Madencilik sektöründe ham maddenin ve mamulün  sürekli bir yerden başka bir yere taşınması gerekmektedir. Bu işler içinde birçok yatay ve açılı  bantlı maden sanayi konveyörler kullanılmaktadır. Maden sanayi konveyörleri taşınacak mesafeye göre bazen yüzlerce,  bazen binlerce metre uzunluğunda olabilmektedir. Bantlı konveyörle taşınacak malzemeler çok fazla çeşitlilik gösterebilir ve bantlı konveyörler, taşınan malzemenin düzgün bir yüzeye sahip olmaması sebebi ile  tercih edilir. Örneğin çok ince taneli toz, iri taneli kömür, taş, kum, tahıl vs. gibi farklı tip ve boyuttaki yığma malzemeler bantlı konveyör ile rahatlıkla taşınabilir. Taşınması istenen malzemeye göre kullanılabilecek birçok bant malzemesi ve tipi mevcuttur.  Kaygan, tutucu, yağa dayanıklı, enine T profilli, fırfırlı ve daha farklı özellikte bantlar vardır. Madencilik sektöründe bantlar kauçuk malzemeden tercih edilmektedir. 

Bantlı konveyör basit olarak iki tambur arasında gerilmiş bir sonsuz banttan meydana gelir. İletilecek malzeme bir veya birkaç tambur tarafından hareket ettirilen bir bant tarafından taşınır. Taşınacak yük bir taraftan yüklenir diğer yerden boşaltılır. Hareketin sağlanması için bant sistemine bir ön gerilme kuvvetinin uygulanması şarttır.  Bantlı konveyörler konstrüksiyona ve taşınacak malzemenin özelliğine bağlı olarak; baştan tahrik, sondan tahrik veya baştan ve sondan çift tahrikli olabilir.

Madencilik sektöründe hem çalışanlar hem de makineler ağır koşullara maruz kalmaktadır. Kullanılan malzeme, makine ve ekipmanlar bu ağır koşullara karşı dayanıklı olması ve madencilik sektöründeki gereksinimleri karşılaması gerekmektedir. Bu sebep ile madencilik sektörü tahrik mühendisliğinden  önemli  taleplerde bulunmaktadır. Bu talepleri  karşılamakta da sorumluluğu SEW EURODRIVE firması almaktadır. Tahrik mühendisliği bileşenleri olan Tambur –Redüktör Arası Kaplin, Redüktör, Redüktör- Motor Arası Kaplin,Fren Mekanizması Motor ve hatta Şase sistemi endüstride kullanılan kadar sağlam, dayanıklı olması ve en uç koşullarda dahi güvenilir şekilde çalışması gerekmektedir. 

Sew Eurodrive Satış ve Destek Sorumlusu Turabi Şahan'ın hazırladığı bu makalenin tamamını ST Ağır Sanayi Çözümleri Nisan 2019 sayısında okuyabilirsiniz.