Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, Türk çelik sektörü 2020 yılını miktar bazında yüzde 2,8 azalışla 20,6 milyon ton ve değer bazında yüzde 8,2 azalışla 12,7 milyar dolarlık ihracatla tamamladı.

ÇİB'in verdiği bilgilere göre, söz konusu dönemde toplamda 197 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

YENİ DÖNEMDE 15 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFLENİYOR

Sektör, 2021 yılında ise miktarda yüzde 10 artışla yaklaşık 23 milyon tona, değerde ise yüzde 15 artışla yaklaşık 15 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, 2020'de bilhassa Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında daralmalar olduğunu, ancak söz konusu bölgelerdeki açıkları Uzak Doğu ve Güney Amerika ile karşıladıklarını belirtti.

"G. AMERİKA, AFRİKA VE UZAK DOĞU'YA ODAKLANACAĞIZ"

Aslan, 2020'de 12,7 milyar dolar seviyesinde ihracata imza attıklarını, ABD, Fas, Hong Kong, Irak, İspanya, İsrail,  İtalya, Mısır, Romanya ve Yemen'in dış satımdaki ilk 10 ülke arasında olduğunu belirterek, 2021 hedeflerine değindi:

"2021 yılında miktarda yüzde 10 artışla yaklaşık 23 milyon tona ulaşmayı, değerde ise yüzde 15 artışla yaklaşık 15 milyar dolar seviyelerini hedefliyoruz. 2021 yılını çelik sektörü adına çok iyi görüyoruz. Avrupa’daki kotalar, ABD'deki ithalat ve ticaret politikası vergileri nedeniyle 2021’de buralarda ihracat artışı olmayabilir. Ancak bu sene Uzak Doğu, Güney Amerika ve Afrika’da ihracatımızı önceki seneye göre artıracağımızı öngörüyoruz. Özellikle Uzak Doğu, Güney Amerika ve Batı Afrika’ya odaklanacağız." 

"ÇİN'İN YERİNE PAZARI DOMİNE ETTİK"

Çin'in çekilmesiyle birlikte ihracatta Afrika pazarlarında ivme kazandıklarını ifade eden Aslan, "Çin’in 3 seneden beri Afrika, Uzak Doğu ve Güney Amerika’ya ihracat yapmamasıyla birlikte bu pazarları domine ettik. Türkiye’nin bu pazarlarda rakiplerine göre bilinirliği ve güvenirliği gittikçe yükseliyor. Bu pazarlarda da var olmaya devam edeceğiz." dedi.

Amerika’nın uyguladığı ticaret politikası önlemleri ve Section 232 çerçevesindeki yüzde 25 verginin sektörü çok fazla etkilemediği bilgisini veren Aslan, ülkede pandemi nedeniyle ithalatın azaldığını Türkiye'nin yanında Avrupa'dan da alımları azalttıklarını dile getirdi.

Aslan,  "Donald Trump’ın 3 yıl önce koyduğu yüzde 25 vergiden dolayı iç piyasadaki kar marjlarını çok arttırdılar ve yeni yatırımlarını 2021’de devreye alacaklar. Bu nedenle ABD 2021’de belki de ithalat yapmayacak." ifadelerini kullandı.

"ÜYELERİMİZİ, ALICILARLA BULUŞTURACAĞIZ"

Covid-19 sebebiyle planladıkları birçok faaliyeti gerçekleştiremediklerini ancak aşıyla beraber faaliyetlerine hız vereceklerini aktaran Aslan, ilk olarak devam eden Ur-Ge projeleri kapsamında üyelerini ihraç pazarlarındaki alıcılar ile buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.

B2B organizasyonların yanı sıra fuar katılımlarıyla sektör ve firma tanınırlığını artırmayı sürdüreceklerini kaydeden Aslan, "Ayrıca uluslararası alandaki gelişmeleri takip etmek adına sektörümüzdeki önde gelen konferansları izlemeyi ve hatta katılmayı planlıyoruz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi üyelerimizi ziyaret ederek sorunlarını dinlemeyi ve onlardan gelen talepler doğrultusunda eğitimler vermeyi sürdüreceğiz. Tüm bu pazar geliştirme çalışmaları dışında sektörümüzü savunmak adına ticaret politikası önlemlerine yönelik çalışmalarımıza devam edecek ve firmalarımızı haksız uygulamalardan korumaya çalışacağız." diyerek sözlerini tamamladı. (AA)