Düzenli Ar-Ge yatırımları ve gelişen ürünleri ile %30’a varan enerji tasarrufu sağlayan Atlac Copco’nun en güncel çözümleri ve hizmetleri üzerine Erman Tezulaş ile bir söyleşi gerçekleştirdik. 92 ülkede 45 binden fazla çalışana sahip markanın ürün yelpazesinin fark yaratan teknik özelliklerini ve sağladığı avantajları Tezulaş ile konuştuk.

Atlas Copco Kompresör Tekniği Türkiye’nin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Sürdürülebilir verimlilik çözümleri sağlamada dünya lideri Atlas Copco 1873 yılında İsveç’te kuruluyor. Kompresör Tekniği, Endüstriyel Teknik, Güç Ekipmanları ve Vakum çözümleri ile 180’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Dünya genelinde 92 ülkede 45.000’den fazla çalışana sahip.

Türkiye’de Kompresör Tekniği olarak 1950’den beri faaliyet gösteriyoruz. Müşterilerimize yenilikçi basınçlı hava teknolojilerinin (kompresör) yanı sıra hava ve gaz işleme ekipmanları, hava şartlandırma sistemleri, düşük basınç blower’ları ve yüksek basınç kompresörleri sunuyoruz. Ana ürün geliştirme ve üretim birimleri Belçika, İsveç ve ABD’de yer alıyor. Farklı bölgelere hizmet vermek üzere konumlandırılmış farklı ülkelerde de üretim tesisleri bulunuyor. Atlas Copco ürün ve hizmetlerini sürdürülebilir verimlilik, enerji tasarrufu, güvenlik ve ergonomiye odaklanarak geliştiriyor.

Atlas Copco olarak sahip olduğumuz geniş ürün yelpazesi ile demir çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, gıda&içecek, ilaç sanayi gibi birçok farklı sektöre hizmet veriyoruz. Müşterilerimiz için değeri en üst düzeye çıkarmak için sürekli yenilik yapıyoruz. Sürdürülebilir verimlilik bizim odak noktamız ve temel hedefimiz enerji maliyetlerini düşürmek. Yüksek verimli ve enerji tasarrufu sağlayan ürünlerimizle basınçlı hava sektörüne liderlik ederek yön veriyoruz. Temel hedefimiz enerji maliyetlerini düşürmek ve güvenilirlik noktasında müşterilerimizin ara vermeksizin üretim yapmasına destek olmak.

Ağır sanayi sektörü dahilinde yer alan iş alanlarına hangi ürün ve sistemlerinizle çözüm sunuyorsunuz? Bu sektöre sağladığınız en önemli avantaj nedir?     

  

Piyasanın itici gücü enerji verimliliği diyebiliriz. Basınçlı hava ekipmanları için kullanım ömrü göz önüne alındığında en yüksek tutar enerji maliyetleri. Türkiye’deki endüstriyel büyüme, enerji arzındaki büyümeden çok daha yukarıda. Bu durum yakın gelecekte bir enerji sıkıntısına yol açacak. Bu nedenle tüm yatırımlarda ve tüketimlerde enerji verimliliğini dikkate almak gerekiyor. Yüksek verimli ve enerji tasarruflu ürünlerimizle basınçlı hava sektörüne liderlik ediyoruz. Düzenli Ar-Ge yatırımları ve gelişen ürünlerimiz ile %30’a varan enerji tasarrufu sağlıyoruz.

Basınçlı hava sistemlerinde Yağ Enjeksiyonlu Vidalı, Yağsız Vidalı, Turbo kompresörler ve rakipsiz hava şartlandırma sistemlerimiz ile hem en geniş ürün gamını müşterilerimize sunuyor; hem de rakipsiz hibrid çözümlerimiz ile (Turbo + Frekans İnvertörlü Vidalı kompresör) müşterilerimizin ihtiyaçlarına en verimli şekilde, terzi usulü çözümler üreterek verimliliklerine katkıda bulunuyoruz.

Atlas Copco ZH-ZH+ yağsız hava kompresörlerinin sağladığı avantaj nedir?

Atlas Copco olarak standart üretimde 400kW ile 3mW arasında santrifüj kompresörlerimiz bulunmaktadır. Santrifüj kompresörlerin temel faydası, yüksek hava tüketimi olan işletmelerde baz yük tedarik etmek için kullanılmasıdır. Class 0 yağsız hava ile müşterilerimizin hava kalitesini basınçlı hat filtresine ihtiyaç duymadan artırmaktadır. Bununla birlikte, turbo kompresör seçiminde müşterilerimize ihtiyaçları doğrultusunda danışmanlık vererek ürün seçiminde doğru kısma aralığı ve sistem analizi yapıyor, enerji tüketimlerini daha da iyi noktaya taşıyoruz. Sektörde enerji verimliliğinde lider konumumuzla hem sektörü yetiştiriyor, hem de müşterilerimize çözüm üretiyoruz.

Santrifüj kompresör ailesinde de kullanılan son teknoloji bileşenler Atlas Copco’nun genlerini yansıtmaktadır. Servo motor ve sürücülere sahip, elektrik kesintilerinde kendi kalibrasyonunu otomatik olarak gerçekleştiren, bakım gerektirmeyen hassas aktüatörler, minimum basınç kayıplı yüksek performanslı paslanmaz çelik eşanjörler, benzersiz türbin tasarımları, elektrik kesintilerinde güvenlik amaçlı egsoz valfinin çalışmasını sağlamaya yönelik UPS, her kademenin titreşim bilgilerini takip etmek için konumlandırılan vibrasyon sensörleri, özel karbon keçe dizaynı bunlardan sadece bir kaçıdır.  

Üretimin aksamaması için olası bir arıza durumunda teknik servis hizmetini hızlı bir şekilde verebilmek önemli. Böyle bir durumda müşterilerinize nasıl bir çözüm sunuyorsunuz?

Atlas Copco felsefesi tam müşteri memnuniyeti anlayışına dayanıyor. Satış öncesi sunduğumuz danışmanlık hizmeti ile müşterilerimizin gerçek ihtiyaçlarını keşfedip verimliliklerini arttıracak çözümleri öneriyoruz. Geliştirmiş olduğumuz teklif şablonları ile çok kısa süre içerisinde teklif hazırlayabiliyoruz. Tekliflerimiz de ürünün yararlarını, enerji tasarruflarını ve yapılan yatırımın geri dönüşünü gözler önüne serebiliyoruz. İş ortaklarımıza yakın, hızlı olmak ve gerçek ihtiyaçlarını belirlemek noktasında danışmanlık yapmak bizim için oldukça önemli.

Zorlu koşullara uygun ve dayanıklılığı ile ön plana çıkan ürünlerimizin satış sonrası hizmetleri de bizim için çok önemli. Türkiye geneline yayılan servis ağımız ile 7/24, bütün Türkiye’de müşterilerimizin basınçlı hava ağının maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyoruz. Amacımız ani arızalara ve plansız duruşlara en kısa sürede müdahale etmek. Bunun için tüm kompresörlerimizin uzaktan izlenmesini sağlayan Smartlink adını verdiğimiz Endüstri 4.0 teknolojisini kullandığımız cihazımızla, içindeki hat sayesinde tüm oluşabilecek arıza durumlarını ve anlık duruşları tanımlanan kişilere mesaj atarak, bildirme özelliğine sahip.

Ayrıca servis bölümümüz tarafından yapılan servis bakım anlaşmaları ile ürünlerimizin bakımlarının zamanında yapılması ve verimliliğinin artırılması bizim için büyük önem taşıyor. Tabii bunlara ek olarak periyodik bakımlar ürünler için oldukça hayati. Zamanında yapılan bakımlar ürünün ömrünü uzatıyor ve oluşabilecek arızaların büyük ölçüde önüne geçiyor.

Odaklandığınız projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Atlas Copco teknolojiyi yakından takip eden, sürekli yeni teknolojiler ile ürün gamını geliştirip verimliliğini artırarak müşteri taleplerini en iyi şekilde karşılayan kural koyucu bir yapı. 2018 yılı içerisinde yapılan lansmanda mevcut olan GA, GA VSD ve ZR ailesi kompresörlerinin tasarımlarını tamamen yenileyerek  sektörün kurallarını tekrar değiştirdi.

Yağlı kompresör ailesi için yeni GA110-GA160+ ve GA110-160 VSD+ modelleri, yağ soğutmalı bakım gerektirmeyen IE5 ve IE4 enerji verimliliğine sahip IP66 sınıfı IPM motorları, 46 °C ortam sıcaklığında, zorlu ortam şartlarında kesintisiz çalışabilecek bir yapıda, verimliliği ve erişebilirliği arttırılmış yeni yağ seperatörü kartuş dizaynı, dokunmatik ekrana sahip kullanıcı arayüzü kontrolcüsü, uzun servis aralıkları ve kolay erişim sağlayan kompakt dizaynı, opsiyonel enerji geri kazanımı, otomasyon ve entegre kurutucu çözümleri, VSD kompresörler için geniş turn-down aralığı ile sektörde yer alan müşterilerin basınçlı hava ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde geliştirildi.

Yağsız vidalı ve su soğutmalı ürün ailesinde yer alan Class 0 sertifikalı ZR kompresörlerde de yenilenmiş dizayn ile müşterilerimize maksimum verimi sunuyoruz. ZR90-160 VSD+ ailesinde öne çıkan teknolojik yeniliklere göz atacak olursak; yenilenmiş vida tasarımı ile birlikte kullanılan seramik rulmanlar daha uzun çalışma ömrü sunarken performansı en üst düzeye çıkartıyor. Çift su soğutmalı IP66 sınıfı IPM motor ve çift sürücü ile aktarım kayıpları olmadan turn-down oranını %15-%100 gibi çok geniş bir aralıkta tutan sektöründe benzersiz bir dizayna sahip. Paslanmaz çelik ara kademe ve son kademe soğutucular standart olarak gelmekte ve basınç kaybı minimum seviyede. Servis kolaylığı yeni dizaynın sunduğu avantajlar arasında yer alırken minimize edilmiş boyutları müşterilerimizin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap veriyor. Opsiyonel olarak sunulan enerji geri kazanımı, otomasyon sistemlerine entegrasyon ve entegre kimyasal kurutucular bu seri için de geçerli.

Önümüzdeki süreçte sektörünüz nasıl şekillenecek sizce? Sektörünüzün bugün geldiği nokta hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Hava tüketimi konusunda kullanıcıların daha fazla bilgi sahibi olması, toplam sahip olma maliyeti, enerji verimliliği ve verimlilik artışına odaklanılması ile Türk endüstrisi pazardaki ürünleriyle daha rekabetçi hale gelebilir. Saydığım tüm bu noktalar üretim maliyetinden tasarruf ederek, daha fazla yatırım yapılmasına da olanak sağlayacaktır.

Önümüzdeki süreçte dijitalleşen dünyada Atlas Copco Akıllı Hava sistemleri (SmartAir) ile yine enerji verimliliğinde öncü olacak, basınçlı hava sistemlerini şartlandırma, otomasyon ve borulama da dahil olarak çözüm üretmeye devam edecektir. Hedefimiz tüm sektörlerde Türk sanayisinin sürdürülebilir şekilde verimliliğini artırmak diyebiliriz.