ANKARA (AA) - Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) temmuz ayı ve ocak-temmuz dönemine ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı.

Türkiye'nin ham çelik üretimi temmuzda 2019'un aynı ayına kıyasla yüzde 7,5 artışla 3,1 milyona ulaşırken, ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 azalarak 19,4 milyon ton oldu.

Nihai mamul çelik tüketimi ise, temmuzda yıllık bazda yüzde 20,2 arttı ve 2,7 milyon tona yükseldi.

Tüketim, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artarak 16,1 milyon olarak hesaplandı.

DIŞ TİCARETTE SON DURUM NEDİR?

Dış ticaret açısından değerlendirildiğinde, Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı temmuzda miktar bazında yüzde 1,6 azalarak 1,9 milyon tona, değer bazında da yüzde 8,7 azalışla 1,3 milyar dolar oldu.

İhracat, ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 9,9 azalarak 11,8 milyon tona, değer bazında yüzde 15,8 azalışla 8,1 milyar dolara geriledi.

İthalat, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 17,4 artışla 1,2 milyon tona yükselirken değer bazında yüzde 11,1 azalarak 792 milyon dolara düştü.

İthalat, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 11,6 artışla 7,7 milyon tona ulaşırken değer bazında yüzde 4,1 azalarak 5,6 milyar dolar oldu.

İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın 7 ayında yüzde 167 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 146 olarak hesaplandı.

BÜYÜMENİN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Sektördeki küresel gelişmeler ve beklentilere yer verilirken, bu kapsamda dünya genelinde ham çelik üretiminin temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 azalışla 153 milyon tona, yılın 7 ayında ise yıllık bazda yüzde 5,3 düşüşle 1,03 milyar tona gerilediği belirtildi.

Türkiye'nin ham çelik üretimindeki iyileşmenin haziran ayından sonra temmuzda da devam ettiği belirtilirken, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen çelik sektörünün iç tüketimdeki artışa bağlı olarak yılın ikinci yarısında büyümesini sürdüreceği ifade edildi.