Dünya pazarında hızla ilerleyen, büyüme hızı dünya ortalamasının altı katı olan Türk döküm endüstrisi, Avrupa’da ikinci sıraya yükselme başarısı gösterdi.

İTALYA'YI GEÇMEYİ BAŞARDI

Globalde döküm sektörünün son beş yıllık süreçte, yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 1 dolayında gerçekleşirken, söz konusu rakam Türk döküm sanayisinde yüzde 6 olarak dikkat çekti. 

Veriler ışığında, üretim miktarı açısından Türkiye, 2019 yılında en yakın rakibi İtalya'nın da önüne geçerek Almanya'nın arkasında Avrupa'nın ikinci büyük döküm üreticisi konumuna yükseldi.  

ÜRETİMİN 4 MİLYAR AVROLUK KISMI İHRAÇ EDİLDİ       

Bir yandan büyümeye devam eden sektör, diğer yandan da Covid-19'a rağmen yatırımlarını sürdürdü.

Sektör, 2019 yılında gerçekleştirdiği 2,3 milyon ton üretim kıymetinin 5,3 milyar avro olduğu ve bunun 4 milyar avroluk kısmının ihraç edilmesi de her dönem yatırıma açık olduğunun bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) "Türkiye'nin ilk 1000 İhracatçısı 2019" araştırmasında, metal döküm sektöründen 26 firmanın; 2019 yılı İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 6, İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde ise 13 firmanın yer alması sektörün yakaladığı ivmeyi net bir şekilde ortaya koydu.

Halihazırda sektörden toplam 24 kuruluş Ar-Ge merkezi belgesi alarak bu alandaki çalışmalarına daha fazla önem verdi. Türkiye metal döküm sanayi, alt sanayi gruplarıyla birlikte toplamda 50 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) verileri ışığında ise, beklenenden düşük olmasına karşın sektör planlanan yatırımlarına devam ediyor.

İşletmelerin birçoğunun yeni yatırım kararları aldığı ve dünya çapında OEM’lerin ileriye dönük yenilenebilir enerji ve elektrikli araç projelerinin çözüm ortağı olmayı başardığı görülüyor. 

"YENİ YIL İÇİN UMUTLARIMIZI KORUYORUZ"

Aynı zamanda Dünya Dökümcüler Birliği (WFO) başkanlığını da yürüten TÜDOKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci, dünyanın önde gelen döküm üreticisi ülkelerindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek  "İçinde bulunduğumuz koşullarda birçok döküm alıcısı sektörde üretim projeksiyonlarına dair belirsizliklerinin sürüyor olması sebebiyle, 2021 için gerçekçi hedefler koymakta güçlük çekiyor. Ancak, aşı denemelerindeki son gelişmeler, metal döküm sanayinin güçlü yapısı ve teknolojik seviyesiyle ekonomimizdeki son sinyaller doğrultusunda gelecek yıl için umutlarımızı koruyoruz." şeklinde konuştu. 

"AB YEŞİL MUTABAKATINA UYUM İÇİN ADIMLAR ATILMALI"

Denizci ayrıca, aşı uygulamalarının belirli bir seviyeye gelmesi ve sürecin hafifleme yoluna girmesiyle beraber sektörün birçok açıdan yapısal dönüşümlere uğramasını sağlayacak önemli konuların tekrar gündeme geleceğini öngördüklerini belirterek sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu konuların başında Endüstri 4.0 ve üretim teknolojilerinin dijitalleşmesi, nitelikli iş gücüne ve mesleki bir eğitim sistemine duyulan ihtiyaç, ticaret savaşları, iklim krizi ve döngüsel ekonomiye geçişle birlikte AB Yeşil Mutabakatının yansımaları geliyor. Sektörümüzün en büyük pazarı AB ile iş birliğini sürdürebilmesi adına Yeşil Mutabakat çerçevesinde en fazla değişim ve dönüşüm geçirmesi beklenen demir-çelik, enerji, çimento ve imalat sanayilerindeki düzenlemelerin göz önüne alınması, gelişmelerin takip edilmesi ve oluşturulacak standartlara uyum sağlamak için hızlı adımlar atılması gerekiyor.” (TÜDOKSAD)