Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası KARDEMİR, yerli ve milli olarak ürettiği tren tekerinde ihracata odaklandı. "Fabrikalar kuran fabrika" diye nitelendirilen firmanın tren tekeri fabrikasını ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yetkililerden üretime ilişkin bilgiler aldı.

"YÜK VAGONUNDAN MARMARAY'A TEKER ÜRETİMİ YAPILIYOR"

Bakan Varank'a ziyaretinde; Karabük Valisi Fuat Gürel, AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ile Niyazi Güneş, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, AK Parti İl Başkanı İsmail Altınöz, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Mescier, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdal Erdem, Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Ali Oflaz ve Genel Müdürü Necdet Utkanlar eşlik etti.

Varank, incelemelerden sonra açıklamalarda bulundu. Türkiye'de katma değerli üretimle kalkınmanın her daim destekçisi bir hükümet olarak hareket ettiklerini belirten Varank, "Tren tekerleri, normal demir çelik üretimini katma değerli hale getiren bir proses. Türkiye'nin senede 40 bin tren tekeri ithalatı var. Burada gördüğümüz tesis, 200 bin adetlere kadar çok farklı kategorilerde tren tekeri üretebilen bir yer. Raylı ulaşım sistemleri, dünyada standartların çok yoğun şekilde uygulandığı bir sektör. Bu tesiste üretilen tren tekerleri de çok farklı vagonlarda, raylı sistemlerde kullanılabiliyor, çok farklı modeller burada üretilebiliyor. Yük vagonu tekerlerinden Marmaray'da kullanılabilen tekerlere kadar bu tesiste üretim yapma kabiliyeti var." şeklinde konuştu.

"KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEMEYİ, ÜRETİMLE KALKINDIRMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Fabrikanın yaklaşık 170-180 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçtiği bilgisini veren Bakan Varank, tekerlerin Türkiye'nin ihtiyacını karşılamanın yanı sıra önümüzdeki dönemde gerekli sertifikasyonlarının alınmasıyla birlikte ciddi bir ihracat gerçekleştirileceğini dile getirdi.

YILMADEN KUZEY MAKEDONYA’DA YENİ TESİS SATIN ALDI YILMADEN KUZEY MAKEDONYA’DA YENİ TESİS SATIN ALDI

Normal şartlarda bir inşaat demirinin tonu 700 dolarken buradaki tren tekerleri işlenip üretildikten sonra tonunun bin 800 dolarlara kadar yükseldiğini ve aradaki katma değerin Türkiye'ye kaldığına dikkat çeken Varank, "Avrupa'da birkaç ülkenin başarabildiği bir işi Türkiye'de Karabük'te başarmak, emekçilerin, mühendislerin bu tekerleri üretmesi memnuniyet verici. Türkiye'de katma değerli üretimi desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, yerli ya da yabancı yatırımcıları destekleyerek ülkemizi üretimle kalkındırmanın derdinde olmaya devam edeceğiz." dedi.

"TÜRKİYE'DE BİR İLK, AVRUPA'DA SAYILI ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

Firmanın en önemli kabiliyetlerinden birinin de kendilerine teslim edilen her türlü modeli kendi kalıplarıyla geliştirip bunları üretebildiğini aktaran Varank, Türkiye'deki herhangi bir sınıfta olan teker ihtiyacının Karabük'ten karşılanabileceğini ve ihracatının da yapılabileceğini söyledi.

Türkiye'de bunun bir ilk olduğunu, Avrupa'da ise üretebilen birkaç ülkeden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Bakan Varank, uzun yıllardır konuşulan bir konunun 2018 yılında ilk üretimlerin ardından gerekli sertifikasyonların alınmasıyla beraber realize olduğunu ifade etti.

"İHTİYACIN 5 KATINI KARŞILAYABİLİYOR"

Varank'ın ardından konuşan KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdem ise, "2004'te başlayan tren rayı üretimi, Cumhurbaşkanı'mızın vizyonu üzerine başlatılan çalışmalarla 2006'da hayata geçirildi. İkinci vizyon olarak da tren tekeri konusunda adımlar atıldı. Şu anda ülkemizin ihtiyacının 5 katı büyüklüğünde bir üretim tesisine sahibiz." ifadelerini kullandı. 

Nihai hedeflerinin ihracat olduğunun altını çizen Erdem, bu kapsamda Avrupa'daki tüm sertifikasyonların alındığını ve dış satıma 2021 yılı içinde başlandığını belirtti.

Gelecek yıllarda Avrupa'da ve dünyada tren tekerleği konusunda iddialı bir kuruluş olmayı amaçladıklarını bildiren Erdem, "Yerli mühendislerimizin vizyonuyla yol alıyoruz. Hem hükümetimize hem Sayın Bakan'ımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz." diyerek konuşmasını noktaladı. (AA)