Türkiye çelik sektörünün ve sanayinin lokomotifi Erdemir, işletmeye alınışının 57’nci yılını kutluyor. Kurulduğu günden beri Türkiye’nin ve Karadeniz Ereğli’nin geleceği için üreten şirket, bir yandan birçok sektöre ham madde sağlarken, diğer yandan da yeni yatırımlarla sürdürülebilir büyüme yolunda güçlü adımlarla yoluna devam ediyor.

İLERİ ÇELİK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ OLMAYI HEDEFLİYOR

OYAK’ın Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde hizmet veren Erdemir; sahip olduğu teknoloji, insan kaynağı, bilgi birikimi ve gerçekleştirdiği büyük yatırımlarla, başta tesislerinin bulunduğu Karadeniz Ereğli olmak üzere Türkiye ve dünya ekonomisine değer katıyor. Yüksek katma değerli, yenilikçi ürünlerin imalatına ve verimliliğine odaklanan Erdemir, müşterilerinin beklentilerine yönelik dinamik olarak geliştirdiği ve iyileştirdiği ürün gamıyla da bölgesel ve küresel pazardaki gücünü koruyor.

Erdemir bugün sıcak ve soğuk haddelenmiş, levha, kalay, krom, galvaniz kaplamalı ürün gruplarında ve uluslararası kalite standartlarındaki 536 yassı çelik kalitesini; otomotiv, beyaz eşya, boru profil, haddecilik, genel imalat, elektrik elektronik, makina, enerji, ısı gereçleri, gemi inşa, savunma, ambalaj, yenilenebilir enerji gibi pek çok sektörün hizmetine sunuyor. Firma, ileri çelik araştırmaları merkezi olma hedefiyle hayata geçirdiği Ar-Ge merkezinde, müşterilerinin bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçları için çalışıyor. 

HAREKET’TEN 2200 TONLUK PALETLİ VİNÇ YATIRIMI HAREKET’TEN 2200 TONLUK PALETLİ VİNÇ YATIRIMI

Türkiye’nin en geniş tabana sahip halka açık şirketlerinden olan ve hisselerinin çoğunluğu kurumsal yatırımcıların elinde bulunan Erdemir, sanayide olduğu gibi Borsa İstanbul’un açıldığı ve hisselerinin işlem görmeye başladığı 1986'dan beri borsanın da lokomotif şirketlerinden biri olmaya devam ediyor.

BİR DÖNÜM NOKTASI: 2006 YILINDA OYAK BÜNYESİNE KATILDI

Erdemir’in üretime başlaması, kalkınma planı doğrultusunda ekonomisini geliştirmeye çalışan Türkiye için dönüm noktalarından biri oldu. Sanayi alanında ciddi hamleler başlatılan Türkiye’de, mevcut sanayinin gelişebilmesi ve yeni sanayi kollarının üretime başlaması için yassı çelik ihtiyacı giderek artıyor, bu ihtiyacın bütünüyle ithalat yoluyla karşılanması mümkün görünmüyordu. İşte bu noktada Türkiye ekonomisi ve sanayisinin gelişimi için en önemli stratejik adımlardan biri atıldı ve 11 Mayıs 1960’ta Erdemir’in kuruluşu tescillendi. İnşaat ve montaj çalışmaları hızlı şekilde tamamlanan firma, 15 Mayıs 1965 tarihinde işletmeye alındı. 

Yıllara sari olarak Türk sanayisinin artan ihtiyaçlarına paralele Türkiye'nin en büyük yatırım projelerine imza atarak üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artıran şirket, yatırımlarıyla kapasitesini ve portföyünü geliştirirken, kurduğu ve satın aldığı şirketlerle büyümeyi sürdürdü.

Erdemir ve bağlı şirketleri için 2006 senesi adeta bir dönüm noktası oldu. OYAK bünyesine katılan Erdemir ve bağlı şirketleri, OYAK’ın finansal gücünün yanında tecrübesiyle güçlü büyümesine devam etti.

İSTİHDAMDAN ÜRETİME YER ALDIĞI BÖLGEYE KATKI SAĞLIYOR

Kurulduğu günden bu yana bölgenin gelişmesinde vazgeçilmez bir rol oynayan Erdemir, bugün sadece Karadeniz Ereğli’de yaklaşık 6 bin kişiye doğrudan istihdam olanağı sağlıyor.

Çalışanlarının aileleri, sağladığı dolaylı istihdam, üretimi ve ihracatıyla birlikte Erdemir kurulu bulunduğu bölge ve Türkiye için değer üretmeye devam ediyor. Erdemir gerçekleştirdiği projelerle toplumsal gelişime destek olurken bölgedeki eğitim kurumlarının da ihtiyaçlarını karşılıyor. Erdemir, kamu kurum ve kuruluşlarına da ihtiyaçları doğrultusunda destek sağlarken, ramazan ayında bölgedeki ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulunuyor.  

YATIRIMLARLA YENİLENİYOR, ÇEVRE PERFORMASINI GELİŞTİRİYOR

Sektöründe öncü uygulamaları hayata geçiren, teknolojik yenilikleri yakından izleyen Erdemir; çevre performansını geliştirmek için de aralıksız çalışıyor. Sorumlu üretim anlayışını benimseyen, yatırımlarını planlarken çevresel etkileri dikkate alan şirket, toz toplama filtre sistemleri, yüksek seviye otomasyonu ve daha yüksek baca boyu gibi birçok teknolojik özelliğe sahip, çevre dostu 4. Kok Bataryası projesini yürütüyor. 

Erdemir 2. Yüksek Fırın Yenileme, 6 No’lu Buhar Kazanı projeleri başta olmak üzere tesislerindeki modernizasyon çalışmalarına kesintisiz devam ediyor. Şirket gelecek dönemde de daha verimli, çevre dostu üretimle kaynakların etkin ve verimli kullanımı için yatırımlarını sürdürmeyi planlıyor.

DİĞER FAALİYETLERİYLE DE KATMA DEĞER ÜRETMEYİ SÜRDÜRÜYOR 

Erdemir, üretimiyle Türk sanayisine sağladığı katkıların yanı sıra yürüttüğü farklı projelerle de üniversite-sanayi iş birliğinden kültür-sanata, ekolojik yaşamın desteklenmesinden kültürel değerlerin yaşatılmasına ve kadınların ekonomik yaşama katılmasına kadar farklı faaliyetler de gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda yapılan çalışmalar şöyle özetlenebilir:

  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Grizu 263-A Uzay Takımına inandı, uzay yolculuğuna eşlik etti. Şirketin 2018'den beri ana destekçisi olduğu üniversitenin Uzay Takımı Grizu-263 tarafından üretilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, uzaya fırlatıldı. ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral (SLC-40) fırlatma üssünden SpaceX Falcon 9 roketi ile alçak dünya yörüngesinde 525 km uzağa gönderilen Grizu-263A uzaydaki görevini sürdürürken, Erdemir de uzay takımına desteğini sürdürüyor.
  • Kültür ve sanat alanındaki projelerini de aralıksız sürdüren firma, çeliğin insan yaşamındaki vazgeçilmez yerini sanat yoluyla vurgulamak ve Türkiye’de sanat eğitimini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği "Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması"nı yedinci kez düzenliyor.
  • Karadeniz Ereğli ile özdeşleşen ancak üretimi azalan Osmanlı Çileği meyvesinin yetiştiriciliğinin teşvik edilmesine ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlamak amacıyla 2016'da başlattığı "Tarlalar Sürülsün Gelenek Sürsün" projesine de devam ediyor.
  • K. Ereğli’ye özgü başka bir kültürel değer olan "Elpek Bezi" dokumacılığını yaygınlaştırılmak ve kadınların ekonomik yaşama katılımını desteklemek üzere gerçekleştirdiği "Elpek Bezleri Dokunsun, Kültürel Mirasımız Korunsun" projesinin ikinci etabında kadınların üretime geçilebilmesine yönelik hazırlıklarını sürdürüyor.