatmetal Fabrika Direktörü Egemen Öztürk, tesislerinde yüksek kalite standartlarında üretim verimliliği için, veri analizinde seviye 2 server’ları online olarak ERP sistemiyle haberleştiren makinaların birbirine veri aktarırken, aynı zamanda devamlı öğrenen yapay zeka modeliyle ürün reçeteleri geliştirdiklerini söyledi.

Öztürk ile yüksek kalite ve verimlilikle üretim adına yaptıkları yatırımları, sonuçlarını ve 2022 gündemlerini konuştuk.  

250 MİLYON TON DEMİR CEVHERİ ÜRETİMİ İÇİN GERİ SAYIM 250 MİLYON TON DEMİR CEVHERİ ÜRETİMİ İÇİN GERİ SAYIM

Egemen Bey, kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz.  

Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticilerinden biri olan kurumumuz Tatmetal, 25 yılı aşkın bir süredir 600’den fazla çalışanıyla üretim ve ticari faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye piyasasında ve global pazarda; otomotiv, beyaz eşya, iklimlendirme, inşaat, yapı ve genel imalat gibi birbirinden farklı sektörlere ürünler ulaştırıyor, üretim zincirinde hammadde tedariki açısından önemli bir yer tutuyoruz. Zonguldak Ereğli’de bulunan yaklaşık 200 bin metrekarelik üretim tesisimizde yıllık asitleme kapasitesi 1,5 milyon ton olan hattımızda sıcak haddelenmiş asitlenmiş sac, yıllık üretim kapasitesi yine 1,5 milyon ton olan hattımızda soğuk haddelenmiş sac, yıllık üretim kapasitesi 850 bin ton olan hattımızda galvanizli sac ve 200 bin ton olan hattımızda boyalı sac üretimi gerçekleştiriyoruz. 1,5 milyon tonu aşan kapasitemizle; ticari, derin çekme, ekstra derin çekme çelikler, düşük alaşımlı yüksek mukavemetli HSLA çelikler, orta ve yüksek mukavemetli yapı çelikleri ve emayelik çelik gibi birçok farklı soğuk, galvanizli ve boyalı çelik kalitelerinde üretim yapabiliyoruz. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Tatmetal Karadeniz Ereğli’sinde kurulduğu günden bu yana tamamen kendi öz sermayesiyle hidrojen tavlama, PLTCM, beyaz eşya boya hattı gibi önemli yatırımları gerçekleştirmiş, büyüme hedeflerine paralel olarak istihdam sağlamış ve yerli sermaye yapısıyla her geçen yıl gücüne güç katarak bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasındaki yerini almıştır. Bu yönüyle kurumumuz ülkemizin üretim ekonomisine katkı sağlayan bir oyuncu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. 

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2021 yılını nasıl tamamladınız, değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2021 bizim için başarılarla dolu bir yıl oldu. 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 35 seviyelerinde bir büyüme gerçekleştirdik. Üretim kapasitemizi 1,5 milyon tona çıkartırken, bu başarımızı da kazandığımız çeşitli ödüllerle taçlandırdık. Örneğin İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl açıkladığı İSO 500 sıralamasında 20 sıra birden yükselerek 54’üncü sıraya yerleştik. Buna ek olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı “En Büyük 1000 İhracatçı Firma” listesine göre, 2020 yılında sergilemiş olduğumuz yüzde 72,1'lik performans artışıyla genel sıralamada 175’inci sıradan 79’uncu sıraya tırmanırken, çelik sektöründe yer alan tüm firmalar arasında ise 14’üncü sıraya yükseldik. Kurumumuz ayrıca tüm firmalar arasında dolar bazında en fazla artış gösteren 10’uncu şirket olmayı da başardı. Bununla birlikte Çelik İhracatçıları Birliği’nin (ÇİB) araştırma sonuçlarına göre, Soğuk/Kaplamalı Yassı Çelik kategorisinde yer alan tüm firmalar arasında en yüksek ikinci sırayı elde ettik.  

Tatmetal olarak bu başarılarımızı gelecek yıllarda da sürdürmek en büyük hedefimiz. Sürdürülebilir büyüme stratejisiyle farklı sektörler için katma değerli üretim yapmayı benimsiyoruz. Buna şu an devam etmekte olan üçüncü galvaniz tesisi yatırımı üzerine olan çalışmalarımızı örnek gösterebiliriz. Ek olarak yenilenebilir enerji ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat kapsamındaki çalışmalarımız da devam etmektedir. 

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis, makina ya da teknoloji yatırım kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Çeliğin çağımızın endüstriyel ihtiyaçları doğrultusunda bir vazgeçilmez olmaya devam edeceğini düşünürsek, bu talebi karşılamak üzere küresel vizyonumuzla sürdürülebilir hizmet sağlamayı ana rotamız olarak belirliyoruz.  Kazandığını sürekli büyüme ve gelişime yatıran bir kurum olarak, önümüzdeki dönemde de çeşitli yeni yatırımlar hedefliyoruz. Yatırımlarımız için marka belirlerken, dünya üzerinde bulunan referanslarının detaylı incelenmesi sonrasında karar sürecimizi başlatıyoruz. İş sağlığı güvenliği, kalite ve verimlilik konularında ihtiyaçlarımız karşılanıyorsa, öncelikle teknik çalışmalarımızı başlatıyoruz. Teknik görüşmeler neticelendikten sonra ticari anlaşmaları yönetim kurulumuzun kararıyla tamamlıyoruz. 

Son üç yılda bir galvaniz hattı, bir sürekli asitleme hattı, sonrasında tandem bağlayarak PLTCM hattı ve bunlara hizmet eden taşlama atölyemizi Türkiye ve dünyanın en modern teknolojileriyle kurumumuza kazandırdık. Teknoloji ve inovasyon bölümümüz sürekli olarak yeni teknolojileri ve yazılımları tesisimize adapte etmek için global piyasalarda araştırmalarına devam ediyor. 

Sıfır duruş ile kaliteli üretim yapmak adına tesisinizde ne tür metot ve sistemler kullanılıyor? Süreci otomatikleştirecek hangi donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 

Tesislerimizde yüksek kalite standartlarında üretim verimliliği için, veri analizinde seviye 2 server’ları online olarak ERP sistemiyle haberleştiren makinalarımız birbirine veri aktarırken, aynı zamanda devamlı öğrenen yapay zeka modeliyle ürün reçeteleri geliştiriyor. İnsansız çalışan bir hidrojen tesisine sahip olan fabrikamızdaki tüm üretimi online olarak izleyebilen ve yeni simülasyonlarla verimliliğini artıran teknik ekiplerimiz aynı zamanda kalite yönetimi için QDMS kalite yönetim modülünü devreye almak üzere çalışıyorlar. Buna ek olarak yüksek çözünürlüklü kamera sistemiyle ve malzeme profili ölçümleriyle ürün kalitemizi online takip ediyoruz.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, Ar-Ge çalışmalarına oradan ürün sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız? Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?   

PLTCM hattımızda; online inspection sistemi, lazer kaynak makinası, kenar kesme makinası, tension leveler makinası gibi yüksek teknolojik ekipmanlar mevcut. Sürekli asitlenmiş ürünleri, PLTCM hattının tandem ayağında istenilen kalınlığa inceltiyoruz.  Bu sayede asitleme ve haddeleme işlemleri tek seferde yapılarak yılda 1,5 milyon ton full hard ürün üretebiliyoruz.

Hidrojen tipi tav fırınlarında, soğuk haddeleme ve alkali temizleme işlemlerinden sonra mekanik özellikleri değişikliğe uğramış olan sacların kalitesini ısıl işlemler uygulayarak artırıyoruz. Bu operasyon aşamasında saclar, doğal gazdan elde edilen ısıyla saf hidrojen gazı atmosferinde tavlanıyor.

Tav fırınlarından çıkan (CR) soğuk saclar, dört merdaneli temper hattına yönlendiriliyor. Burada mekanik özellikleri arttırılıyor ve yüksek yüzey düzgünlükleri sağlanıyor. Solüsyon püskürtülerek hem ıslak hem kuru temperleme yapılabiliyor. 

Tesislerimizde ayrıca ileri teknoloji ile kurulan iki adet Sürekli Galvanizleme Hattı bulunuyor. Soğuk haddelenerek istenilen kalınlığa indirilen tavlanmamış saclar (CRF) galvanizleme hattına yönlendiriliyor ve sürekli sıcak daldırma yöntemiyle talep edilen kalınlıkta çinko ile kaplanıyor. 

Son olarak Boyama Hattı’mıza geldiğimizde; polyester, PVDF, PVC plastisol, poliüretan ve polyamit boya uygulamaları, metal üzeri PVC ile PET laminasyon film uygulamaları gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda bu hatta düz, metalik, sedefli, kırışık toz boya efektli uygulamaları ile ağaç, granit ve benzeri özel desen uygulamaları da yapılabiliyor. Çatı ve cephe kaplama, beyaz ve elektronik eşya, ambalaj, dekoratif ürünler, aydınlatma, otomotiv gibi sektörlerde bu ürünler yoğun kullanılıyor. Bütün hatlarımızın proje aşamasında üretim know-how’ı dünyaca ünlü şirketlerden satın alınarak tesislerimize aktarıldı.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Hayatın her alanında hızlı bir şekilde yaşadığımız dijitalleşme sanayinin de öncelikli gündemi. Endüstri 4.0 dönüşümü, bildiğiniz gibi bir günde başlayıp bitmeyen, uzun bir maratona benzetebileceğimiz bir yolculuğu simgeliyor. Biz de bu yolculukta adım adım ilerliyoruz. Bu doğrultuda üretim bandımızda da hibrit bir kültürün hakim olduğunu söyleyebiliriz. Üretimde verimlilik sağlamak için birbirine entegre olabilen teknolojileri takip ediyor, uyguluyor, proseslerimizi yazılımsal, donanımsal ve mekanik anlamda yeni altyapılarla güncelliyoruz. Endüstri 4.0 gibi sanayimizde kazanım sağlayacak yatırımlarımıza devam ediyoruz.