Son dönemde artan  küresel rekabetin neticesinde Türkiye’de  üretim faaliyeti gerçekleştiren hemen her tesis verimliliğini artırmak ve giderlerini düşürmek için sürekli araştırma halinde.  Kestirimci Bakım konusu da öncelikli olarak tesisin emre amadeliğini artırıcı ve giderleri azaltıcı etkisinden dolayı bir çok tesisin ilgisini çeken bir konu olarak baş köşede yerini almaya başladı. Prüftechnik Türkiye Genel Müdürü Ozan Çakıtlı, kestirimci bakım konusunda her geçen gün daha fazla soru almaya başladıklarını söyleyerek, hem bu soruların cevaplanmasına yardımcı olmak hem de kısa ve öz bir şekilde kestirimci bakım stratejisinde ne gibi teknolojilerin kullanıldığını aktarmak için önemli açıklamalarda bulundu. 

KESTİRİMCİ BAKIM STRATEJİSİ DENDİĞİNDE NE ANLAMALIYIZ?

Makinalar zaman içinde bozulan ekipmanlardır. Fabrikalarda ani arızalar nedeni ile duruş yaşanmaması ve güvenli çalışma  için çoğunlukla planlı bakım yapılarak bir çok ekipmanın parçası, yağı, ekipmanın kendisi belirli periyotlarda değiştirilir. Ancak birazdan değineceğimiz bir çok nedenden dolayı ideal çözüm bu değildir. Çeşitli teknoloji ve yöntemlerle makinaları izleyerek durumu hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Toplanan verilerle arıza olasılıkları belirlenip zamanında planlama yapılır ve gerekli önlemler alınarak makinanın arıza yapması önlenmiş olur. Bu strateji ile yapılan bakım Kestirimci Bakım olarak adlandırılır.

KESTİRİMCİ BAKIM STRATEJİSİNDE KULLANILAN YÖNTEM VE TEKNOLOJİLER!

Kestirimci Bakım stratejisinde bir çok farklı teknoloji ve yöntem kullanılabilir. Bunlardan en yaygın bilinenleri aşağıdaki başlıklarda toplanabilir. 
•    Titreşim izleme ve analiz
•    Infrared termografi
•    Ultrasonik ses muayenesi
•    Yağ ve partikül analizi
•    Elektriksel durum izleme
•    Tahribatsız muayene

ÇOK FAZLA PLANLI BAKIM YAPMANIN ZARARI VAR MIDIR?

Şekil 1’de görmüş olduğunuz eğri zamana bağlı olarak ekipmanların arıza olasılıklarını gösteren ve makina bakım alanında 70’li yıllardan beri kullanılan bir eğridir. Bu eğrinin en solunda kalan bölge Prematüre arıza oluşma bölgesidir. Bu dönem makinaların tasarım, malzeme kalitesizliği, işçilik kalitesizliği veya yanlış montajından kaynaklı erken arıza dönemidir. Bir anlamda herhangi bir makinada yapılan sökme takma işleminden sonra makinayı tekrar prematüre arıza bölgesine taşımış olursunuz. Rasgele arıza bölgesinde çalışan bir makinaya yapılan her planlı bakım neticesinde arıza olasılığı artmaktadır. Bu nedenle planlı bakım faydalı bir yöntem olsa da her zaman uygulanmamalıdır veya planlı bakım sıklığı iyi etüt edilerek belirlenmelidir. Konuyla ilgili literatürlerde planlı bakımların oranının genel oranın içinde %20’yi geçmemesi gerektiği özellikle vurgulanmaktadır.