Başkent Ankara merkezli Enekom AŞ, "Demiryolu Hatboyu Trafik Güvenliği Durumunu İzleme ve Alarm Sistemi (RailAcoustic)"nin ihracatını Hindistan'a gerçekleştirdi.

ÖDÜLLÜ RAİLACOUSTİC HİNDİSTAN DEMİR YOLLARINDA KULLANILACAK

İvedik OSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi üyesi önemli bir dış satım başarısına imza attı.

Türk mühendislerince geliştirilen ve Avrupa Raylı Sistem Kümelenmeleri Birliği'nden "İnovasyon Ödülü" de alan RailAcoustic'in, Hindistan demir yollarında kullanılması için Enekom AŞ ile Hindistan firması Brijraj Technologies P.L. arasında anlaşma imzalandı.

"TEKNOLOJİMİZİ KARDEŞ FİRMAMIZ İLE HİNDİSTAN'A AKTARACAĞIZ"

Teknopark Ankara'da gerçekleştirilen imza töreninde anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enekom AŞ Genel Müdürü Sabri Haluk Gökmen, RailAcoustic sisteminin yurt içinin yanı sıra ABD, Çin, Hindistan, Japonya ve AB gibi birçok ülke ve ülke grubundan patent aldığı bilgisini verdi.

Sistemi yurt içinde ilk defa Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı'nda ve Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nda uyguladıklarını belirten Gökmen, anlaşmayla birlikte artık yurt dışında Hindistan'da da uygulanacağını söyledi.

Kardeş şirketleri  Brijraj ile beraber teknolojilerini Hindistan'a transfer edeceklerini dile getiren Gökmen, sistemin önemine şöyle açıkladı:

ORHAN TİMURHAN, KOCAER ÇELİK'İN İŞ GÜNDEMİNE İLİŞKİN KONUŞTU ORHAN TİMURHAN, KOCAER ÇELİK'İN İŞ GÜNDEMİNE İLİŞKİN KONUŞTU

"ALARM GÖNDEREREK DEMİRYOLU KAZALARINI ÖNLÜYOR"

"Demiryolu Hatboyu Trafik Güvenliği Durumunu İzleme ve Alarm Sistemi, demir yolları hatlarında trafik güvenliği ve olası kaza risklerine karşı önceden alarm göndererek demir yolu işleticisini bilgilendiriyor ve olası demir yolu kazalarının önüne geçiyor. Başlangıç yılımız 2013'tür. Bu seneden itibaren ray kırıklarına yeni bir bakış açışıyla akustik sinyallerin sisteme entegre edilmesini sağladık."

"YAPAY ZEKAYI KULLANIYOR, FARKLI TEKNOLOJİLERE UYARLANABİLİR"

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise, her iki firmayı da kutladı ve dostluğun, iş birliğinin uzun vadeli olmasını temenni etti.

Söz konusu sistemin yapay zekadan yararlandığını ve birçok teknolojiye uyarlanabileceğini ifade eden Özdebir, "Ulaşım, yani mobilite ihtiyacı arttıkça hız, insan sayısı ve kütle de artıyor. Beraberinde büyük riskler getiren bu durum için iletim hatlarına ihtiyacımız var. Birçok yerde kullanılan teknolojiyi çok inovatif bir şekilde algoritmalarla ses dalgaları üzerinden üretmek mümkün olmuş. Ekibi kutluyorum." şeklinde konuştu.

"TÜRK MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN GELİŞTİRİLMESİ MUTLULUK VERİCİ"

İvedik OSB ve Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin ise, Ankara Teknopark'taki 220 firmanın 900'den fazla proje yürüttüğünü, 2 bin 200 Ar-Ge personelinin de istihdam edildiğini aktardı.

Ar-Ge çıktılarında Türkiye'de ilk beşte yer alan Ankara Teknopark'ta şirketlerin yüksek teknolojiye sahip projeler yürüttüğünü bildiren Gültekin, söz konusu projeler arasındaki en iyi örneklerden birinin de Enekom'un geliştirdiği sistem olduğunu söyledi.

Gültekin, hızlı tren sayısının ve demir yolu yatırımlarının arttığına işaret ederek, bunun yeni riskleri de beraberinde getirdiğini, Türk mühendisler tarafından geliştirilen teknolojilerin riskleri belirleyip önlemesinin mutluluk verici olduğunu kaydetti. Gültekin, "2021 yılında Teknopark'ımızda bulunan bir diğer firmamız olan Zayron da Hindistanlı bir firmadan yatırım aldığı için ülkemizin Hindistan ile yaptığı iş birliklerini daha yakından takip etme fırsatı bulduk. Bu iş birliklerinin artacağına inancımız tamdır." diyerek sözlerini sonlandırdı.

OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın'ın da katılım sağladığı törende konuşmalar sonrasında iki firma arasında imzalar atıldı ve iş birliği resmiyete dökülmüş oldu. (AA)