Türkiye'nin ilk ağır sanayisi olma özelliğine sahip Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), Covid-19 pandemisine rağmen üretimde ve satışta artış sağlamayı başardı.

SIVI ÇELİK ÜRETİMİNDE REKOR KIRDI

AA muhabirinin KARDEMİR yetkililerinden aldığı bilgilere göre, salgın koşulları nedeniyle üretim kısıtlaması yapılmasına karşın 2020'de 2 milyon 574 bin ton sıvı çelik üretimine imza atılarak rekor kırılırken, yüksek fırınlar, çelikhane, sürekli dökümler, ray profil ve çubuk kangal haddehaneleri ile elektrik santralinde rekor üretimler gerçekleştirildi.

Toplamda 434 milyon TL'lik yatırım gerçekleştiren firma, 2016'da 2 bin 77, 2017'de 2 bin 295, 2018'de 2 bin 315 ve 2019'da 2 bin 184 ton esas ürün üretimine imza attı.

Geçtiğimiz sene söz konusu rakamı 2 bin 424 tona yükselten şirketin esas ürün satışı da 2 bin 372 tonu buldu.

60,6 MİLYON TL'LİK NET KAR ELDE ETTİ

KARDEMİR, 2020'yi, 7,52 milyar lira net satış geliri, 1,26 milyar lira FAVÖK (faiz, amortisman, vergi öncesi kar) ve 60,6 milyon lira konsolide dönem net karıyla kapattı.

Firma geçen yıl hem miktar hem de tutar bazında ihracatını artırarak, 7,3 bin ton ve 4 milyon dolar tutarında dış satım gerçekleştirdi.

Türkiye'nin ilk ve tek ray üreticisi olan şirket, demir yolu tekerleği başta olmak üzere ray, profil, kangal ve çubuk ürünleriyle ihracatta Avrupa, K. Afrika, G. Amerika gibi önemli ihraç pazarlarında ürünleriyle yer aldı.

150 MİLYON DOLARLIK ÇEVRE YATIRIMINA İMZA ATTI

Bağlı kuruluşlarıyla yaklaşık 4 bin 500 kişilik istihdam gücüne sahip şirket, iki etap halinde, 150 milyon dolarlı çevre yatırımı gerçekleştirdi. 

Bir yandan 50 milyon dolar tutarındaki tamamlayıcı çevre yatırımlarına devam eden firma diğer yandan da çözüm sunduğu sektörlere yönelik yaklaşık 45 milyon TL bütçeye sahip 10 proje çalışmasını da sürdürüyor.

Şirket, cumhuriyetin ikinci yüz yılında, ülke sanayi kuruluşları arasında en ön sıralarda yer alan dünya şirketi olma ve yüksek katma değerli ürün içeriği zengin 3,5 milyon ton çelik üretim hedefine emin adımlarla ilerliyor.

"HER GEÇEN GÜN BÜYÜMEYE VE DAHA FAZLA DEĞER ÜRETMEYE DEVAM"

Fabrikada örgütlü Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, AA muhabirine, ülkenin ilk ağır sanayisi KARDEMİR'in "fabrikalar kuran fabrika" unvanıyla anıldığını ve ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Şirketin toplam 3,5 milyon ton üretim hedefiyle ülkenin gururu olduğuna vurgulayan Değirmenci, firmanın 2023 hedeflerine hızla ilerlediğini, her geçen yıl büyüyerek Türkiye'ye daha fazla katma değer kazandırdığını dile getirdi.

Söz konusu başarıda işçinin emek ve alın teri ile yönetimin katkısı ve öngörüsünün önemine dikkat çeken Değirmenci, "Salgına rağmen büyüyen KARDEMİR'e omuz veren başta işçilerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu. (AA)