Demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Yükselen Çelik'in Çin'in en büyük takım çelik üreticileri arasında yer alan bir firmayla "Transit İhracat İşbirliği Anlaşması" imzaladığı belirtildi.

Şirketin söz konusu anlaşma ile 2021 yılında yaklaşık 500 ton takım çeliğin transit ihracatını gerçekleştirerek yaklaşık 900 bin avro ek satış geliri yaratması bekleniyor. Ayrıca 2022 yılında ise katkının, 2-3 milyon avro seviyesine ulaşması tahmin ediliyor.

26 ÜLKEYE TRANSİT İHRACAT YAPACAK

Şirketten, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yayımlanan açıklamada, anlaşma ile satış gelirleri arasına 1 Ocak 2021'den itibaren 26 ülkeye yapılacak transit ihracat gelirlerinin ekleneceği, 2021'de yaklaşık 500 ton takım çeliği transit ihracatı gerçekleştirilerek 900 bin avro civarında ek bir satış geliri oluşturulmasının beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu katkının 2022'de 2-3 milyon avro seviyesine ulaşmasının beklendiğine de yer verildi.

MÜNHASIR MÜMESSİLLİK İLE GELİR SAĞLAYACAK

Açıklamada, devam eden yıllarda anlaşmanın sürekliliğinin yanı sıra ihracat gerçekleştirilen pazarlardaki penetrasyonun artırılmasına paralel olarak gelirlere katkının da artmasının öngörüldüğü, tedarikçinin dünyadaki en rekabetçi fiyatlarla yüksek kalitede takım çeliği üretimi yapan şirketlerden biri olduğu için ihracata başlangıçta şirkete önemli bir rekabet avantajı sağlayacağı belirtilerek şöyle denildi: 

"Bunun yanında Fas, S. Arabistan, BAE gibi kapılarını kısmen veya tamamen Türkiye ile ticarete kapatmış ve Türk ürünlerini boykot eden ülkelerde, satışı gerçekleştirilen ürünlerin Çin menşeli olması sayesinde transit satış ihracatı ile pazar payı elde edilebilecektir. Anlaşma çerçevesinde şirketimiz, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türki Cumhriyetlerden 26 ülkede, Çin menşeli takım çelik üreticisinin münhasır mümessiliğini yapacaktır. Münhasır mümessillik kapsamında şirketimiz iki türlü gelir yaratabilecektir."

YÜZDE 5 KOMİSYON ALACAK

Açıklamada, tedarikçinin direkt Çin veya Türkiye'de yer alan çelik servis merkezinden 26 ülkeye yapacağı tüm satış gelirlerinden yüzde 5 komisyon alınacağı, şirketin söz konusu ülkelere kendi yapacağı transit ihracatta uygun gördüğü kar marjını uygulayacağı ve 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla yürürlükte olacak anlaşmanın geçerlilik süresinin bir yıl olacağı bilgisi yer aldı.

Anlaşmada ayrıca, taraflarca fesih edilmediği takdirde her yıl yenilenecek anlaşmanın 2021 için herhangi bir alım garantisinin olmadığı, 2022 için verilen bin ton alım garantisinin de herhangi bir cezai şartının ve anlaşma çerçevesinde verilen herhangi bir teminat veya finansal yükümlülüğün bulunmadığı kaydedildi. (AA)