Alüminyum üretimiyle ilgili olarak 1993 yılında faaliyetlerine başlayan Alimex, bugün Sakarya’da bulunan üretim tesislerinde örnek projelere imza atıyor. Özellikle üretim kalitesi ve enerji verimliliği konuları üzerine odaklanan firma; 16 bin metrekarelik üretim hattından 500 metrekaresini boşa çıkararak tasarruf elde ediyor, forkliftler için yeni bir rota oluşturarak yılda 1400 km daha az yol yapmasını sağlıyor, aydınlatma sistemini LED’e dönüştürerek daha az elektrik harcanmasına öncülük ediyor. Alimex Üretim Direktörü Çağatay Bölükbaşı ile bir araya gelerek yakın dönem otomasyon yatırımları ile verimlilik tedbirlerini konuştuk.

Alimex fabrikasında; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına ve sevke     kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Alimex de siparişten sevkiyata kadar olan tüm süreçlerimizin takibinde tek bir sistem olarak IFS ERP yazılımını kullanmaktayız. Sürecin tüm adımlarındaki başlama ve bitiş bildirimleri IFS sistemi üzerine işlenmekte, böylece bir siparişin hangi aşamada olduğu anlık olarak IFS üzerinden kontrol edilebilmekte. Alimex'e gelen tüm siparişler özel olduğu için terzi usulü bir imalat zinciri takip edilmekte ve her proje ayrı ayrı mühendislik bölümü tarafından özel olarak projelendirilmektedir. İlk olarak işletmemize gelen siparişi IFS üzerinden kabul ettikten sonra projelendirmesini yapıyoruz. Sonrasında oluşan ürün ağaçlarına ve teknik resimlere göre ilgili projenin malzeme durumu ve üretim hatlarımızın doluluklarını kontrol ederek müşterimiz ile sevk tarihi bilgisini paylaşıyoruz. Müşterimizin onayı sonrası ilgili proje için malzeme tedarik süreçleri başlıyor. Malzeme tedarik sürecinde IFS üzerindeki MRP modülü kullanılmakta. Malzeme tedarik süreci tamamlandıktan sonra montaj hatlarımızda projeye ait ürünün üretimi tamamlanıp, bitmiş ürünlerimiz müşterimize sevk edilmekte.

Yeni dönemde tesis ya da üretim hattı ile ilgili bir yatırım planınız olacak mı? Bu kararlar nasıl alınıyor? 

Yeni dönemde yeni bir tesis ya da üretim hattıyla ilgili bir yatırım planlamıyoruz. Ancak kendi tesisimiz içerisinde kullandığımız ekipmanlar, donanımlar ve makinalar için kalite seviyemizi iyileştirmeye ve kapasitemizi artırmaya yönelik yatırımlar planlıyoruz. 2017 yılında yangın riski oluşturan ve birlikte bulunmaması gereken proseslerimizi ana fabrikamızın dışına iki ayrı bina yaparak ve bina standartlarımızı iyileştirerek taşıdık. Ayrıca boyahane ve işlem merkezlerimiz için iki adet makina aldık. Bu sayede hem üretim sürecimizi iyileştirdik hem de kapasitemizi artırdık. 

Bu yatırım kararları şirketimizin metot birimi tarafından hazırlanıyor. Bu birim, fabrika içerisindeki tüm departmanların yatırım ihtiyaçlarını topluyor ve ihtiyaçlarla ilgili fizibilite çalışması yapıyor. Yatırım maliyeti, avantajları, geri ödeme şekilleri ile ilgili bir rapor hazırlanıyor. Bütçe rakamları ise son çeyrekte ortaya çıkıyor. Yatırım planlarına da bu şekilde karar verilmiş oluyor. Yatırım hedeflerimizi; Ar-Ge projeleri, bina yenilemeleri, kalıp yatırımları, makine revizyonları gibi başlıklar oluşturuyor.