Maden sektörünün 2019’u 4,3 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını ifade eden İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, sektörün diğer tüm sektörlere hammadde üretimiyle yaklaşık 40 milyar dolarlık bir değer oluşumuna katkıda bulunduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırlığını yaptığı yasa ile sektörün 2020 yılında yeni bir maden yasasına kavuşacağını ve bunun sektöre dinamizm getirmesini öngördüklerinin altını çizdi.

DOĞAL TAŞIN PAYI 1,864 MİLYAR DOLAR

Yeni maden yasası ile birlikte, yarı kapasiteyle çalışan tesislerin tam kapasite üretime geçebileceğini dile getiren Dinçer, 4,3 milyar dolarlık ihracat içerisinde doğal taşın payının 1,864 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Hem Türkiye’de üretimi yapılan maden türünün çokluğuna hem de doğal taş çeşitliliğine dikkat çeken Dinçer, söz konusu zenginliğe karşın ithalatın 25 milyar dolar olduğunu ve bunun değişmesi gerekliliğine işaret etti.

“ABD VE İTALYA’DA FUARLARA KATILACAĞIZ”

Maden sektörünün hedeflerine ulaşması amacıyla farklı ülkelere ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştirdiklerini dile getiren Dinçer, “2019 yılı içinde 20 farklı ülkeye Türk maden ve doğal taşını tanıtmak için ticaret heyeti organizasyonları düzenledik. 2020 yılında da bu organizasyonlara devam edeceğiz.” dedi.

İşlenmiş doğal taşta hedef pazarlarının ABD olduğunu ve 2020’de ABD’de düzenlenecek “Coverings The Global Tile and Stone Experience” fuarına katılacaklarını söyleyen Dinçer, ayrıca İtalya’da düzenlenecek olan “Marmomac Stone, Design and Technology” fuarına da katılacaklarını belirtti.