Eskişehir’de bulunan Eti Maden Tesisleri'nde lityum karbonat üretimine başlandı. İlk etapta yılda 10 ton lityum karbonat üretecek tesisin kapasitesinin, yeni yatırımlarla birlikte 600 tona çıkarılması planlanıyor.
Tesisin ilk lityum karbonat üretimine başlamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Eti Maden İşletmeleri Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu, lityum ve bileşiklerinin günümüzün önemli maddelerinden olduğunu belirtti. 
Lityumun öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Maraşlıoğlu, Türkiye’de bilinen ekonomik değere sahip bir lityum kaynağının bulunmadığını söyledi. Son yıllar baz alındığında Türkiye’ye bin, bin 200 ton kadar lityum ve bileşiklerinin girdiğini ifade eden Maraşlıoğlu, bu ihtiyacın ithalat yoluyla karşılandığını söyledi. 

“ASIL TESİS İÇİN YATIRIMA BAŞLANACAK”

Bor atıklarında lityum bileşiğine rastladıklarını ve bunu ekonomiye kazandırmak için 3 yıl önce çalışmaya başladıklarını söyleyen Maraşlıoğlu, kısa bir çalışmadan sonra asıl tesis için yatırıma başlanacağını belirtti. Amaçlarının ithalat yoluyla karşılanan lityum bileşiklerinin bir kısmını Türkiye’de üretmek ve karşılamak olduğunu söyleyen Maraşlıoğlu, yılda 600 ton kapasiteli bir lityum karbonat tesisi kurmayı hedeflediklerini ifade etti.