Geleneksel tasarımların gerekli performansı veya aşınma ömrünü sağlayamadığı zorlu uygulamalara özel yeni bir sekonder konveyör bandı sıyırıcı geliştirildi.  Martin Engineering'in CleanScrape® Sekonder Sıyırıcısı (CS2) kesintisiz üretimin yüksek öncelikli olduğu veya sıyırıcı bakımının zor olduğu uygulamalarda, korozif etkilerin yoğun veya sıcaklıkların yüksek olduğu ortamlarda özellikle etkili bir çözüm olmaktadır.  Kullanım ömrü boyunca yalnızca bir kez yeniden gergi gerektiriyor. Bu ürün aynı zamanda çok az bakım çalışmasına ihtiyaç duyuyor. Ürün, madencilik, taş ocakçılığı, çimento, kömür hazırlama ve hurda operasyonlarını kapsayan geniş bir endüstriye hitap ediyor. 

Ürün hem tasarımıyla dikkat çekiyor hem de tamamen paslanmaz çelik malzemeden üretilmesiyle kullanıcısına avantaj sağlıyor. Özellikle dar alanlar için ideal bir kullanım imkanı sunuyor. Bu eşsiz tasarım, özel olarak geliştirilmiş bir tungsten karbür uç matrisi içeriyor. Bant ya da bant eki hasarını önlemek için düşük kuvvetle gerdiriliyor. Bu sekonder sıyırıcı, bantla arasındaki temas basıncı çok düşük olduğu halde, primer sıyırıcı tarafından sıyrılmayan geri taşınan malzemeyi etkili şekilde temizliyor. Karbür sıyırma yüzeyleri üstün performans sunuyor. Ürünün düşük basma kuvveti bant aşınmasına karşı koruma sağlıyor. 

SIYIRMA PERFORMANSINI 4 KATA KADAR UZUN ÖMÜRLE SUNUYOR

CS2 herhangi bir primer sıyırıcıyla birlikte kullanılabiliyor. Özellikle Martin Engineering'in CleanScrape® Primer Sıyırıcısı (CS1) ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır.  İkisi bir arada kullanıldığında ortaya dayanıklı, az bakım gerektiren, geri taşınan malzemeleri etkili şekilde gideren, kaçak malzemeleri ve bunlara ilişkin temizlik ihtiyacını azaltan bir sistem çıkıyor. Bu sistem, üstün sıyırma performansını bilinen diğer tasarımlara göre 4 katına kadar uzun ömürle sunuyor. Bakım gereksinimini yarıya indiren çığır açan bir konsepte dayanıyor. Bu kombinasyon, bant sıyırma uygulamalarının çoğunda, geri taşınan malzemeyi yüzde 99'a varan oranda gideriliyor. Daha az bakım gereksinimi ve üstün dayanıklılık sayesinde kullanım süresi döngü maliyeti düşüyor. Bu sayede çalışanlar diğer işlerine yoğunlaşabiliyor. 

BANT EKLERİNİN ZARAR GÖRMESİ ÖNLENİYOR 

Teknolojiden Sorumlu Başkan bu konuda şunları söylemektedir: "Karbür uçlu bant sıyırıcıların çoğunda, etkili çalışma için banda yüksek basınç uygulamak gerekiyor. Ayrıca bunların hizmet ömrü boyunca sık sık yeniden gerdirilmesi gerekiyor.  Tıpkı CS1 gibi bu tasarım da banda çok az baskı yaptığı halde son derece etkili. Bu sayede, diğer bazı karbür uçlu sekonder sıyırıcılara kıyasla bantların ve bant eklerinin zarar görmesi büyük ölçüde önleniyor.  Dahası, ömrü boyunca yalnızca bir kez yeniden gerdirme gerektirdiği için bakım gereksinimleri de çok düşük."

NEGATİF SIYIRMA AÇISI EN BELİRLEYİCİ ÖZELLİK 

Başkan'a göre CS2'nin negatif sıyırma açısı bu tasarımın en belirleyici özelliği. "Bazı üreticiler sekonder bant sıyırıcıda 90 dereceden büyük pozitif atak açısı kullanıyor.  Bu uygulama, tambura karşı sıkıca gerdirilen üretan primer sıyırıcıda yaygın olarak benimseniyor. Yalnız bu durumda sekonder sıyırıcının basıncı bant yüzeyini de sıyırıyor ve bant kaplamasını erken aşındırıyor.  Bu uygulama, "kunduz kuyruğu" denen, üst kaplamanın bir kısmının bant karkasından ayrıldığı küçük bölümler şeklinde ortaya çıkan tahrip edici etkiler yaratabiliyor.  CleanScrape Sekonder Sıyırıcı, negatif sıyırma açısı ve bunun sağladığı 'kazıma' etkisi sayesinde üstün performans sağlıyor. Potansiyel bant hasarlarını da minimuma indiriyor.” 

AKILLI TASARIM

Serbest yüzey alanını mümkün olduğunca azaltan "serbest akış" tasarımı hem optimum sıyırma sonuçları sağlıyor hem de malzemenin kollardan geçmesine ve yük akışına geri dönmesine izin veriyor. Kompakt sistem çok az serbest alan gerektiriyor. Döküş şutlarının içine ya da dışına kolayca monte edilebiliyor. Bombeli gövdesi, bant merkezinde kavislenme veya aşınma etkilerini de telafi ediyor.

Karbür sıyırıcı uçların küçük köşe radyusu, bant hasarına karşı koruma sağlıyor. Ayrıca uçların her biri iki tarafından yayla yüklenmiş kollarla destekleniyor. Yük yayları, sıyırıcı ucun ileri-geri ve yukarı-aşağı bağımsız hareket etmesine olanak sağlıyor. 

Bu serbest hareket etkisi sayesinde hem tüm sıyırıcı uçlarda eşit basınç ortaya çıkıyor hem engellerin aşılmasına yardımcı oluyor hem de sürekli değişen bant dalgalanmalarına uyum sağlıyor. Benzersiz tasarım, sıyırıcı ucu etkili sıyırma konumunda tutarken uçların geri dönen bantlara ya da geri yuvarlanan malzemelere karşı güvenli bir konuma çekilmesine yardımcı oluyor. 

Teknolojiden Sorumlu Başkan; "Bu yeni tasarım, bakımın ve konveyör duruşlarının en aza indirilmesini gerektiren yüksek üretim taleplerini karşılayacak şekilde tasarlandı. CleanScrape primer ve sekonder sıyırıcılar bir araya geldiğinde, müşteriler geleneksel tasarımların yarısı kadar bakım gerektiren, bakım maliyetlerini ve üretim duruşlarını azaltmaya yardımcı olan bir sıyırıcı seti elde ediyor" dedi. 

CleanScrape Sekonder Sıyırıcı, vulkanize bant ekleri olan bantlarda 5 m/sn'ye (900 fit/dk), mekanik ekleme yapılan bantlardaysa 3 m/sn'ye (600 fit/dk) kadar bant hızları için uygundur.  Paslanmaz çelik gergiyle tedarik edilen sıyırıcı, 260°C'ye (500°F) kadar sıcaklığa dayanabiliyor.  Tam bant genişliklerinde veya bant genişliğinin 150 mm (6 inç) altında tüm bant boyutları için tedarik edilebilen ürün, Martin’in eşsiz Güvenli Servis teknolojisini içerecek şekilde sunulabiliyor. Bu teknoloji sayesinde bakım personeli şut duvarının ya da konveyör yapısının dışından güvenli bir ortamda çalışmasını sağlıyor. 

Başkan; "Bazı tesislerde çalışanların şutun dış kenarından erişim sağlaması için kontrollü alan izni gerekiyor. Tüm ayarlar operatörün çalıştığı taraftan yapıldığında, kontrollü alana girmek gerekmiyor” diyor. 

Güvenli Servis konseptine sahip ürün gergiden ayrılabilecek şekilde üretildi. Bir pim sayesinde kolaylıkla sökülebiliyor ve mekanizmadan çekilerek çıkarılabiliyor.  Yeni uçlar takıldığında, sistem sıyırma işlemi için tekrar bant altına sürülüyor. Sistem gergi baskısı da tazeleniyor. Tek pimli prosedür sayesinde, değişim işlemleri şutun dışından, alet kullanmadan kolaylıkla yapılabiliyor.

Her iki CleanScrape Sıyırıcı tasarımı da yeraltı madenciliği mevzuatına uygun.  Standart bant genişlikleri için montaja hazır olacak şekilde bir araya getirilmiş primer ve sekonder bant sıyırıcılar tedarik edilebiliyor.  Primer bant sıyırıcı, kullanıcıların istedikleri boyda kesebileceği 12,4 metre (40,68 fit) uzunluktaki sarmal şeklinde de tedarik edilebiliyor. Bu sayede stokta birden fazla bant genişliğine uygun ölçü bulundurmak gerekmiyor.  

Başkan sözlerinin sonunda "CleanScrape Sıyırıcı Sistemi bant temizliğine yepyeni bir boyut getiriyor. Biz bu ürünlerin performansına çok güveniyoruz. Öylr ki memnun kalınmadığı taktirde para iade garantisi sunuyoruz.” dedi.