İGEM Maden İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Türkiye genelinde arama ruhsatı olanlar dışında 10 bin 664 maden işletmesi bulunuyor ve aynı istatistiğe göre geçtiğimiz yıl bu madenlerin sadece 4 bin 268’i denetlendi.

Yılda ancak bir kaç kez madenlere gidilerek yapılan klasik denetim yerine, gelişmiş teknolojiler kullanılarak madenlere gitmeden Ankara / MİGEM merkezden sürekli olarak izlemek, denetlemek ve süreçlere müdahale etmek mümkün. Bu nedenle kazaları en aza indirmek için 2 yıl süren çalışmalar sonucunda geliştirilen MVİT (Maden Veri İzleme ve Görsel Tespit ) Sistemi maden kazalarına son vermeyi amaçlıyor.

Pratikte her yıl tüm madenlerin MİGEM tarafından rutin olarak denetlenmesinde zorluklar olabileceği düşünülebilir. Halbuki yılda ancak bir kaç kez madenlere gidilerek yapılabilen klasik denetim yerine , gelişmiş teknolojiler kullanarak madenlere gitmeden MİGEM merkezden sürekli olarak izlemek denetlemek ve süreçlere müdahale etmek mümkün. Bunun için 2 yıl süren çalışmalar sonucunda geliştirilen MVİT (Maden Veri İzleme ve Görsel Tespit ) sistemi hazır hale getirildi. Bunun sonucu olarak maden kazalarının gelişmiş ülkelerdeki bindelik oran seviyelerine düşürülmesi zor olmayacak.

MVİT SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Maden kazalarına sebep olan zehirli gaz çıkışı sensör verileri ( Metan / Grizu- Karbonmonoksit- Karbondioksit- Kükürt- Azot- Ocak içi Oksijen- Hava debisi - Duman- Iısı - Travers yükleri-Ocakta çalışan İşçi sayısı ) sistem tarafından 7/24 sürekli olarak ölçülerek ve bu verilerdeki tehlikeli yükselişler (eşik değer aşımı) digital ortamda tespit edilen değerler Türksat uyduları,Telekom hatları , GPRS ve fiber hatlar ile Ankara MİGEM’de kurulacak olan Maden Kontrol Merkezinde hem sayısal hem de görüntülü olarak iletilecek. MVİT’in yolladığı verilere operatörlerin yorum yapmasına da gerek kalmayacak. Sistem otomatik olarak çalışacak tehlikeli gaz çıkışları başlar başlamaz merkezde alarm oluşacak. Tehlike sınırına ulaşmak üzere olan gaz çıkışları MİGEM merkez tarafından ilgili maden işletmesi direkt uyarılacak ve gaz emisyonunun azaltılması, hava debisinin yükseltilmesi ve çevre güvenliği gibi gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak. Bu önlemlere paralel olarak maden işletmesi bölgesindeki valilik, kolluk güçleri, sivil savunma birimleri ,itfaiye ve sağlık birimleri de Ankara merkezden anında harekete geçirilebilecek. MİGEM, kontrol merkezi, gerektiğinde maden işletmesinden bağımsız olarak madeni tahliye de ettirebilecek.

DENETİMLERİ AZALTACAK

MVİT sistemi, madenleri otomatik olarak sürekli denetleyecek ve madenlerden merkeze gelen tüm veriler ve kamera görüntüleri yoruma meydan vermeyecek şekilde sürekli olarak değiştirilemez müdahale edilemez şekilde ( kara kutu) log kayıtları da tutulacaktır. Bu kayıtlar istenirse MİGEM tarafından maden işletmeleri ile ilgili performans raporların hazırlaması için de kullanılabilecektir. Denetimin elektronik ortamda insan faktörü olmaksızın anlık ve sürekli değerlendirilmiş olması nedeniyle MİGEM’in yıllık denetimleri azalacak hatta gerekte kalmayacaktır.