Üretimde hammadde girişinden ürün sekine kadar her safhada, değişik seviyelerde otomasyon sistemlerinden faydalandıklarını belirten Kaptan Demir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Nur Çebi, bu kontrol sistemi sayesine üretim miktarında, verimlilik ve kalitede artış sağlanırken, proseslerde de güvenli çalışma ortamının oluşturulabildiğini, çevre koruması için tedbirler alınabildiğini vurguluyor. 

Çelikhane ve iki haddehanenin toplam enerji tüketimi 2018 yılında aylık ortalama   57.000.000 kWh olduğunu ve bu enerjinin büyük bir kısmı enerji tedarik şirketleri ile yapılan ikili anlaşmalar ile karşılandığını belirten Çebi ile tesisin üretim prosesi, verimlilik artırıcı yatırımları üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Hammadde girişinden nihai ürünün sevkiyatına kadar üretim proseslerinizi tanıyabilir miyiz?

Demir çelik, denizcilik, limancılık, taşımacılık ve tersanecilik alanlarında faaliyet göstermekteyiz. Kaptan Demir Çelik Tekirdağ/Marmara Ereğlisi yerleşkesinde ki ana prosesler; Çelikhane tesislerinde hurdadan kütük çelik üretimi, haddehane tesislerinde kütük yarı mamulden inşaat çeliği üretimi, Oksijen Tesisleri bünyesinde, çelik üretimi için gerekli Oksijen, Azot ve Argon gazı üretimi prosesleridir. Ayrıca aynı bölgede, Kaptan Şirketler Grubu bünyesinde ki Martaş liman tesisleri bulunmaktadır. Liman tesisleri gerek hammadde gelişi gerekse ihracat operasyonlarında lojistik merkezi olarak önemli rol oynamaktadır.

Üretimin hangi alanlarında, otomasyonun hangi avantajlarından faydalanıyorsunuz?

Üretimde, hammadde girişinden ürün sevkine kadar her safhada, değişik seviyelerde otomasyon sistemlerinden faydalanılıyor. Bu sistemler ile üretim miktarında, verimlilik ve kalitede artış sağlanırken, proseslerde güvenli çalışma ortamları oluşturulabiliyor ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alınabiliyor.

Kullandığınız DCS ve üretim kontrol teknolojisini tanıyabilir miyiz?

Üretime ait proseslerin kontrolünde PLC, PAC ve DCS sistemlerinden faydalanılıyor. Kontrol sistemlerine entegre SCADA bilgisayarları ve operatör paneller ile prosesler gerçek zamanlı olarak izlenebilirken ayar işlemleri de kolaylıkla yapılabiliyor ve önemli parametrelerin kayıtları tutulabiliyor.

Çelikhane bölümünüzü tanıyabilir miyiz?

Çelik üretimi prosesimiz içerisinde, ana hammadde olarak hurda malzeme kullanılıyor. Elektrik Ark Ocağı olarak tabir edilen fırınlarda eritilen hurda, sıvı hale getirilerek döküm potalarına alınıyor. Daha sonra Pota Ocağı olarak tabir edilen bölümlerde, alaşımlandırma işlemlerinden geçtikten sonra, Sürekli Döküm Makine’sinde şekillendirme ve soğutma işlemleri yapılıyor. Çelikhane kütük kesit olarak 100x100 kare ebattan başlayarak, 200x200 kare ebata kadar, 5,8 metreden 15 metre boya kadar üretim kabiliyetine sahiptir.

İki haddehanenizde de ne tür üretim teknolojileri bulunuyor?

Kütük kesitlerinde yarı mamul halinde Çelikhane prosesini tamamlayan malzeme, Haddehane tesislerinde, tav fırınlarına alınarak, tav sıcaklığı tabir edilen sıcaklıklara ısıtılıyor. Tavlanmış malzeme, haddeleme adı verilen işlemlerden geçmek üzere hadde hattına giriyor.  Merdaneler yordamıyla haddelenen malzeme, istenilen ebat ve özelliklere geliyor. Standartların gereği olan tüm kalite-kontrol test süreçlerinden geçen malzeme, daha sonra soğutma, paketleme, etiketleme süreçlerinin ardından, satış-sevkiyat süreçlerine hazır hale geliyor. Haddehane tesisleri 8 mm çaptan başlayarak, 50mm çapa kadar üretim yapmaktadır. Kaptan DÇ, dünya çapında 25 ayrı uluslararası sistem ve ürün kalite sertifikasına sahiptir.