KARABÜK (AA) - *Ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 83 sene evvel temelleri atılan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), geçen süre zarfında Türkiye'nin kalkınmasına büyük katkı sundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1920'lerde başlattığı ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 3 Nisan 1937'de, o dönem 13 haneli bir köy olan Karabük'te kurulan demir çelik fabrikasında 1939 senesinde demir üretildi.

Fabrika sayesinde bugün yaklaşık 300 bin nüfusuyla ülkenin 78 plakalı ili haline gelen Karabük'te binlerce kişiye aş ve iş olan KARDEMİR, tersane, liman, baraj, petrokimya tesisi, köprü, spor salonu ve endüstriyel tesislerin proje, imalat ve montajını gerçekleştirdi, ERDEMİR ve İSDEMİR gibi entegre demir çelik fabrikalarının da kurulmasında rol oynadı.

"Fabrikalar Kuran Fabrika" unvanıyla anılan ve Türkiye'nin endüstriyel atılımlarına yıllarca önemli katkılar sağlayan KARDEMİR, ülkenin en büyük 23. şirketi olarak bu desteğini bugün de devam ettiriyor.

Senede  yaklaşık 2,5 milyon ton üretimi ve çelik ihracatıyla adından söz ettiren KARDEMİR, demir yolu alanında yaptığı yatırımlarla ray ve tren tekeri üretiminde Türkiye'nin bölgesinde tek işletmesi olarak, dünyada söz sahibi haline gelmesini sağladı.

Ağır profil, kalın kangal üretiminde Türkiye'nin tek milli markası olan KARDEMİR, sonsenelerde milyonlarca dolar yatırım yaparak ülkesine savunma sanayisi ve otomotiv alanında da destek vermeye başladı.

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan, konuyla ilgili olarak basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamada, fabrikanın ülkeye katma değer katan öncü kuruluşlardan olduğunu belirtti.

KARDEMİR'in ağır sanayide bir öncü ve okul olduğunu vurgulayan Yolbulan, "KARDEMİR, kurulduğu yıldan bugüne ülkenin kalkınmasına hep omuz vermiş, bugünlere gelmesinde en önemli kilometre taşları arasında yerini almıştır. Ülke kalkınırken hep KARDEMİR'i yanında bulmuş, onun omuz vermesiyle güzel işler başarmıştır." şeklinde konuştu.

Özelleşmesinnden sonra zor günler geçiren KARDEMİR'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin yoğun destekleri sayesinde yeniden ayağa kalktığının altını çizen Yolbulan, "Fabrikaya 2 milyar dolar yatırım yapıldı ve bütün teknolojisi yenilendi. Bu sayede ülkesine daha çok hizmet etme şansını yakaladı. Özelikle demir yolları konusunda kendisini çok iyi geliştiren ve ray üretiminde söz sahibi olan KARDEMİR, dünyada tren tekeri üretebilen 16 fabrikadan biri oldu." dedi.

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda yine önemli bir misyon üstlenerek savunma sanayisi ve otomotiv sektörlerinde de milli ve yerli üretimlerle katkı vermeye başladıklarını dile getiren Yolbulan, şöyle konuştu:

"Yatırımlar bizi katma değeri yüksek ürün üretebilir hale getirdi. 2,5 milyon ton üretim seviyesine ulaştık. Hedefimiz kısa süre içinde 3,5 milyon tona ulaşmak. Türkiye'de hiç olmayan ağır profilleri ürettik. Makine imalat sanayisine ham madde tedariki için filmaşin (kangal demir) fabrikasını kurduk. Tekerlek fabrikasını kurduk. Silah sanayisine, otomotiv sanayisine, makine imalat sanayisine ürün tedariki sağlar duruma geldik. Ülkenin dört bir köşesindeki dev tesis ve fabrikaların kurulmasında katkı veren fabrikamız, son olarak yine ülkenin prestij projelerinden birisi olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde de rol üstlendi."