Madenciliğin önündeki en büyük engelin finansman sorunu olduğunu ifade eden Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu, başta altın olmak üzere birçok madenin rezerv tepsitini gerçekleştirerek uluslararası piyasaya açılma hedeflerinin bulunduğunu dile getirdi. Türkiye madencilik sektöründe ciddi bir potansiyel olduğunu belirten Niziplioğlu, madencilik sektörünün gelirinin yaklaşık 4,5 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek bu gelirin yaklaşık 2 milyarının doğaltaş, diğer 2,5 milyar dolar ise tüm madenlerden elde edildiğini vurguladı.

Bu gelir rakamlarının dünya maden sektörü ortalamasının geride kaldığını ifade eden Niziplioğlu, Gelişmiş ülkelerde milli gelirin yüzde 8 ila 10 aralığında olduğunu ülkemizde ise bu oranın yüzde 1’e denk geldiğini söyledi. Ton başına üretimde ise ABD’de 21 ton ve AB’de 16 ton iken ülkemizde 4 ton seviyesinde olduğunu sözlerine ekledi.

SEKTÖRÜN 30 MİLYAR DOLARA İHTİYACI VAR

Niziplioğlu sektörün kaynak ihtiyacı değerlendirmesinin devamında “Madenciliğin önündeki en büyük engel firmaların finansmana erişimi… İhtiyaç olan 20-30 milyar dolarlık kaynağı bankalardan sağlamak mümkün değil. Kredilerin vadesinin kısalığı ve teminatların yüksekliği sektörü çıkmaza sokuyor. Düşünün bir altın madeninin çıkarma tesisi 40 milyon dolara, doğaltaş ocağının çıkarma aşaması için gerekli kaynak ise 3-5 milyon dolarlık bir kaynak gerektiriyor. Ülke genelindeki 10 bin maden sahası için 30 milyar dolar kaynak gerekli. Ayrıca arama sondaj ve rezerv tespiti için kaynak gerekli” dedi.