İZMİR (AA) - YUSUF ŞAHBAZ - SOCAR Türkiye'nin iştiraki STAR Rafineri, 2019' senesinde üretimini gerçekleştirdiği ürünlerle Türkiye'nin cari açığının azaltılmasına yaklaşık 800 milyon dolarlık katkı sundu.

STAR Rafineri Genel Müdürü olan Mesut İlter, konuyla ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2018 yılının ekim ayında açılan rafineride üretim aşamalarının geçen seneden beri birer birer devreye alındığını belirtti.

Üretilen ürünleri iç ve dış piyasada satışa sunduklarını dile getiren İlter, 2019 yılının eylül ayından beri tam kapasiteye çıktıklarını vn altını çizdi.

İlter, geçen senenin STAR için çok önemli olduğuna vurgulayarak, kapasitesi 10 milyon ton olan rafineride 2019 senesinde 7,1 milyon ton ham petrol işlediklerini açıkladı.

Bu bağlamda önemli bir başarıya imza attıklarına dikkat çeken İlter, şunöyle devam etti:

"3,5 milyon tona yakın dizel ürettik. Dizel, Türkiye'de akaryakıt ürünlerinde ihtiyaç duyulan en büyük kalemlerden. Bunun yanı sıra 1,2 milyon ton jet yakıtı ve petrokimya sektörünün ham maddesi olan naftayı ürettik. Artık Petkim'in şubat ayından itibaren tüm ham maddesi STAR tarafından karşılanır hale geldi. Bu Petkim'in finansal tablolarına da yansıdı. 2019'da biz hedeflerimizin büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Artık 2020'ye bakıyoruz. STAR Rafineri, Türk ekonomisinin ve sektörün önemli bir oyuncusu olarak 2020'den itibaren piyasada rol oynamaya, piyasayı yönlendiren bir kuruluş olmaya devam edecek."