DERYA KUMTEPE - Geri dönüşüm tesisindeki optik ayrıştırma konveyörü, arızalı rulmanlar sebebiyle her yıl 10 arıza yaşıyordu. Tesis, NSK SNN serisi plummer bloklarına geçtikten sonra, arıza ve bakım maliyetlerindeki azalma sayesinde yıllık 51.174 Euro tasarruf sağladı. Geri dönüşüm tesisindeki sorun, kurulumun hemen ardından kendini gösterdi. Sadece üç ay içinde beş adet rulman arıza kaydı girildi. Tamir ve arıza giderme süreci giderek daha pahalıya mal olduğundan, tesis yönetimi bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturmak amacıyla NSK'yı kapsamlı bir araştırma yapmak üzere tesise davet etti.
AIP Değer Katma Programı kapsamında NSK'nın uzman mühendislerden oluşan ekibi, erken dönem arızasına yol açan nedenlerin titreşim ve yağlama sorunları olduğunu kısa sürede tespit etti. Özellikle de uygulama sırasındaki titreşim, saplama vidaların gevşemesine ve dolayısıyla rulmanın iç bileziğindeki milin dönmesine neden olmaktaydı. Aynı zamanda kullanılan monte ünite türünün de yağ boşaltma yoluna sahip olmadığı ve bunun yağ birikimine ve yüksek ısılara yol açtığı tespit edildi.

OYNAK MAKARALI RULMAN ÖNERİSİ

Bu gözlemlerin ardından NSK, SNN plummer blok yatağı içindeki adaptör manşonuna monte edilen NSKHPS (Yüksek Performans Standardı) oynak makaralı rulman kullanımını önerdi. Adaptör manşon kilit metodu sayesinde titreşim olsa dahi mil üzerindeki rulman gevşemeyecektir. Ayrıca, NSK SNN plummer blokları yağ boşaltma deliğine sahip olduğu için fazla yağ birikimi de önlenmektedir. NSK bu çözümü uyguladığından beri herhangi bir rulman arızası yaşanmamıştır.

ZORLU KOŞULLARA ÖZEL RULMAN

NSK, modüler SNN serisi ile geri dönüşüm, taş ocağı, çelik üretimi ve tarım endüstrilerindeki konveyör bantlar gibi zorlu koşullarda kullanılmak üzere geliştirilen plummer blokları sunuyor. Önemli bir nokta da, pinleri konumlandırmada optimal tutuşu sağlayan sağlam köşeleri ve basit hizalamaya yarayan orta nokta işareti gibi tasarım detayları ile bu parçaların montajının kolay olmasıdır. Kolay rulman değişimi sağlamak üzere tasarlanan bölünmüş yatağı, parçaların bakımını oldukça kolaylaştırır. Yeniden yağlama işlemi iki delikten gerçekleştirilebilir.
SNN serisi plummer blokların diğer avantajları arasında yüksek rijitlik (rulman yuvasının deformasyonunu azaltmak için), iyi ısı yayılımı ve tüm ihtiyaçları karşılayacak çeşitlilikte sızdırmazlık seçenekleri sayılabilir. Ek olarak aynı yatak, çift sıra oynak makaralı rulman ya da çift sıra oynak bilyalı rulmanlarla kullanılabilir. SNN serilerine monte birimler 20 ila 140 mm. arasındaki mil çaplarına uygun olarak sunulmaktadır. 

Geri dönüşüm tesisinde kullanılan NSKHPS oynak makaralı rulmanlar yüksek hız ve yük için uygundur. Çelik ya da pirinç kafesle sunulan ürün özellikleri arasında optimum yuvarlanma yolu tasarımı ve yüzey işlemi yanı sıra 200°C'a varan sıcaklık kararlılığı da bulunur. NSKHPS rulmanları, yüzde 25 daha fazla dinamik yük kapasitesine, yüzde 20'ye varan oranda daha fazla limit hıza ve neredeyse iki kat daha uzun çalışma ömrüne sahiptir.
SNN serisi plummer blokları ile eşleştirilen NSKHPS rulmanları sayesinde geri dönüşüm tesisinde herhangi bir arıza sorunu ile karşılaşılmamıştır.