Kocaer Çelik Genel Müdürü Tolga Demirkıran, “2022 başında LEED sertifikalı, enerji ve çevre dostu galvaniz tesisimizi ülke sanayisine kazandırmanın gurunu yaşayacağız. A1 fabrikamızın büyük ölçekli modernizasyon yatırımını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yatırım sonrası ürün çeşitliliğimizi daha da artırdığımız gibi yeni sektör ve müşterilere de çözümler sunacağız” dedi.

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatabilir misiniz?

Kocaer Çelik olarak İzmir Aliağa’daki 800.000 ton kapasiteli 3 çelik profil üretim tesisimiz ve yüzde 100 yerli sermaye ile faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Ayrıca 2022 yılı başında devreye girecek 100.000 ton kapasiteli galvaniz tesisimiz ile galvanizli çelik üretimlerimizi gerçekleştirirken toplamda 1.000’e yakın kişiye istihdam sağlamış olacağız. Üretim faaliyetlerimizi 300.000 metrekarelik alan içerisinde yaklaşık 100.000 metrekaresi kapalı olmak üzere gerçekleştirmekteyiz.

Yurt içinde ve global pazarlarda enerji, yapı profilleri, maden ve tünel profilleri, gemi inşa, petrol platformu, otomotiv, ulaşım, makina imalat ve köprü yapımı gibi çeliğe ihtiyaç duyulan her alanda müşterilerimize çözüm ortağı oluyoruz. 60 farklı kalitede ve 12.000 ürün çeşidi ile mamullerimizin yüzde 85’ini 6 kıtada 140 ülkeye ihraç etmekteyiz.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Kocaer Çelik 60 yılı aşkın tecrübesi ile global pazarlarda müşterilerinin yüksek güvenini ve bağlılığını kazanmış güçlü bir markadır. Geçmişten bugüne birçok alanda başarıları çeşitli ödüller ile taçlandırmış bir şirket olmakla birlikte kısaca ne gibi ilkleri gerçekleştirdiğimizi aktarmak isterim;

Türkiye’nin sıcak haddelenmiş çelik profil üretiminde en büyük üretim kapasitesine sahip olan şirketimiz, segmentinde yurtdışı satış ve dağıtım ağını geliştiren ilk ve tek firmadır. 2015 yılından itibaren faaliyetlerini İngiltere ve İrlanda’da yürüten Mymetal şirketimiz Birleşik Krallık ve yakın coğrafyasına hizmet vermektedir. 

İlklerimize devam edecek olursak; Kocaer Servis Merkezi ve sanayi-sanayi işbirlikleri kapsamında global pazarda birçok müşterimize özel tasarım ürünler ile birlikte nihai kullanımına yönelik projelendirilmiş çözümler de sunmaktayız. Bununla birlikte Galvaniz Tesisi, yatırımın tamamlanması sonrası Kocaer Servis Merkezi çatısı altında konumlanarak Avrupa’da ilk entegre tesis olma özelliği sayesinde önemli verim ve iş gücü avantajları elde edecektir.

Ege Bölgesi’nin sektöründe en büyük ihracatçısı konumunda bulunan firmamız, kendi segmentinde Ticaret Bakanlığı Turquality programına dahil olan ilk firma unvanını elde etmiştir. Mühendislik altyapısına ve nitelikli insan kaynağına verdiği önem ile birlikte yenilikçi ve vizyoner yapısı sayesinde sektöründe Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendirilen ilk Ar-Ge Merkezi’ni kurarak yerel ve globalde birçok dış destekli projeye de imza atmıştır. Bu projeler kapsamında sadece yeni ürün geliştirmekle kalmamış, teknoloji geliştirme projeleri ile de ön planda olmuştur. 

Her zaman insana saygıyı odağına alan, bu anlamda çevre, çalışan memnuniyeti ve iş güvenliği temalı birçok projeye imza atılmıştır. Bu kapsamda sıcak haddeleme ile üretim faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin en çok iş kazası yaşadığı ve çalışan sağlığının önemli ölçüde etkilendiği doğrultma ve paketleme hattında sektörde ilk olacak uygulamalar hayata geçirilmiştir. Aliağa-1 (A1) tesisinde devreye aldığı akıllı paketleme sistemi ile 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri’nde büyük ölçekli işletmeler kategorisinde Türkiye’deki birçok büyük firmayı geride bırakarak birincilik ödülüne layık görülmüştür. 2019 yılında ise Ar-Ge Merkezi proje sayısı ve niteliğine göre Türkiye’deki tüm merkezler arasında proje kapasitesi kategorisinde ikincilik, A sınıfı merkezler arasında da üçüncülük ödülü almıştır. 

Çağımızın bir gerekliliği olan dijitalleşmenin ilk adımlarını daha önceki yıllarda stratejik planları arasına alan firmamız, 2017’de tamamlanan projelerinde gerçekleştirdiği dijital süreç inovasyonları sonucunda hayata geçirdiği SAP S/4HANA sistemi ile SAP Kalite Ödülleri’nde Gold Winner 1.’lik ödülüne layık görülerek Türkiye’yi küresel arenada temsil etmiştir. 

A1 tesisinde devreye alınan akıllı paketleme sistemimiz ardından 2020 yılında robotik paketleme sistemimizi devreye aldık. Müşteri isteğine özgü paketleme şartlarını yerine getirecek robotik paketleme sistemi sektörde dünyada öncü ve Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşımaktadır. 

 İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2021 yılını nasıl tamamladınız, değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis, makina ya da teknoloji yatırım kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Tüm dünya gündeminde oldukça yoğun yer alan Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında başladığımız çalışmalarımıza daha da ağırlık vermiş durumdayız. Bu kapsamda karbon ayak izimizi akredite danışmanlık firmaları ile tespit etmeye yönelik çalışmalara başladık. Diğer önemli bir gündemimiz ise şirketimizin finansal, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği kapsamında başlattığımız raporlama çalışmasıdır. Bunun yanı sıra yoğun olarak tüm şirket çapında yürütülen dijital dönüşüm ve yalın dönüşüm projelerimiz de iş gündemimizde ön plana çıkan çalışmalardır.

2021 yılını stratejik planlarımız doğrultusunda hazırlanan iş planlarımıza uygun ve bütçe hedeflerimizi gerçekleştirecek şekilde tamamlayacağız. Bu doğrultuda önemli yatırım ve projeleri hayata geçirdiğimiz gibi, ülkemiz adına önemli döviz girdisi sağlayacak ihracat miktarımızı da gün geçtikçe büyütmekteyiz.

2022 yılı için galvaniz tesisimizi devreye almakla beraber, yeşil enerji ve yeşil üretim alanında üç sıcak haddelenmiş çelik profil tesisimiz ve galvaniz tesisimizin çatılarında devreye alınan ve alınacak olan Güneş Enerji Sistemlerimiz mevcuttur. LEED sertifikalı galvaniz tesisimiz ile enerji ve çevre dostu bir üretim tesisini ülkemiz sanayisine kazandırmanın gurunu yaşayacağız. Ülkemizin istihdamına ve ihracatına katkı sağlayacak yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Bu anlamda A1 fabrikamızın büyük ölçekli modernizasyon yatırımını gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Yatırım sonrası ürün çeşitliliğimizi daha da artırdığımız gibi yeni sektör ve müşterilere de çözümler sunacağız.

YILMADEN KUZEY MAKEDONYA’DA YENİ TESİS SATIN ALDI YILMADEN KUZEY MAKEDONYA’DA YENİ TESİS SATIN ALDI

Fabrikanızda; hammadde tedarikinden ürün sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız? Tüm bu aşamalarda ar-ge faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Kocaer markamızı bugünlere getirirken 60 yıllık serüvenimizde adım adım inşa ettiğimiz güven ve kalite, global pazarlardaki itibarımızı ve marka değerimizi oluşturan en büyük olgulardır. Güven duygusu ve kaliteyi geliştirmek için yaptığımız yatırımlar ve projeler vizyonumuz ile paralel stratejilerimiz doğrultusunda devam etmektedir. Sadece üretim değil, hammadde girişinden müşteriye sevk ile birlikte satış sonrası destek sistemlerimiz ile kaliteyi her noktada entegre tedarik zinciri yaklaşımımız ile güvence altına alıyoruz.  Bu kapsamda her aşamada gelişmiş kalite kontrol ekipmanları, süreçleri ve insan kaynağı ile kontroller sağlanırken ERP altyapımız (SAP S/4Hana) ve karar destek sistemlerimiz, yalın üretim, dijital dönüşüm sayesinde izlenebilirlik her aşamada sağlanmaktadır. Ayrıca tüm paydaşlarımız ile işbirliği içerisinde ar-ge projeleri geliştirmekteyiz. Tüm bu süreçlerde yeni ürün, yeni teknoloji ve yeni süreç tasarımı çalışmalarımızı Ar-Ge çatısı altında gerçekleştirmekteyiz.

Minimum duruş ile kaliteli üretim yapmak adına tesisinizde ne tür metot ve sistemler kullanılıyor? Süreci otomatikleştirecek hangi donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 

Şirketimizi kendi geliştirdiğimiz “Kocaer Yönetim ve Mükemmellik Sistemi” ile yönetmekteyiz. Bu metodoloji, tüm iş süreçlerimizde ve insan yönetimi yaklaşımlarımızda bizi mükemmelliğe bir adım daha taşımaktadır. Uzun dönemli stratejik hedef ve planlarla, süreçlerle yönetim bakış açısı ile, yalın yönetim ve üretim felsefesi ile donatılan bu sistemde entegre ve sistematik yapılar kullanılmaktadır. Sistemin her noktasında dijitalleşme temel referansımızdır ve tüm sistemlerimizin merkezinde SAP S/4HANA kullanılmaktadır.