Alstom,  Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’ye ait Eskişehir-Kütahya-Balıkesir hattında Kesim 1-5 arası anklaşman çalışmalarını tamamladı ve bu kesimler anklaşman seviyesinde işletmeye alındı. 

Hattın 182 km’lik 5 kesiminde Haberleşme Sistemi ve Trafik Kontrol Merkezi (CTC) çalışmaları tamamlanarak bu kesimlerin 4 Aralık 2020 tarihinde işletmeye alındığı duyuruldu. 

Toplam uzunluğu 328 km olan Eskişehir-Kütahya-Balıkesir hattı sinyalizasyon projesinde, hattın tamamının 2021 yılının sonunda işletmeye açılması hedefleniyor.

"GÜVENLİĞİ ÜST SEVİYEYE TAŞIYORUZ"

Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alstom Orta Doğu ve Türkiye Genel Müdürü Mama Sougoufara, “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) demiryolu ağının güvenliği ve verimliliği arttıracak son teknoloji çözümlerle donatılması ve yolcuların seyahat deneyiminin iyileştirilmesi adına böylesine büyük önem taşıyan bir projede, önemli bir dönüm noktasına geldiğimiz için son derece mutluyuz. Firma olarak, söz konusu projeyle Türkiye’ye daha güvenli mobilite çözümleri getirdiğimize inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile ortak gayret göstererek, hattın sinyallerini Avrupa Birliği Demiryolu Trafiği Denetleme Sistemi (ERTMS) vasıtasıyla AB standartlarına uygun şekilde yapıyoruz. Ayrıca, Otomatik Tren Gözetim (Automatic Train Supervision) sistemi gibi yüksek güvenlik teknolojiler ile hattın güvenliğini üst sıralara taşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE SAYISIZ PROJE HAYATA GEÇİRDİ

Türkiye’de 1950’lerden beri TCDD’ye EMU Araçlarının Temini Projesi, Kayseri Kuzey Geçişi Sinyalizasyon ve CTC Projesi, Ankara CTC Kontrol Merkezi Projesi, Bağcılar-Olimpiyat Metro Hattı’na 80 metro aracı temini, 12 Yüksek Hızlı Tren Seti bakımı, Kabataş-Bağcılar Hattı’na 37 tramvay aracı temini gibi sayısız demiryolu projesine hayat veren Alstom, anahtar teslim proje kapsamında TCDD’ye sistem ve alt sistem tasarımı, imalatı, montajı, test ve devreye alma hizmeti, eğitim, bakım hizmetleri sağladı.

Firma, demiryolu hattının, Avrupa Demiryolu Trafiği Yönetim Sistemi ve Avrupa Tren Kontrol Sistemi (ERTMS/ETCS) seviye 1 ve seviye 2 AtlasTM sinyalizasyon sisteminin, Smartloc 200TM elektronik anklaşmanın ve entegre kontrol merkezi IconisTM donanımının tasarımı, imalatı ve teminini gerçekleştiriyor.

Firmanın dağıtım ve kesintisiz güç kaynağı sistemlerinin yanı sıra hemzemin geçit sistemleri ile teknik donanım yapılarını da temin ettiği hatta, Alayunt-Afyon arasına GSM-R sistemi de yer alacak. Ayrıca bu projede Alstom, 27 adet TCDD aracına ERTMS/ETCS seviye 2 araç üstü donanımı ekleyecek.  

Ülkedeki projelerine ilave olarak İstanbul ofisi, Alstom’un Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya (AMECA) Bölgesi ve Alstom Dijital Mobilite (ADM) ile Sistem ve Altyapı projeleri için bir bölge merkezi olup, bölge merkezinin faaliyetleri arasında ihale yönetimi, proje yönetimi, mühendislik, satınalma, eğitim, bakım servisleri ve diğer servisler yer alıyor.