İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, rakamlarla sektörü değerlendirdi.

Pelister, kimya sektörünün 2018 yılını, özverili çalışma ve üstün gayretlerle, 17 milyarı aşan bir ihracatla kapatacağını açıkladı. 2019 yılı için yüzde 3,5 civarında bir büyüme öngörülürken, 19 milyar dolarlık ihracat hedefi kondu.

KİMYA, EN BÜYÜK 2. İHRACATÇI SEKTÖR

Pelister, en başından bu yana, kimya sektörünün ihracatını artırmanın yollarını aradıklarını, bu konunun sorun ve çözümünü, öncelikli konu olarak, masaya yatırdıklarını anlattı. Pelister, kima ihracatını artırma yolunda, Anadolu’yu karış karış gezdiklerini belirterek, 2018 yılı sonunda, en fazla ihracat yapan ikinci sektör hedeflerine doğru ilerlediklerini söyledi.
Pelister, 2018’in ikinci yarısında görüler kur şoku, yüksek faiz, enflasyon ve durgunluğa karşın, Türkiye’nin her alanda ihracat rekorları kırarak, üzerindeki ölü toprağı attığını kaydetti.

FİRMALAR, AYAKTA KALMAK İÇİN NE YAPTI?

Türkiye’deki sektörler ve firmaların ayakta kalabilmek adına ihracata sarıldıklarını anlatan Pelister, kimya sektörünün iktisadi analizi yapıldığında, özverili çalışmanın görüleceğini belirterek şöyle konuştu: “Kur şokunun görüldüğü, haziran ayından itibaren, kimya sektörüne bakıldığında, ihracattaki sıçrama görülecektir. Kimya sektörü, haziran, eylül ve ekim ayı ihracatında ciddi bir ivme yakalamıştır. 
Bu da, kimya sektörünü, en fazla ihracat yapan ikinci sektör unvanına taşımıştır.

EKİM İHRACATI 1,6 MİLYAR DOLAR

2018 yılı ocak- kasım dönemi ihracatı 16 milyar dolara yükseldi. 2017’nin yine ocak-kasım dönemine göre, kimya ihracatımız değer bazında yüzde 8,11 yükseldi. Sektörümüz 11 aylık dönemde miktar bazında ise yüzde 4,27’lik yükselişle 17,6 milyon tona çıktı.
Aralık ihracatını dışarıda bırakarak, ilk 11 aylık döneme baktığımızda, 1,6 milyar dolarlık ekim ayı ihracatı, en fazla ihracat yaptığımız, dönem olarak tarihe geçti.”