Demir, çelik, sac, profil, paslanmaz, alüminyum, kompozit, boru ürünlerinin ve bu ürünlerin yan mamullerinin satış ve pazarlamasını yapan Süleyman Anaforoğlu Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. Giresun’da yer alan üç tesisi ile müşterilerine hizmet veriyor. Makina parkurunu geliştirmeyi hedefleyen markanın çalışmalarını, Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Anaforoğlu ile konuştuk. 


Süleyman Anaforoğlu Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. başarı hikayesini öğrenebilir miyiz?
Bundan tam 62 yıl önce 1956 yılında babamız İsmail Anaforoğlu tarafından Giresun’da küçücük bir sobacı dükkanında başlatılan kuruluş hikayemiz, bugün üç ayrı adreste, 50’ye yakın çalışan ve yedi araçlık filomuz ile her geçen gün gelişen kurumsal yapı ve kimliğimizle devam ediyor. 2011 yılında adımızı taşıyan kendi şirketimizi kurup, potansiyeli yüksek ve gelecek vadeden yeni yatırımlar ve pazarlar yaratıp, sektörümüzde gurur ve istikrar içerisinde büyümeye; aynı zamanda değişen müşteri ve piyasa ihtiyaçlarına odaklanarak tüketicilerimize uygun fiyatlarla kolayca ulaşabilecekleri ürünleri yüksek hizmet kalitesiyle ayaklarına kadar götürerek müşteri memnuniyeti kazanmaya çalıştık. İşimiz ve gelecekle ilgili hayallerimiz bitmedi, bitmeyecek! Daha yapacak çok işimiz ve gidecek çok yolumuz var. Bundan sonraki hedeflerimiz arasında akıllı, gerçekçi ve sürdürülebilir satış politikaları izleyerek, ürün zenginliği ve derinliği yaratarak hayallerimize koşar adım ulaşmak yer alıyor.


Ürün grubunuz hakkında bilgi verir misiniz?


Demir, çelik, sac, profil, paslanmaz, alüminyum, kompozit, boru ürünlerinin ve bu ürünlerin yan mamullerinin satış ve pazarlamasını yapıyoruz. Sac grubu dahilinde dkp sac, siyah sac, galvaniz sac, boyalı sac; boru grubu içerisinde kazan borusu, doğal gaz borusu, galvanizli boru, sanayi boruları ürünleri stoklarımız içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda yan mamul ürünlerimiz arasında hırdavat ve nalburiye satışı da yapıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına oldukça geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Giresun Büyük Sanayi Sitesinde yer alan üç ayrı tesisimizde olmak üzere toplamda 5 bin metrekare kapalı alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Giresun merkez başta olmak üzere Ordu ve Trabzon’da da dağıtım ağımız var. 


Makina parkurunuzu öğrenebilir miyiz?


İki tesisimizde ve depomuzda olmak üzere 10 ton kaldırma kapasiteli üç vincimiz ve 3 ton kapasiteli portifimiz bulunuyor. Aynı zamanda kesim ve büküm makinalarımız var. Paslanmaz alüminyum ve kompozit mağazamızda da makinalarımız mevcut. Başlangıçta ana grup ürünlerin satışını yapıyorduk; ancak müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına ürün gamımızı genişlettik. Müşteri memnuniyetine önem veren bir firmayız.
Makina parkurunuza yeni yatırım yapmayı planlıyor musunuz?

Evet, yakın zamanda böyle bir yatırım planımız var; ancak bu yatırım için dövizdeki hareketliliğin durmasını bekliyoruz. Doların yükselmesi tüm ülke ekonomisini ve sanayisini etkilediği gibi bizleri de etkiliyor. Önümüzü görebildikten sonra makina parkurumuzu geliştirmeyi hedefliyoruz. Yeni teknolojileri makina parkurumuzu ekleyerek verimliliğimizi arttırmayı amaçlıyoruz. Bu yatırımımızda müşterilerimizin taleplerini öğrenerek onların ihtiyaçları doğrultusunda hareket edeceğiz. Çalışmalarımızda sürdürülebilirliği önemsiyoruz. Bize ve müşterimize geri dönüşümü iyi olan adımlar atmak amacımız. Bu yılın başında alümiyum mağazımızı faaliyete geçirmiştik. Burada en son teknolojileri bünyemize dahil ederek iş hızımızı artırmıştık. 
 

Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi, bu yılın Haziran ayında yüzde  0,7 oranında artışla 3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde ise yüzde  3,7 artışla 18,9 milyon ton üretim seviyesine ulaşıldı. Türkiye’deki demir çelik üretimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’nin ham çelik üretiminin artmasında sektörün ihracat payının artmasının payı var. Demir çelik sektörü son iki yıldır daha çok dış pazara yönelmiş bulunuyor. İki yıl önce ise demir çelik sektörün üretimi daha kısıtlıydı çünkü iç piyasa daralmış, fiyatlar düşmüştü. İhracatın artmasıyla firmaların üretimi de yükselmişti. 
ABD'nin ithal çelik ile alüminyum ürünlerine ek gümrük vergisi uygulama kararı yürürlüğe girdi. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörü nasıl etkiler?
Bu sektörü olumsuz etkileyecek bir karar. Ülkemiz üreticilerin ürün fiyatları yurt dışında bu ek vergi ile yüksek kalabilir. Böyle bir durumda ihracat paralelinde üretimi de etkileyecektir. Dış pazara yönelen üretici firmaları tekrar iç pazara yönelecektir. Üretici firmalar yeni pazarlara odaklanabilir. Ayrıca yeni ürün gamlarına yönelenebilinir. Örneğin inşaat sektöründe değişen trendler ya da gelişmeler yeni ihtyaçlar doğuruyor. Değişen ihtiyaçların öngörülmesi ve bu ihtiyaçlara cevap verilmesi gerekiliyor.


Türkiye’de enerjinin yüksek olması sanayii nasıl etkiliyor? 
Ülkemiz sanayisinin en temel sorunlarından biri de enerjinin pahalı olması… Mazot fiyatlarının artması nakliye maliyetini yükseltiyor. Üretici firmaların hem fabrikada hem de nakliyede enerji giderinin artması ürün fiyatını da etkiliyor.