VEGA, maden sanayinde faaliyet gösteren uluslararası firmalar ve fabrikalar için çözümler sunmaya devam ediyor. Seviye ve basınç sensörleri kırıcı kontrolünden silo seviye ölçümüne kadar maden üretiminin farklı aşamalarında hem Türkiye’de hem de birçok ülkede tercih ediliyor. Vega, zorlu çalışma koşulları altında güvenli ölçümler yaparken bakım gerektirmeden uzun ömürlü kullanım sunuyor. 
Kömür silosu, kömür besleme bantları, bant aktarma bunkerleri, kamyon yükleme bunkerleri, açık saha depolamada seviye ölçümü ve sınır seviye tespitlerinde ve basınç ölçümlerinde en çok tercih edilen marka ve ürün olarak VEGA, maden endüstrisine hizmet vermektedir.

Çözümler;

•    80 GHZ RADAR Seviye Ölçümü (Silo, Bunker ve Konveyörlerde)

Silo Ölçümleri

VEGAPULS 69 – Radar Seviye sensörü
Radarla yapılan temassız seviye ölçümü ile yüksek derecede toz oluşumundan ve hava şartlarından bağımsız güvenilir ölçümler yapabilirsiniz. Gürültüden etkilenmediği için yüksek işletme verimliliği sağlayacak ve temassız ölçüm yöntemi sayesinde bakım ihtiyacınız en aza inecektir. 

Bant aktarmada seviye ölçümü ve sınır seviye tespiti 

Kömür ocaklarında ana enerji sağlayıcısı olarak linyit ve taş kömür yakılır. Kömür, fırına farklı konveyör bantlarıyla götürülür. Bant aktarma yerinde oluşma ihtimali olan yığılma veya fazla dolumu engellemek içinse seviye ölçüm kontrolleri gerekir. Fırına kesintisiz kömür gönderme işlemi, yalnızca bant aktarma noktasından alınacak doğru ve güvenilir seviye ölçüm sonuçları sayesinde gerçekleşir. Burada ayrıca seviye şalteri kullanılarak aktarma noktasında fazla dolum olmaması için seviye şalteri olarak temassız bariyer Vegamıp serisi kullanmak daha uygundur. Çünkü banttan dökülen malzemeler büyük bir hızla ve kuvvet ile düşerken problu tip seviye şalterlerine zarar verip, çalışmamasına yol açma ihtimali her zaman vardır.

VEGAMIP 61 

Bant aktarmada mikrodalga bariyer ile sınır seviye tespiti yapabilirsiniz. Böylece;
▪ Temassız ölçüm sayesinde bakıma neredeyse gerek kalmadan işletme,
▪ Yüksek derecede kir ve yapışma oluşumunda dahi güvenilir ölçüm sonuçları, 
▪ Sağlam plastik veya seramik pencere sayesinde dışardan ölçüm imkanı sağlarsınız.

Kömür stok sahasında seviye tespiti

Kömür tren vagonlarından veya gemiden indirildikten sonra geçici olarak stok sahalarında saklanır. Bu alanlarda seviye izleme ve bant pozisyonlandırma amacıyla hava şartları ne olursa olsun hatasız işleyen, güvenilir ölçüm sistemlerine ihtiyaç vardır. Daha önceden hareketli konveyör sistemlerini bir operatör gözle gördüğü noktalarda malzeme yığını oluşturmaktaydı. Fakat artık gelişen üretim teknolojilerinde yığın(stok) alanlarını insansız, tam otomatik bant sistemleri yapmaktadır. Banttan dökülen malzeme Vegapuls69 cihazının yardımı ile güvenli yüksekliğe gelene kadar dolum yapmaktadır. Seviye dolduğu anda bant hareket ederek, bir diğer yığın bölgesine geçip orada tekrar dolum yapmaya başlamaktadır. Bu tür otomatik sistemler hız, iş güvenliği ve verimlilik gibi birçok artı sağlamaktadır. 

                          

Kömür yıkama tesislerinde seviye ve yoğunluk ölçümü

Kömür yıkama prosesleri demir-çelik sektörünün ihtiyacı olan hammaddeyi elde etmek için kurulmaktadır. Vega firması ise ince kömürlerin zenginleştirmesinde, kömür yıkama tanklarında, tikiner tanklarında, flotasyon, hidrosiklon ve büyük pompa bölümlerinde hızlı dolum ve boşaltım yapılan tanklarda hatasız seviye ölçümü ile sektörde ölçüm teknolojilerinde yenilikçi ve gelişen proses koşullarına ayak uydurması sayesinde maden endüstrisinde büyük bir dilime sahiptir. 

Pompalardan çıkan maden çamurunun aşındırıcı özelliği bulunmaktadır. Bu aşındırıcı malzeme bir süre sonra prosese bağlı olan basınç sensörünün ölçüm yapan metal diyaframına zarar vermektedir. Vega sensörleri bu konuda da seramik diyafram teknolojisi ile birlikte aşınmaların, tıkanmada ölçüm yapamama gibi problemlerin önüne geçmiştir. Yoğunluk ölçümlerinde fark basınç yöntemiyle veya kütle akışm ölçüm ile boru hatlarında yoğunluk ölçümün mümkün olmadığı noktalarda Vega sensörleri temassız yoğunluk ölçümü olan radyoaktif Minitrac 31 serisi ile kullanıma bağlı olarak yaklaşık 25 yıl yarılanma ömrü sayesinde uzun vadeli bir çözüm olmaktadır. Ayrıca yine yapışmaların, kondensin ve hızlı değişkenlik gösteren proseslerde radar seviye ölçümünde 80Ghz teknolojisi ile bu soruna da çözüm bulmuştur. 

Konveyör bandında kütle akış ölçümü

Katı malzemeler üretim sürecine ağırlıklı olarak konveyör bantlarla taşınırlar. Bu süreçlerin kontrolünü doğru bir şekilde yapabilmek ve işletim maliyetlerini hesaplamak için taşınan katı malzemenin miktarının doğru olması sağlanmalıdır. Tesisin işletiminden en iyi verimin alınması taşınan miktarın temassız ölçümüne bağlıdır.

Radyometrik Ölçüm Cihazları :  WEIGHTRAC 31 ve VEGASOURCE 31(Kaynak)

Radyometrik olarak konveyör bandındaki katı malzemelerin kütle akış ölçümünün yapılması ile toz ve kir oluşumundan bağımsız güvenilir ölçüm sonuçları alınacaktır.

Ayrıca;

▪ Taşınan miktarın hassas bir şekilde ölçülmesi ve
▪ Temassız ölçüm sayesinde aşınmasız işletim kolaylığı sağlamaktadır.
▪ Radyasyondan korunma muhafazasının pnömatik açma-kapama sistemi ile yüksek işletim emniyeti
▪ Güvenilir koruma kalkanı sayesinde kontrol alanı olmayan kullanıma da olanak sağlanması,