İSTANBUL (AA) - OYAK Genel Müdürü olan Süleyman Savaş Erdem, ülke ekonomisini ileriye taşıyacak hamleler yapmak, ekonominin tüm aktörlerinin ortak sorumluluğu olduğunu söyleyerek, "2020 planlarımızda geriye doğru sapma yok. Önümüzdeki dönemde hem mevcut faaliyet alanlarımızda hem de adım atacağımız yeni alanlarda yatırımlarımızı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Savaş Erdem, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, şirketin gelecek dönem hedeflerini ve yatırım planlarını açıkladı.

OYAK'ın son dört senede konsolide net varlıklarını yüzde 129 artırarak 118,3 milyar liraya yükselttiğini belirten Erdem, 100'den fazla grup şirketiyle 23 ülkede faaliyet gösterdiklerini, 32 bini aşkın çalışan ve 430 bine yakın üyelerinin bulunduğunu söyledi.

Erdem, OYAK'ın Türkiye'nin kısmen ya da tümüyle dışa bağımlı olduğu alanlara yatırım yaptığına dikkat çekerek, "Dışa bağımlılığın azalmasına sunduğumuz katkının yanı sıra yerelleştirme projeleriyle de ekonomiye güç ve direnç kazandırmayı amaçlıyoruz. OYAK, yaptığı yeni yatırımlarla Türkiye'nin her yıl yaklaşık 650 milyon dolardan fazla döviz ödemek zorunda kaldığı ürünlerin yurt içinde üretilmesine, hatta ihracatına imkan sağlayacak." şeklinde konuştu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ortaya çıkan ekonomik güçlüklerin etkilerini aşmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerinden bahseden Erdem, şöyle devam etti:

"Ülke ekonomisini ileriye taşıyacak hamleler yapmak, ekonominin tüm aktörlerinin ortak sorumluluğudur. Yatırımlarda kararlılık zamanı olduğunu düşünüyorum. Dünya zor bir dönemden geçiyor ancak zor olduğu kadar pek çok açıdan öğretici de bir deneyim. Pandemi sonrasında Türkiye'nin önünde büyük fırsatlar bulabileceğine inanıyorum. 2019'da tüm güçlüklere rağmen son derece başarılı bir grafik çizdik. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 2,7'sini gerçekleştirdik. 2020 planlarımızda geriye doğru sapma yok. Önümüzdeki dönemde hem mevcut faaliyet alanlarımızda hem de adım atacağımız yeni alanlarda yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Ülkeye yabancı sermaye girişini artırma ve yerli üretimi güçlendirme doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz."

Savaş Erdem, 2019 senesinde maden metalürji faaliyet alanı için 1,4 milyar dolarlık yatırım kararı aldıklarını anımsatarak, bu yatırıma ek olarak galvaniz hattı ve Ar-Ge merkezinde de faaliyete başladıklarını dile getirdi.

Geçen sene ayrıca zırh çeliği üreticisi Finlandiyalı Miilux OY'un çoğunluk hissesinin de sahibi olduklarını aktaran Erdem, "Bu kapsamda Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projelerinden birine imza atan OYAK, şirketin Finlandiya ve Polonya'daki tesislerine ek olarak Türkiye'de fabrika kurma kararı aldı. Türkiye'nin yıllık 17-20 bin ton arasında olan zırh çeliği ihtiyacının tamamını karşılamak için kurulan bu tesis sayesinde, zırh çeliği ithalatı sıfırlanacak. Aynı zamanda Türkiye için yeni ve önemli bir ihracat kalemi oluşturulacak." şeklinde konuştu.

Erdem, dışa bağımlılığın azaltılmasına dönük bir diğer büyük yatırımın ise Türkiye'nin 6,2 milyon ton pelet ihtiyacının 3 milyon tonunu tek başına karşılayan Hekimhan'a yapılacağına dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Malatya'da 55 ayda tamamlanması hedeflenen Hekimhan Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi'nin dışa bağımlılığı yıllık 350 milyon dolar azaltması öngörülüyor. Yeni kaynak yaratma hedefiyle kurulacak olan tesis, 750 milyon dolar yatırımla hayata geçecek. Yatırım, Japon JFE Steel ortaklığıyla gerçekleşecek. Öte yandan Continental Carboun'un hakim şirketi Tayvanlı International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. iş birliğiyle İskenderun'da karbon siyahı üreteceğiz. Türkiye'nin yıllık 220 bin tonluk karbon siyahı ihtiyacını kendi üretimiyle karşılayacak olan tesis 300 milyon dolarlık ithalatı engelleyecek."