Bir çelik fabrikasında bulunan çok önemli freze makinasındaki rulmanlarda yaşanan sorunlardan sonra, yönetim çözüm için NSK'ya başvurdu.

Çelik haddehanesi şu anda bu konudan yıllık 35 bin 600 avroluk kazanç elde etmesinden dolayı, bu kararın son derece karlı olduğu ortaya çıkmış oldu.

Çelik haddehanesi, asansörler için ray üretiyor ve bu üretim de montaj sırasında rayların oturmasına yardımcı olacak şekilde uçlarda iki düz alanın işlenmesini gerektiriyor.

Bu pürüzlü yüzeylerin işlenme süresi kısayken rayların uzunluğu sebebiyle makinenin iş milinin rijitliği kritiktir.

Fabrika, freze makinasının orijinal rulmanlarını kullanmaya rağmen, iş mili düzeneğinin rijiditesini üç ay sonunda düşürdüğü farkedip motorları da içerecek şekilde rulmanları değiştirmenin gerekli
olduğunu fark etmiştir.

Tekrarlayan ve pahalı bir durumla karşı karşıya kalan firma, NSK'dan bir çözüm bulmasını istedi.

NSK mühendisleri, AIP Katma Değer Programının bir parçası olarak fabrikayı ziyaret edip iş mili tasarımını analiz etti. Hesaplamalar, aletin yüksek kesme kapasitesine sahip olması ve ağır yüklere dayanabilmesi temelinde gerçekleştirilmiştir. Mühendisler ayrıca arızalı rulmanları incelediler ve yuvarlanma yollarındaki aşınma izlerini kontrol ettiler.

Analizin ardından NSK mühendisleri, iş milinin radyal kapasite ve radyal sertliği artıracak şekilde üç sıra yerine dört sıralı rulman setiyle yeniden tasarlanmasını önerdi.

Ayrıca temas açısı da 15°'den 25°'ye değiştirildi, bu da milin bükülme direncini artıran bir husus olarak öne çıktı. 

NSK'nın yüksek hassasiyete sahip eğik bilyalı rulmanlarından (ACBB) uygun olanlar geniş yelpaze aralığından seçildi.

Firma, yüksek hassasiyete sahip ACBB serisi ISO standartlarına uyumlu olacak şekilde üretiliyor. 

Üç farklı temas açısı, iki kafes tasarımı ve iki tür bilya malzeme seçeneği, uygulama gereksinimlerine uygun olanı bulmak için mevcuttur.

Çelik haddehanesi, değişikliği yaptıktan sonra rulmanlar freze makinesinde bir yıldan daha uzun bir süre motorda ya da dişli kutusunda herhangi bir arızayla karşılaşmadan çalıştı.

Özelliklerin daha iyi hale geldiğini onaylamak için firma eksiksiz bir rapor hazırladı, bu raporda milin kuvvetlendirilmiş bükülme direnci ve çalışma ömrünün üç aydan bir yıldan fazla bir süreye uzamış olması detaylandırıldı.

Firma rulmanlarını kullanmadan önceki ve sonraki maliyetler karşılaştırıldığında, yapılan tasarruf açık bir şekilde görülüyor.

Bugün çelik fabrikası yılda dört kez üretimi durdurmuyor, ayrıca iş mili düzeneği ve motorların yenileriyle değiştirme maliyetleri de ortadan kalkmış oluyor. Bu hususları dikkate aldığımızda fabrikanın yılda 35 bin 600 avroluk tasarruf ettiği hesaplandı.