Schaeffler yeni yuvarlanma elemanlarını, delik çapları 500 mm ve üzerinde olan tüm 241 serisi oynak makaralı rulmanlarda X-life kalitesinde başarıyla uyguluyor.  Yeni oynak makaraların ayırt edici özelliği olarak, makaraların kenarlarındaki optimize edilmiş mikro geometriye sahip kenar profili öne çıkıyor. Bu iyileştirme sayesinde makaralar, çok daha sağlam hale geliyor.
Profilli olmayan oynak makaralı rulmanlar kısa bir çalışma süresinden sonra sürtünme nedeniyle malzeme aşınmasına uğrar. Ancak profilli makaralarda ise sürtünmeye bağlı malzeme aşınmasının neden olduğu kenar basıncı en az yüzde 20 daha düşüktür.
Bu uygulama sayesinde, özellikle madencilik ve proses uygulamalarında çalışma güvenilirliği ve çalışma ömrü önemli ölçüde artıyor. Schaeffler kenar profilli makaralara sahip büyük boy rulmanlarıyla, katalog rulmanlarında yeni bir standart belirliyor.

YUVARLANMA ELEMANLARININ PROFİLLİ OLMASI ÖNEMLİ YARARLAR SAĞLIYOR

Profilli makaralar profilli olmayan makaralara kıyasla güçlü tasarım avantajları sunar. Profilli makaralarda, makara yarıçapının dış yüzeyinde kalan malzeme miktarı logaritmik olarak azalır. Bu nedenle, yeni durumdayken profilli makaralar, ağır yük altında kenarlarında oluşan basınç riskine maruz kalmaz. Normal çalışma koşulları altında, sürtünmeye bağlı malzeme aşınmasının neden olduğu kenar basıncı çok daha geç oluşur. Ayrıca bu basınç, profilli olmayan makaralara kıyasla en az yüzde 20 daha düşüktür. Çalışma ömrü yüzde 15’e kadar artar. Artan aşınma direncinin sonucu olarak çalışma güvenilirliği ve makinenin çalışma süresi de artar, bu da müşteriye büyük fayda sağlar.
 
HEDEF PAZARLAR

Bu rulmanlar, sadece çimento ve ham madde öğütme değirmenlerinde değil, aynı zamanda madencilik endüstrisinde de kullanılan merdaneli kırıcılar için büyük bir potansiyel sunuyor. Bu uygulamaların arasında, ağır yükler ve zorlu ortam koşulları da bulunuyor. Ayrıca, rulmana çalışma ve servis esnasında (örneğin rulmanlar değiştirilirken) kir bulaşma riski de vardır. Kir, barındırdığı yabancı parçacıklar nedeniyle yuvarlanma noktalarında aşınmanın ve kenar gerilimlerinin artmasına neden olur. Dolayısıyla, vaktinden önce malzeme yorulmasına ve çalışma ömründe önemli ölçüde azalmaya yol açar.

BAŞARISI KANITLANMIŞ ÖZELLİKLER: X-LİFE KALİTESİ VE KEÇELİ TİP OPSİYONU 

Kenar profilli makaralara sahip yeni rulmanlar, önceki rulmanların X-life özelliklerinin tümünü barındırıyor. Bunlar arasında yük taşıma kapasitesi artırılarak optimize edilmiş iç yapı, iyileştirilmiş yüzey kalitesi ve sürtünmeyi azaltan serbest merkezi kafes yer alıyor. Daha yüksek sızdırmazlık için rulmanların keçeli tip opsiyonu da bulunuyor. Bu tipler de keçesiz versiyonlarla aynı tasarıma sahiptir.