Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre Türkiye’nin İran demir yolları temsilcileriyle 12-13 Ocak'ta Ankara'da bir araya gelindiği belirtildi. Bu kapsamda, Türkiye ile İran arasında transit geçecek demir yolu taşımacılığında yeni bir dönemi başlatacak mutabakat zaptının imzalandığının altı çizildi. 

Türkiye-İran arasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını koşullarına rağmen günlük 3 tren işletilerek 2020'de 564 bin ton yük taşındığı, yük taşımacılığının artmasında özellikle Van Gölü üzerinde hizmet veren 50 vagon kapasiteli iki feribotun önemli etkiye sahip olduğu vurgulanarak "Artış trendinde olan Türkiye-İran taşımalarının 2021'de 1 milyon tona çıkarılması hedefi için her türlü tedbir alınacak." ifadesi kullanıldı.

TÜRKİYE - PAKİSTAN ARASINDA TARİFELİ YÜK TREN SEFERLERİ

Türkiye-Pakistan arasında tarifeli yük tren seferlerinin başlatılması kararının alındığına işaret edilen açıklamada, bu güzergahta işletilecek yük trenlerinin düzenli, sürdürülebilir ve hızlı bir şekilde ilerletilmesinin sağlanacağına vurgu yapıldı. Taşımayla ilgili ücretlendirme tarifesi oluşturularak, Türkiye-İran-Pakistan arasında karşılıklı işletilecek trenlerde ortak tarife birliğine geçileceğini altı çizildi. 
Pakistan ile birlikte İran-Afganistan demir yolu bağlantısı üzerinden taşımacılığa başlanacağının altı çizilerek İran-Afganistan arasındaki demir yolu bağlantısının tamamlandığı, 10 Aralık 2020'de hizmete açılmasının ardından Türkiye'den yüklenen bir vagonun İran'ı transit geçerek Afganistan'a kadar gitmesinin mümkün hale geleceğinin altı çizildi.