Fazenda Brasileiro Kuzeydoğu Brezilya Bahia’da bulunan, günlük 3.500 ton kapasiteli, çamurda karbon tesisine sahip bir yeraltı altın madeni. Yirmi yılı aşkın süredir faal olan madende kazılar ilerledikçe maden rezervi de değişiklikler göstermeye başladı. Altın madeni rezervleri 2011 yılında %104 oranında artış göstermiş ve madenin ömrünün gelecek operasyonlar düşünülerek uzatılması konuşuluyor.

HAVALANDIRMA VE POMPA SİSTEMLERİNİN KONTROLÜ

Yamana Gold, büyüme ve genişlemeyi desteklemek için mevcut madencilik özelliklerinden faydalanmayı ve Kuzey, Orta ve Güney Amerika’da daha çok altın madenciliği fırsatlarını hedefliyor. Şirket, üretimdeki duruş sayısını azaltarak süreçleri iyileştirmek ve üretim artışı olasılığı yaratmak için Fazenda Brasileiro madeninde büyük bir modernizasyon projesi yatırımı yaptı.

Bu yenileme projesine destek vermek için Vacon Latin America, yeraltındaki havalandırma ve pompa sistemlerinin kontrolünde kullanılmak üzere 18 adet VACON® X-serisi AC frekans konverteri çözümü sağladı. Frekans konverterlerinin çoğunun 100 HP (75 kW) güç kapasitesi var ve bu frekans konverterleri fan uygulamaları ile madende kullanılan havalandırma sistemlerine enerji sağlanıyor. VACON AC frekans konverterleri havalandırma seviyesini ihtiyaca göre ayarlamayı mümkün kılarak enerji tasarrufu sağlıyor.

Pompa sistemi madene su tedarikinde son derece zor bir görev üstleniyor. Ayrıca kazı sonucu ortaya çıkan fazla suyu ve yağmurlu mevsimlerde düşen yağmur suyunun uzaklaştırılmasını destekliyor. Bu su kütleleri, tahliye edilmemeleri durumunda su baskınlarına sebep olabiliyor.

SÜRECİ İYİLEŞTİREN ÇÖZÜMLER

VACON AC frekans konverterleri, çeşitli başka faydalar da sağlıyor. Fazenda Brasileiro madeninde VACON frekans konverterleri havalandırma ve pompa sistemlerinin çalışma ile süreçlerini iyileştirirken, bu sistemlerin daha güvenilir olmalarını da sağlıyor. Erişimin zor olduğu AC frekans konverterleri, yenileme çalışmaları esnasında daha erişilebilir konumlara taşınabiliyor.

Yeraltı madenlerinde görülen toz, nem ve sıcaklık gibi çevre etkenleri elektronik bileşenlere kolayca hasar verebiliyor. IP66/Type 4X muhafazaları bu unsurlara karşı koruma sağlarken madenlerdeki frekans konverterlerini değiştirme sürecini de sadeleştiriyor. Bunun yanında, IP66/Type 4X muhafazaları frekans konverterlerinin güvenilirliğini iyileştirip frekans konverterlerinin kullanılabileceği yerleri de arttırıyor.

ENERJİ TASARRUFU

VACON AC frekans konverterleri çeşitli uygulama süreçlerinde kayda değer enerji tasarrufu sağlıyor. Fazenda Brasileiro madeni de bu konuda bir istisna değil. Bu frekans konverterleri enerji tüketimini eski sisteme, şebeke voltajının tamamını motor terminallerine uygulayan yaygın bir elektrikli motor çalıştırma yöntemi olan doğrudan çevrimiçi (DOL) sistemine, kıyasla yaklaşık %30 azaltabiliyor. Frekans konverterleri hız kontrolü de sağlayabiliyor. Hız kontrolü, motorun çalıştırılması ve durdurulması esnasında maruz kaldığı baskıyı büyük ölçüde azaltıyor.

Frekans konverterleri, yeraltı madenlerinde maliyetli dolaplara ihtiyaç duyulmadan doğrudan duvara kurulabilmekte ve bu da sağlanan tasarrufu arttırıyor.

ÇÖZÜM VE HİZMETLER SUNAN AC FREKANS KONVERTERİ TEDARİKÇİSİ

Yamana Gold, Yeraltı Madeni, Elektrik Bakım Süpervizörü José Adeílson bu konuda “Vacon süreçlerimizi etkileyen frekans konverteri sorunlarımıza çözüm getirdi,” dedi.

AYRINTILI BİLGİ

On yıldan daha kısa bir sürede Yamana Gold, yedisi üretimde üçü proje aşamasında olan düşük maliyetli maden üretimine sahip güçlü bir altın madenciliği şirketi konumuna geldi. Ardı ardına projeler, organik büyüme odaklı agresif bir keşif programı ve gıpta edilesi mali temeli büyümenin devam edeceği anlamına geliyor. Yamana Gold’un Kuzey, Orta ve Güney Amerika’daki yedi madeninde 2011 yılında 1,1 milyon altın ons üretti. Yamana Gold kendini altın madenciliği sektöründe en belirgin büyümeye sahip şirketlerden biri olarak görüyor.

Fazenda Brasileiro altın madeninde, 2009 yılında keşfedilen iki yeni cevherleşme bölgesi olan CLX2 ve Lagoa do Gato, yüksek tenörlü cevher kaynakları için önemli bir potansiyel olarak tanımlandı. Yapılan ek sondajlar da her iki alandaki cevherleşmenin devam edeceğini gösteriyor.

VACON AC frekans konverterleri, Fazenda Brasileiro altın madeninde 2010 senesinden beri faaliyet gösteriyor. VACON AC frekans konverterlerinin çoğu toz, nem ve sıcaklığa karşı iyi koruma sağlayan IP66/Type 4X muhafazasına sahip. Bu koruma çeşidi sayesinde bu enerji aralığındaki bu örnekte 75 kW, elektrikli ekipmanlar AC frekans konverterlerini korumak için dolap kullanımına gerek kalmadan deniz seviyesinin altında 1200 metre derinlikte kullanılabiliyor.