Mehmet Özen tarafından 1970 yılında küçük bir atölyede kurulan Özen Kompresör, 1990 yılında kompresör üretimine başladı. Makina üretimi konusunda 45 yılı aşkın deneyime sahip firma, 2012 yılından bu yana Konya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında üretimine devam ediyor. 

Türkiye’de sonik nozul debimetre ile debi ölçen tek firmasınız sanıyorum… İsterseniz önce buradan başlayalım…

Otoriteler tarafından debi ölçmede en doğru yöntem olarak kabul edilen bu teknolojiyi, kendi yazılımımızı da ilave ederek faaliyete geçirdik. Üretimde performans testlerini yaparak, seri numarasıyla beraber sistemimize kaydediyor ve isteyen müşterilerimizle de bu verileri paylaşıyoruz. Sektörde standartların sağlanması için öncülük ediyoruz. Sektör temsilcisi firmalarla birlikte sistemin Türkiye’ye bağımsız bir kuruluş olarak kazandırılması için başvuru yaptık. Ayrıca OBS D vidalı booster (10-40 bar) kompresörü üreten tek firmayız. OBS D vidalı frekans invertörlü direkt akuple orta basınç kompresör serisi, pet şişe şişirmeden ağaç ve cam endüstrisinde kullanılan kaplama tekniklerine, maden ocaklarında metan ve diğer zararlı gazların tahliyesinden santrallere kadar birçok endüstride ihtiyaç duyulan hava temininde verimliliği ile ön plana çıkıyor. 

Ürün gamınızda hangi ürünler var, biraz üretim proseslerinizden bahseder misiniz?

Üretimde en büyük önceliğimiz ürünlerimiz ile verim artışı sağlamak. Tabi ürettiğimiz ürünleri dünya standartlarında ölçümlemek de bu yoldaki en önemli adımlarımızdan biri. 2,5 bar ila 40 bar aralığında pistonlu kompresörden vidalı kompresörlere, vidalı booster’dan kurutucu ve filtrelere, azot jeneratörüne kadar geniş bir ürün portföyü sunuyoruz. Bu ürünler ile 50 ülkeye ihracat yapıyoruz.
Sürekli geliştirmeye devam ettiğimiz; satış öncesi, satış, satın alma, üretim ve satış sonrası tüm operasyonların entegre olduğu bir yönetim sistemi kullanıyoruz. Sac işleme, talaşlı imalat, kaynaklı imalat ve montaj operasyonlarının tümünü kendi üretim tesisimizde gerçekleştiriyoruz. Tüm süreçler, üretim hatlarımızda verimlilik, kalite ve iş güvenliği esasına dayalı olarak anlık olarak merkezi yönetim sistemimize bağlı olarak yönetiliyor. 

Özen Kompresör’ün odaklandığı sektörler arasında neler var?

Basınçlı havanın kullanıldığı tüm sektörlere yönelik ürünlerimiz var. Ambalajdan tekstile, kimyadan tarıma, gıdadan otomotive kadar pek çok endüstri için güvenilir ve dayanıklı basınçlı hava ekipmanları sunuyoruz.  Tekstil dokumada son yıllarda kullanılan hava jetli makinalar için sektöre özel invertörlü kompresörler ile çözüm sunuyoruz. Ayrıca 10-40 bar çalışan vidalı booster kompresörlerimiz ile plastik endüstrisinde PET şişirmede fire kaybını azaltan çözümler sunuyoruz. Metal endüstrisine yönelik lazer kesimde kullanılan basınçlı hava ile kesim yapan çözümler sunarak, hızlı ve daha az maliyetli üretim imkânını iş ortaklarımızla buluşturuyoruz.

Sektörünüzün ve markanızın gündeminde ne var?

Üretiminin yüzde 40’ını ihraç eden bir firma olarak dış ticarette daha etkin olmayı gündemimize aldık. Ekim 2018 itibari ile düşük ve orta basınçlı pistonlu ve vidalı kompresörleri, hava kurutucuları, hava tankları ve hava aksesuarlarından oluşan ürün gamımızı Ozen Air Technology şirketimiz ile Kuzey ve Güney Amerika pazarında satışa sunduk. Öncesinde yıllar süren bir ön araştırma ve strateji geliştirme dönemimiz oldu. Amerika CAGI’nin kullandığına benzer bir sistem olan TSE 1217 standartlarına göre düzenlenmiş “Sonik Nozul Debimetre” ile ölçümler yaparak kullanıcılarımıza dünya standartlarında test ve kontrolden geçen ürünler sunmaya başladık. Amerika’nın istediği ASME ve UL standartlarına sahip ürünleri, üretimimizin bir parçası yapmak için tüm ekip olarak yoğun mesai harcadık. Tüm bu çalışmaları yaparken bizi çok daha ilerilere taşıyacak bilgi ve birikim elde ettik. 
Küresel rekabette yerli firmaların söz sahibi olabilmesi için sektörde standartların sağlanmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Sonik nozul debimetre konusundaki çalışmalarımız bunun en önemli kilometre taşlarından biri. Standartları belirlenmiş üretim ile markamızı uluslararası arenada da bir adım ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Özen markası sadece yurt içinde değil yurt dışında da güvenilirliği ile anılan bir marka olmaya devam edecek.

Üretimde ve ürünlerinizde otomasyon çözümlerinizden nasıl faydalanıyorsunuz? Yatırım planlarınızı anlatır mısınız?

Geçen yıl talepleri daha iyi karşılayabilmek ve üretimde verimliliğimizi artırabilmek adına fabrika yatırımımızı yaklaşık iki katı bir alana çıkararak 11 bin metrekare kapalı alana sahip bir hale getirdik. Bu sayede yeni ürün gamlarımızı ve üretim süreçlerimizi yarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyede kontrol ve takip edebilir hale geldik. ERP yazılımımızı kendi bünyemizde geliştirmekteyiz. Bu da bize esnek, verimli ve kaliteli üretim olanağı sağlıyor. Ayrıca çoğu kaynak operasyonumuzu yine kendi geliştirdiğimiz otomasyon kaynak yöntemleri ile gerçekleştiriyoruz. Montaj hatlarımızda izlenebilirliği üst düzeye çıkarmak için barkodlu üretim sistemini hayata geçirdik, böylece olası hataların önüne geçerek kalite sürekliliği ve verimliliği ön planda tutuyoruz. Ürünlerimizde ise tüm çalışma parametrelerinin uzaktan izlenebildiği ve işletmelerde tüm kompresörlerin birbiri ile haberleşmesini mümkün kılan çözümler sunuyoruz. Ayrıca Endüstri 4.0 hareketinin önemli odak noktalarından olan önleyici bakıma uygun kompresörlerimizle müşterilerimize kesintisiz kaliteli ve düşük maliyetli basınçlı hava sunuyoruz. 

Kompresör sektörünün gelişimi için neler düşünüyorsunuz?

Kompresör sektörü özellikle son 10 yılda büyük gelişme gösterdi. Geçen yılın ikinci yarısından bu yana ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler, üretim süreçlerimizi ve yapılanmamızı gözden geçirmeye neden oldu. İhracat seviyemizin artması bizleri uluslararası rekabet ortamına taşıdığından ülke olarak sanayi ürünleri üretimine bakış açımızda çarpıcı değişiklikler oldu. Özen Kompresör olarak şu an 50’den fazla ülkeye ulaşmış durumdayız.  Türk kompresör endüstrisinin ilerleyen yıllarda uluslararası arenada çok daha ses getireceğini düşünüyoruz.

Vidalı booster kompresörü çözümünden bahseder misiniz?

Vidalı booster kompresörü üreten tek firmayız. Genel olarak sektörde pistonlu booster kullanımı yaygın. Yalnız vidalı booster kompresörlerle karşılaştırdığımızda, pistonlu booster’larla dengeli basınçlı hava sağlamak nispeten daha zor ve sürekli değil. Bunun yanı sıra pistonlu booster’ların arıza sıklığının da bizim ürünlerimize göre daha yüksek oranda olduğunu gözlüyoruz. Vidalı booster yatırım maliyeti yüksek gibi görünse de yaptığımız çalışmalarda ve saha ile beraber oluşmuş tecrübelerimizle görüyoruz ki üç yılın sonunda bizim ürünlerimizi tercih eden müşterilerimiz yüzde 10-20’lere varan oranda tasarruf ve verimli bir üretim imkanına sahip oluyor. Hatta bu rakam beş yılın sonunda yüzde 40 ve 50’lere kadar çıkabiliyor.

Bu çözüm kullanıcılara ne yönde fayda sağlıyor?

Üretimde süreklilik en önemli konulardan biri. Ürünlerimizdeki modern teknoloji sayesinde üretimde sürekliliği sağlayabiliyoruz. Vidalı booster kompresörlerimizde bulunan sensörler ile üretim sırasındaki dalgalanma ve sorunları gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca sürekli üretim, fire kaybı maliyetlerini de ciddi oranda etkiliyor. Dur kalk sayısındaki azlık sonuçta verimli ve az fire oranına sahip bir üretime dönüşüyor. Dalgalanmaların olmadığı basınçlı hava ile üretilen ürünlerde de daha kaliteli sonuçlar ile karşılaşıyoruz.