Phoenix Contact Türkiye Endüstriyel Bağlantı Teknolojisi Ürün Yönetmeni Sevgi Başak Gürsoy:Demiryolu endüstrisinde kullanılan bileşenler son derece  yüksek gereksinimleri karşılamalı, tümüyle güvenilir olmalı ve çevresel etkilere dayanabilmelidir. Bunun yanı sıra, artan modülerlik ve minyatürleşme ile ilgili küresel eğilimlere de uygun olmaları beklenir. Phoenix Contact onlarca yıldır demiryolu endüstrisi için güvenilir bir ortak olmuştur ve Innotrans'da bu gereksinimleri karşılayan ürünler ve çözümler sunmaktadır.

MODÜLERLİK, EKİPMAN TEDARİKÇİLERİ İÇİN KOLAYLIK SAĞLAR

Demiryolu araçları, tahmini 50 yıl hizmet ömrüne sahip olan dayanıklı ve sermaye gerektiren yatırım mallarıdır.

Bu süre zarfında, demiryolunun değişen ihtiyaçlara adapte olabilmesi için trenin dış ve iç kısımlarında çeşitli teknik değişiklikler yapılır. Modüler sistemler burada birçok avantaj sağlar. Mevcut sistemdeki değişiklikler "Tak ve Kullan" ilkesine dayalı olarak hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bu süre zarfında, demiryolunun değişen ihtiyaçlara adapte olabilmesi için trenin dış ve iç kısımlarında çeşitli teknik değişiklikler yapılır. Modüler sistemler burada birçok avantaj sağlar. Mevcut sistemdeki değişiklikler "Tak ve Kullan" ilkesine dayalı olarak hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bu ürünler 41 A ve 1000 V değerine kadar nominal verileri ile sinyal ve güç kablolaması için güvenilir bir bağlantı sisteminin temelini oluşturabilecek özelliktedir. COMBI sistemi güçlü darbelere ve titreşimlere karşı dayanıklıdır. Klemensler ve konnektörler dokunmaya karşı emniyetli olup, kodlama imkanı uyuşmazlığı önler.

KÜÇÜK KOMPONENTLER SAYESİNDE SEYAHAT EDERKEN DAHA FAZLA

Demiryolu operatörleri yolcuların konfor içinde seyahat etmelerini sağlamak için cömert bir alan sağlamak ister. Seyahat için daha fazla alan olabilmesi için panelin arkasındaki bileşenler birbirlerine yakın olmalı ve kontrol panoları küçük olmalıdır. Kompakt tasarımı ve toplam 3,5 mm genişliğiyle minyatür klemensler yerden tasarruf sağlar ve 15 mm'lik DIN raya monte edilebilir. Performans sınıfının altında yer alan sinyal ve güç kablolaması için uygun olup, 4 mm² kesite kadar iletkenler kullanılarak dar alanlarda kolaylıkla kablolanabilirler. Her klemens standart test aksesuarları için bir köprü kanalına ve test yuvasına sahiptir.

Klemenslerin yan taraflarında bağlantı noktalarının etiketlenmesi için iki adet markalama yuvası bulunmaktadır. Ayrıca, köprü kanalı da ek markalama için kullanılabilir. Push-in bağlantı teknolojisi sayesinde iletkenler herhangi bir alet kullanmadan minyatür klemenslere kolaylıkla bağlanabilir. Küçük boyutları, klemenslerin üretim için daha az malzeme gerektirmesi, dolayısıyla enerji ve kaynak tasarrufu sağlaması anlamına gelir.

GÜVENLİ  PROFINET AĞI

Yolcular daha iyi seyahat etmek için bilgi ve eğlence talep etmektedir. Tren bilgi sistemini kullanarak yolcular monitörler vasıtasıyla haberlere ve güncel bilgilere veya farklı seçeneklere erişebilir, hatta eğlence programlarını kullanabilirler. İşlenecek veri miktarı ve dolayısıyla veri kabloları sayısı sürekli artmaktadır. Veri ağının düzgün çalışmasını ve trendeki veri aktarımını sağlamak için parazit sinyalleri (transient olarak adlandırılanlar) filtrelenmelidir.

Ünlü bir demiryolu aracı üreticisi ile yakın işbirliği içerisinde çalışan Phoenix Contact, ağ filtresi de dahil olmak üzere veri aktarımı için bir platform sistemi geliştirdi. Amaç tren içinde  parazitsiz bir veri ağı sağlamaktır. Trende veri aktarımına yönelik  platform sistemi Phoenix Contact'ın kalıplanmış M12 konektörlerinin yanı sıra, sensör / aktüatör sinyalleri ve PROFINET verilerini iletmek için kullanılan demiryolu uygulamalarına yönelik kablolardan oluşan bir kablolama altyapısına dayalıdır. Kablolar yangın ve mekanik yük taşıma kapasitelerinde demiryolu endüstrisinin gereksinimlerini karşılar. Bağlantı teknolojisinin kalitesi kapsamlı testlerle doğrulanmıştır.

Yeni geliştirilen FL İzolatör ağ filtresi parazitsiz veri iletimi için kullanılır. Potansiyel farklara karşı koruma sağlamak için pasif cihazlar 4 kV'a kadar yüksek kaliteli elektriksel izolasyon sağlar. Araçlar arasındaki bağlantıların başında ve sonunda kullanılması iletim hatalarının tren bölmelerine geçişini önler.

GERİLİM DALGALANMALARI

Trenler kalıcı gerilim dalgalanmalarına ve pik akım akımlara maruz kalır. Ara sıra kısa süreli elektrik kesintileri de ortaya çıkabilir. Bunlar birkaç milisaniye bile sürse güvenlikle ilgili sistemler arızalanabilir. Quint Power serisi güç kaynakları yeterli tamponlamayı sağlar. Kaplanmış modüller, toz, aşındırıcı gazlar veya % 100 nem içeren anormal çevre koşullarında bile yeterli koruma sağlar.

Demiryolu endüstrisinde kullanım için DIN EN 50155'e göre sertifikalandırılmışlardır. Güç kaynakları 24VDC çıkış geriliminde 15A ve 20A (tek fazlı) ve 20A (üç fazlı) çıkış akımları sağlar. Bağlanan yüklerin sürekliliğini sağlamak için SFB (seçici sigorta açtırma) teknolojisi güvenle açma sağlamaktadır.