ASELSAN, Körfez bölgesindeki ulaşım açısından stratejik önemi bulunan Gebze-Darıca Metro Hattı'nın sinyalizasyon sistem çözümleri ihalesini kazandığını açıkladı.

17 MİLYON AVRO BEDELLE KAZANDI

Şirket tarafından rekabetçi ve kapsam olarak en güçlü teklif verilirken, söz konusu hattın sinyalizasyon sistem çözümlerinin yapımını kapsayan ihalenin de 17 milyon avro bedelle kazanıldığı ifade edildi.

Ana yüklenici EZE İnşaat ile imzaların atılması sonrasında hızla çalışmalara başlandığı belirtildi.

YOLCU KAPASİTESİ ARTIRILACAK

Toplamda 28 aracın (7 set) hizmet vereceği 15,5 km. uzunluğundaki hat, 11 istasyondan oluşuyor.

Metro, operatörsüz işletme (CBTC GoA4) olarak nitelendirilen sinyalizasyon sistemine sahip olacak.

Firmanın öz kaynaklarıyla geliştirdiği özgün sinyalizasyon teknolojisi sayesinde metro hatlarında kullanılmaya başlanan Haberleşme Tabanlı Tren Kontrol Sistemi (CBTC) sayesinde aynı yönde hareket eden trenler arası servis zamanı aralıkları düşürülerek, taşınan yolcu kapasitesi artırılacak. 

CBTC, araç üstü, hat boyu ve kontrol merkezi bileşenlerinden meydana geliyor.

GEREKTİĞİNDE DOĞRUDAN MÜDAHALE EDİLEBİLİYOR

Geçmişteki projelerde şirketin geliştirdiği özgün sürücüsüz metro sinyalizasyon sistemi bu projede de kullanılacak.

Araç Üstü Sinyalizasyon Sistemi, kontrol merkezinden haberleşme sistemiyle aktarılan verilerin alınması, işlenmesi, trendeki ilgili birimlere aktarılması, trenin belirlenen sınırlamalara uymaması durumunda otomatik tren koruma fonksiyonlarının işletilerek trene doğrudan müdahale edilmesi, trenin hassas konum, hız, durum verilerinin hesaplanması ve Kontrol Merkezine bildirilmesi gibi işlevleri yerine getiriyor.

Sistem ayrıca konumlama, tren koruma, tren bütünlüğü kontrolü, kapı ve hız kontrolü gibi kritik fonksiyonları da gerçekleştirecek.

BİLGİ VE SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ SAĞLIYOR

Firmanın geliştirdiği teknoloji, bilgi ve sürüş güvenliği sağlarken, enerji verimliliği anlamında da önemli yenilikler sunuyor.

Bunların yanı sıra, metro ulaştırma sistem işletmecisi ve metro kullanıcısı için oldukça önemli özellikleri bulunan sistem, kullanım kolaylığı, uzaktan yönetim, arızaları hızlı belirleme ve müdahale, metro seferlerinde gecikmenin minimuma indirilmesi özellikleriyle de dikkati çekiyor. (AA)