Sıkıştırılabilen akışkanlar enjekte edilirken, genel olarak tek kademeli veya çok kademeli santrifüj tip kompresörler kullanılmaktadır. Uygulamanın hatasız olması isteniyorsa, bu büyük çaplı ekipmanların doğru kontrolü asıl hedef olmalıdır.

Bu ekipmanlarla ilgili endişe, kompresör türbininin durma noktasını gelmesini önlemek için dönme hızının kontrol edilmesidir. Eğer kompresöre yapılan gaz beslemesi bir anda kesilirse, kompresörün bir dakikada yapacağı dönüş hızı (RPM), “surge” seviyesine ulaşana kadar veya kompresör, potansiyel olarak kendine zarar verici seviyelere ulaşana kadar hızlı bir şekilde artacak ve daha sonra kapanacaktır. Surge kontrolünün set noktası, kompresör için dizayn aşamasında kullanılan operasyonel akış hızının yaklaşık olarak %25 altında olacak şekilde ayarlanır. Surge durumu oluştuğu takdirde, Anti-Surge vanasını açması için kontrol sistemine kompresöre ait akış ölçerden sinyal gönderilir. Kompresörün etrafından bulunan geri dönüş hattına yerleştirilmiş olan Anti-Surge vanası, 1 saniyeden daha kısa sürede açılmaktadır. Kompresöre yapılan gaz beslemesi yeniden sabitleninceye kadar anti-surge vanası açık kalır, besleme sabitlendikten sonra anti-surge vanası kapanacaktır.

Kompresörde surge oluşumunu önlemek için; kompresöre giden gaz akışını izlemek amacıyla kompresörün giriş hattına bir adet akış ölçer yerleştirilir.

Düşük sinyal gürültüsü
Öncesinde ve sonrasında az düz boru mesafesi gereksinimi
Yüksek hassasiyet ve tekrarlanabilirlik
Kolay kurulum, retrofit uygulamaları için ideal çözüm
Düşük basınç kaybı
Kullanımı:

Akış profili düzensiz, aşındırıcı ve ıslak gaz hatlarında
Ayırıcıların çıkış hatlarında
Gaz enjeksiyon sistemlerine ait akış hatlarında
Kum, petrol, parafin ve diğer hidrokarbon gibi maddelerle kirlenmiş su hatlarında

BASİT BİR KOMPRESÖR KONTROL UYGULAMASINDA V-CONE KURULUMU:

KOMPRESÖR KONTROL UYGULAMALARINDA NEDEN V-CONE EN İYİSİDİR?

McCrometer V-Cone Akış Ölçeri kullanmanın avantajlarından birisi de eşsiz tasarımıdır. Patentli akış ölçer, akışı ölçüme uygun hale getiren ve düzenleyen özel yapısıyla gelişmiş diferansiyel basınç ölçüm teknolojisini sunmaktadır. Sonuç ise; düşük salınımlı, az dalgalanmalı yüksek frekanslı sinyallerdir. Ölçüm okumaları düşük basınçta akışlar da dahil olmak üzere her zaman hassas ve güvenilirdir.

V-Cone, anlık tepki süresi ve kompresör ayarlarının çok iyi yapılmasına izin veren geniş turn down oranına sahiptir. Bu durum, kontrol yazılımının tahminlerinde daha iyi sonuç vermesini ve akış ölçerin kendiliğinden var olan akış düzenleme özelliği sayesinde, kompresör kurulumunun daha basitleştirilerek tasarlanmasını sağlar.

Eşsiz dizaynı sayesinde, diğer akış ölçerlerin aksine, kendisinden önce ve sonra hatta gerektirdiği kısa düz borulama mesafesi ile üstün performans sunmaktadır. Aynı zamanda az düz boru mesafesine ihtiyaç duyma özelliği ile önemli miktarda alan ve borulama masrafından tasarruf sağlatır. V-cone, daha önce kullanılan ve güçlendirme/yenileme istenen hatlarda da çok kolay kurulumu yapılabilen bir ekipmandır.

V-Cone ±%0.5 oranında ölçüm hassasiyeti ve ±%0,1 tekrarlanabilirlik sağlamaktadır. ½” ile 120” aralığındaki farklı boru hatlarında kullanılabilir. 10:1 oranında turndown oranın sunabilirken, proseslere uygun olarak tasarlanmış yüksek basınç ölçüm modelleri ve korozyona karşı dayanıklı malzemeden üretilen modelleri de mevcuttur.